sâmbătă, 7 aprilie 2012

Naut – cultura timpurie rezistenta la seceta si ingheturi

Naut (Cicer arietinum),

Acest articol a fost publicat în Naut (Cicer arietinum). Salvează legătura permanentă.
Nautul – planta leguminoasă, timpurie, rezistenta la seceta, arsita si ingheturi (până la -6°C). Este cultivat pentru boabele folosite in culinarie, atit verzi cit si coapte (uscate). Varfurile proaspete ale plantei de naut pot fi intrebuintate in diferite retete culinare.
Nautul se pastreaza bine.
Năutul prefera solurile mijlocii si usoare, cu aciditatea scazuta fara excese de umezeala. Creste si se dezvolta foarte bine pe cernoziomuri.
Nautul poate fi semanat primavara devreme, la temperatura minimă de +3…4°C. In perioada de vegetaţie temperatura medie nu trebuie să depăşească +20…21°C.
Pentru a depasi seceta, nautul îşi opreste cresterea, dar o reia dupa prima ploaie, neinfluenţînd semnificativ nivelul producţiei.
Perioada de vegetaţie a nautului este ~75 – 130 zile.
Un avantaj al nautului fata de alte boboase este că păstăile lui nu se scutură la recoltare.
Nautul este cea mai rezistenta leguminoasa la seceta si arsita.
Imbogateste puternic solul cu azot.
Umiditatea sporita a solului, în timpul vegetatiei, favorizeaza aparitia bolilor.
Boabele mature de naut se folosesc in culinarie: inmuiate sau farimitate, prajite, fierte, ca inlocuitor de cafea, seminte decojite, faina obtinuta dupa decojire, boabe incoltite, etc. Iar semintele si pastaile verzi se folosesc crude in salate.
Din varfurile vegetative proaspete ale plantelor de naut se pregatesc bucate asemanatoare celor pregatite din spanac.
Faina de naut se poate amesteca in proportie de 10-15% cu faina de grau, facind astfel painea mai nutritiva si chiar mai gustoasa.
Boabele verzi se folosesc pentru conserve.
Nautul “salbatic” (Cicer reticulatum) se gaseste in mod natural numai in cateva zone din sud-estul Turciei si in Siria.
Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi în complexul de vitamine B. Având o concentraţie ridicată de proteine (24%), la care se adaugă şi un procent consistent de hidraţi de carbon şi grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu