miercuri, 22 iunie 2011

Plantele si fazele Lunii

Se spune ca Luna influenteaza cresterea plantelor, dar cei mai multi cred ca este vorba doar de o superstitie. Oare ar trebui sa ne organizam activitatile in gradina in functie de fazele selenare? Greu de spus. Astrul noptii are insa influenta asupra mareelor, asupra mediului lichid. Si cum fiinta umana are in organism 80% apa, de ce nu ar avea influenta si asupra plantelor? Parerile sunt impartite, dar exista certitudinea ca poti avea o gradina frumoasa daca o intretii in functie de conditiile climatice.
Daca trebuie sa tii cont de Luna, cultivarea pamantului din gradina ta (semanare, recoltare, curatare) trebuie facuta in functie de peregrinarile acesteia pe bolta cereasca. Iar efectele nu vor intarzia sa apara. Atunci cand ai privit astrul, ai observat ca forma acestuia difera, este cand disc (luna plina), cand secera, uneori ramanand invizibila (luna noua). Aceste faze corespund rotatiei sale in jurul Pamantului.

• Primul patrar. Plantele semanate in aceasta perioada cresc mai repede si prezinta mai multa rezistenta la boli si la insecte. Cultivatorii considera ca vigoarea acestora este direct proportionala cu lumina Lunii. Florile au o stralucire aparte si rezista mai mult timp in vaza. In ceea ce priveste legumele si fructele, acestea se conserva mai bine o data ce sunt recoltate.
• Luna plina. Acesta este momentul ideal in care poti sa recoltezi seminte, bulbi sau tuberculi. Dar conditiile meteorologice nu sunt mereu potrivite pentru dezvoltarea plantei. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita fazelor de luna plina deoarece sunt mai riscante din cauza configuratiei celorlalte planete.
• Ultimul patrar. Atunci cand lumina Lunii scade, plantele isi pierd vigoarea. Sunt mai fragile si nu se conserva la fel de bine ca in primul patrar. In schimb, in aceasta perioada parfumul lor este mai intens.
• Atunci cand Luna se afla in punctul cel mai apropiat de Pamant se spune ca este la perigeu, iar in momentul in care se afla departe de Pamant, este la apogeu. De doua ori pe luna, satelitul se intersecteaza cu planul de rotatie al Pamantului in jurul Soarelui, iar cele doua zone de intersectie se numesc noduri lunare.

Invata calendarul lunar
Atunci cand luna se afla la perigeu, este mai bine sa lasi deoparte orice activitate in gradina, doua zile inainte si dupa aceasta perioada. Plantele cresc mai lent, iar legumele sunt mai sensibile la boli. De asemenea, germinatia semintelor este destul de capricioasa. In momentul apogeului, perioada de incetare a lucrului in gradina se limiteaza la o zi inainte si o zi dupa. Plantele se dezvolta destul de mult acum. Este cunoscut insa faptul ca intervalul nodurilor lunare este defavorabil oricarei actiuni in gradina. Mai bine profiti pentru a te odihni. De asemenea, nu este indicat sa te apunci de semanaturi in primul si ultimul patrar. Influenta astrului este mult prea brutala, iar plantele nu vor creste viguros.

Atunci cand Luna se invarte in jurul Pamantului, ea trece in mod succesiv prin fata celor doisprezece constelatii ale zodiacului, aceasta divizare a cerului avandu-si originea in Antichitate. Semnele zodiacale au rolul de a amplifica si de a limita influenta Lunii. Din punct de vedere traditional si simbolic, acesta este clasat in functie de patru elemente (aer, pamant, apa, foc) carora le corespund partile unei plante.

Semnele de foc, asociate Berbecului, Leului si Sagetatorului, corespund fructelor si semintelor. Semnele de pamant, Taurul, Fecioara si Capricornul, corespund radacinilor si scoartei. Semnele de aer, Varsator, Gemeni si Balanta, sunt asociate florilor. In cele din urma, semnele de apa ce reunesc constelatiile Rac, Scorpion si Pesti se raporteaza la frunze si tulpini.
Interventii benefice 

Fiecaruia dintre cele patru elemente ii corespunde atat o portiune a plantei, cat si o zi anume in care sa te ocupi de ea. Aceste zile specifice sunt raportate pe calendarul lunar, care se schimba in fiecare an, din cauza duratei inegale a lunilor anului. Ordinea „zilelor” este mereu aceeasi: fructe, radacini, flori si frunze. Spre exemplu, daca Luna se afla la apogeu in constelatia Gemenilor, este in mod obligatoriu o zi in care trebuie sa ingrijesti florile din gradina.

Ziua fructelor
. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
• Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
• Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
• Afaneaza superficial solul.

Ziua radacinilor. In aceasta perioada influenta astrului selenar este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
• Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
• Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
• Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua florilor. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
• Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
• Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
• Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua frunzelor. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
• Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor;
• Recolteaza-le in ultimul patrar;
• Taie gardul natural in primul patrar;
• Tunde peluza.
Plante si zile 

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele-fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele...
Plantele-radacini: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii...
Plantele-flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii...
Plantele-frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

Repereaza pozitia Lunii pe cer, raportandu-te la un arbore, si afla daca este in faza ascendenta sau descendenta. In primul patrar, Luna actioneaza asupra partilor aeriene ale plantelor, influentand traiectoria sevei. In acest interval, toate vegetalele cresc mai viguros, semintele se dezvolta mai repede, rasadurile se prind repede, iar fructele isi pastreaza prospetimea mult timp dupa recolta. In intervalul ultimului patrar, Luna are influenta mai mult asupra partilor vegetative din sol, adica radacinile. Acesta este momentul ideal sa plantezi arbori si rasaduri, cu conditia ca acestea sa fi fost extrase in primul patrar. Acum poti taia crengile uscate ale arborilor. Este o perioada in care iarba se dezvolta foarte mult.

Fii prevazatoare 


Calendarul lunar este util pentru ca iti arata diferitele faze ale astrului precum si ce parti ale plantelor trebuie sa ingrijesti. In functie de ce anume vrei sa recoltezi de la o planta, trebuie sa semeni, sa plantezi si sa intervii pe parcurs, in functie de informatiile reportate in calendar. Dar nu trebuie sa uiti un lucru esential: tine cont si de calitatea solului sau de conditiile climaterice. Un sol prea sec ori prea lipicios nu va fi roditor pe vreme rece sau ploioasa. De asemena, este important sa tii cont de zilele specifice fiecarei portiuni ale plantelor. In plus, Luna are influenta si asupra felului in care te ocupi de gradina. Nu te nelinisti insa. Plantele stiu sa recupereze o intarziere daca in cazul in care celelalte conditii de mediu le sunt favorabile.

Pentru a avea parte de cat mai multe satisfactii, noteaza-ti toate activitatile din gradina pe o agenda: data semanaturilor, plantarii, infloririi, recoltei, accidentelor climatice ori semne precum venirea randunicilor sau aparitia fluturilor. Nu uita sa indici si temperatura (de preferat ar fi sa respecti ora la care o iei) ori de cate ori lucrezi in gradina. Astfel, o experienta solida te va ajuta sa intelegi mai bine natura. Gica Olteanu, specialist in horticultura la Garden Center, considera ca „exista cateva conditii ce trebuie respectate pentru ca o planta sa se dezvolte cu succes: balotul plantei respective trebuie sa fie intact si trebuie sa tii cont de zona gografica a acesteia. Spre exemplu, cartoful provine din America si are nevoie de un pamant nisipos, lucru ce va fi benefic cresterii si dezvoltarii sale. Accesul animalelor la plante trebuie sa fie interzis, in special al cainilor, deoarece urina acestora este acida si poate distruge planta. Modul de viata difera de la o planta la alta, unele preferand multa lumina, altele umbra ori, din contra, exista plante 'cooperante'. Acestea se adapteaza daca sunt mutate la intervale scurte”. Nu uita insa ca exista si perioade care sunt defavorabile plantelor.

„Atunci cand ploua mult sau cand zapada este prea mare nu poti sapa si grebla in gradina”, adauga horticultorul. 
Sursa: Feminis.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu