luni, 30 septembrie 2013

Ketchup de ardei gras si ardei iute

Ingrediente
  • 4 ardei grasi rosii, feliati si desamantati
  • 350 ml otet de vin rosu
  • 2 cepe, curatate si taiate
  • 2 mere, desamantate, decojite si taiate
  • 2 ardei iuti, desamantati si taiati
  • 1 frunza de dafin
  • 1 praf de cimbru
  • 8 linguri de zahar tos
  • sare si piper proaspat macinat
  • sticle sterilizate cu sistem de sigilare
Numar de portii: 700 ml.

Mod de preparare
1. Puneti ardeii grasi pe un gratar, cu coaja in sus, si gatiti-i pana cand aceasta se increteste. Luati-i de pe gratar si puneti-i frigider, intr-o punga, pentru racire. Va fi mai usoara decojirea lor. Indepartati coaja si taiati pulpa ardeiului.
2. Puneti pulpa ardeiului intr-o cratita mai mare impreuna cu otetul, ceapa, merele, ardeii iuti (puteti adauga si seminte de ardei iute daca va place gustul mai picant de ketchup), frunza de dafin si cimbrul. Turnati 600ml de apa in cratita. Dati la foc moderat si fierbeti. Reduceti focul si fierbeti pentru 30-40 de minute pana cand legumele s-au inmuiat.
3. Indepartati frunza de dafin si cimbrul din cratita si pisati legumele sau amestecati-le intr-un blender. Presati amestecul prin sita si indepartati pulpa.
4. Puneti piureul format intr-o cratita curata si adaugati zaharul tos si condimentele. Fierbeti pentru 45-60 de minute, deasupra unui foc mic pana cand ketchup-ul s-a ingrosat.
5. Luati cratita de pe foc si folositi palnia pentru a turna ketchup-ul in sticle. Lasati-l sa se raceasca inainte de a sigila sticlele. Se poate pastra la loc intunecat si racoros pana la 3 luni. Odata desigilat, pastrati-l in frigider.