sâmbătă, 21 decembrie 2013

Răcituri cu tapioca


pentru 4 - portii
Se pune de cu seara 150g boabe de soia la înmuiat, dimineața se schimbă apa și se pune la fiert  după 20 de min de fierbere se adaugă legumele, un cartof, 3-4 morcovi, cateva cuburi țelină, un pătrunjel rădăcină etc apoi se pune sarea, când toate sunt aprope fierte se adaugă 2-3  linguri de ulei sau unt și cuburile sau șnițele de soia plus câteva condimente, piper, un cățel de usturoi, coriandru, ghimbir, dafin etc se fierb 10 min și se scot toate rămânând doar zeama. Acum la final se adaugă tapioca 150g (care a fost pusă la înmuiat  40 de min în apă, se acoperă tapioca cu un deget de apă) cu tot cu apa în care a fost pusă la înmuiat și se fierbe până la deplina transparență,  va rezulta un aspic aromat.După ce boabele de tapioca au devenit complet transparente se adugă restul de condimente și usturoiul!  Zarzavaturile din supă şi cuburile de soia fierte cu usturoi vor constitui partea consistentă a răciturilor din tapioca. Le vom pune în farfurii și vom turna peste ele supa !
Dietoterapie
Tapioca este un produs obtinut prin prelucrarea rădăcinii plantei Manioc - MANIHOT ESCULENTA. Acest produs este usor digerabil si datorita continutului bogat in principii active, are calitati antiseptice, cicatrizante si dezinfectante. Este recomandat consumul acestui produs in cazurile de gastrita hiperacida, colita, ulcer gastrointestinal. Conţinutul este bogat în hidraţi de carbon : glucide: 85,3% si lipide 0,2%, substante minerale: Ca, Fe, Mg, si Zn, vitamine: A, B1, B2 si C. Valoare energetica 354 kcal/100 gr boabe tapioca.Important este faptul ca tapioca nu contine gluten, deci este un aliment de baza in nutritia celor care sufera de enteropatie glutenica (boala celiaca). Deasemeni este bine tolerat de copii, batrani si convalescenti. Tapioca este comercializata sub forma de granule sau faina si intra in componenta multor preparate culinare. Se foloseste la prepararea aspicurilor, supelor, sosurilor, pana la cele mai variate retete de creme şi deserturi.