marți, 3 septembrie 2013

Plantele toamnei: CRĂIŢELE (Tagetes patulaia)

Numele Tagetes vine de la zeul etrusc Tages, întruchipare a frumuseţii şi puterii. Originară din Mexic, planta a fost adusă în Europa în secolul al XVI-lea. Ajunsă şi în România, ea a fost adoptată rapid, atât pentru frumuseţea, cât şi pentru virtuţile ei terapeutice. Popular, crăiţelor li se mai spune Buzduci, Ţigănuşe şi Văzdoage

În perioada rece a anului, Crăiţele ocupă un loc de frunte pe rafturile farmaciei naturii. Planta este folosită ca leac popular încă din stră­ve­chime, deşi puterile i-au fost dovedite ştiinţific abia recent. Minune! Florile galben-portocalii, viu colorate, absorb din pământ şi depozitează în petale aurul şi cu­prul - microelemente aşa de importante pentru func­ţionarea organismului.

Tinereţe fără bătrâneţe

Condiţia obligatorie pentru o tinereţe veşnică şi o sănătate de fier este metabolismul bun şi ficatul să­nă­tos, iar Crăiţele vesele tocmai asta fac, ne ajută să pu­nem o bază trainică longevităţii. În medicina populară, sunt multe metode de folosire a preparatelor din această plantă:

Decoct de Crăiţe

Un litru de apă de izvor se aduce până la fierbere. Se intro­duc în apă 8 flori de mări­me ma­re şi se ţin pe foc 3-4 minute. Se in­fuzează 15 minute. Lichidul se strecoară, iar peste flori se toarnă încă 600 ml de apă clocotită şi se ţine pe foc timp de 6 minute. Se amestecă primul lichid cu al doi­lea. Se beau câte 200 ml, dimi­neaţa şi seara, înainte de masă. Se fac două cure a câte 30 de zile, cu o pauză de 7 zile între ele.

Tinctură de Crăiţe

Se prepară dintr-un pahar de inflorescenţe tăiate mărunt, cu foarfeca, şi 500 ml de ţuică. Se lasă la ma­cerat timp de 14 zile. Se beau câte 5 picături, de 4 ori pe zi, cu 50 ml de apă sau ceai din plante.

Ulei de Crăiţe

Metoda rapidă. Se toacă mărunt 100 g flori de Crăi­ţe (se poate şi în amestec cu 4-5 frunze), se ames­tecă cu un litru de ulei nerafinat şi se lasă 12 ore la ma­cerat, în borcan închis etanş. Se ţine borcanul pe baie de abur 30 de minute, la 60-70°C. Se răceşte, se strecoară şi se stoarce bine prin pânză topită.
Metoda lentă. Un borcan de 500 ml se umple, fără presare, cu flori de Crăiţe. Deasupra se toarnă ulei ne­ra­finat, presat la rece. Se lasă la macerat închis bine, timp de 14 zile, la întuneric. Se strecoară şi se stoarce bine. Se păstrează în frigider. Folosit în terapia afec­ţiu­nilor aparatului respirator, uleiul de Crăiţe neutra­lizea­ză fenomenele de stază, uşurează secreţia de mucus, di­minuează tusea, contribuie şi la resorbţia hematoa­me­lor.
În aromaterapie, se recomandă pentru cazuri de nervozitate crescută, deoarece are efect calmant, rela­xant şi ajută pe cel în cauză să vadă partea pozitivă a evenimentelor. Se consumă 2 picături de ulei, ameste­cate cu o linguriţă de miere de albine, de 2-3 ori pe zi.

Tratamente interne

Plantele toamnei: CRĂIŢELE (Tagetes patulaia)
 
Afecţiunile pancreasului - atât pentru trata­mente, cât şi profilactic, se face o infuzie dintr-o flo­ri­cică tocată şi 200 ml de apă clocotită, care se bea în 4 re­prize, între mese. Ceaiul este benefic pentru toate bo­lile ce apar din cauza disfuncţiei pan­crea­tice, cum ar fi vitiligo, psoriazis, neurodermite, căderea pă­rului, ve­dere slabă.

Diabet zaharat. Se pun la macerat, vreme de o săptămână, 50 de inflorescenţe, în 500 ml de ţuică. Se strecoară, se storc bine şi se beau câ­te 15-25 de picături, de 3 ori pe zi, înainte de ma­să. Tinctura se diluează în 100-150 ml de ceai, preparat din părţi egale de crăiţe, troscot, fructe de ienupăr şi cicoare.
Unul din pericolele asociate cu diabetul este în­răutăţirea vederii, mai ales atunci când per­soana afec­tată este nevoită să petreacă mult timp în faţa cal­culatorului, la maşina de cusut sau cu orice altă acti­vitate ce necesită încordarea ochi­lor. O măsură pre­ven­tivă constă în consumul zilnic a câte 2-3 flori­cele proas­pete, înainte de masă sau adău­gate în salată.

Dureri în muşchi şi articulaţii. Cu ajutorul preparatelor din Crăiţe putem să diminuăm durerile în articulaţii şi muşchi, cauzate de artrite, miozite şi en­tor­se. Se pune la fiert un litru de apă. Când dă în clo­cot, se adaugă frunze de mesteacăn, rozmarin, salvie, flori de gălbenele, soc şi albăstrele (câte o lingură de fiecare). Se răceşte infuzia până ajunge la 80 de grade, când se introduc în vas 20-25 de flori proaspete sau 5 linguri de flori uscate de Crăiţe. Se înveleşte vasul într-o pla­pu­mă şi se infuzează până la răcire (sau 6 ore în ter­mos). Se beau câte 1-2,5 litri de infuzie pe zi, în loc de apă. Durata trata­mentului este de 1,5-3 luni, iar efectul poate să dureze 6-12 luni. Dacă dure­rile reapar, cura se repetă.

Hipertensiune. Iată un leac stră­vechi, dar sigur: se amestecă părţi egale de flori de crăiţe, gălbenele şi mentă. O lin­gură de amestec se infu­zează în 250 ml de apă fier­bin­te, 15-25 de minute. Se bea toa­tă cantitatea, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, amestecată cu o linguriţă de miere de albine. Periodic, se controlează tensiunea şi se scade canti­ta­tea de infuzie, în funcţie de valorile ei, dar nu se renunţă brusc. Se beau doar câte 100 ml, de 2-3 ori pe săptă­mâ­nă, pentru fixarea rezultatelor.

Hemoragii diverse. Pentru întărirea pereţilor vaselor sanguine, se infu­zează într-un litru de apă fierbinte 3 linguri flori de Crăiţe, 2 linguri de creţuşcă, 2 linguriţe traista-cioba­nului. Obţinem doza pentru 2 zile. Se beau zilnic 500 ml de ceai, în 3 sau 4 reprize, înainte de masă.

Afecţiunile aparatu­lui respirator. Pentru tra­ta­rea lor, avem nevoie de plan­te proaspete sau uscate şi de ulei de crăiţe, cumpă­rat de la plafar sau preparat în casă. Rezultatul apare mai repede, dacă combinăm diferite me­tode din terapia naturistă. Iată cum puteţi organiza un tratament com­plex, dacă aţi răcit, v-aţi molipsit de gri­pă, aveţi febră, bronşită, guturai sau sinuzită, vi s-au inflamat amig­dalele. Opăriţi 8-10 inflorescenţe de Crăi­ţe cu un litru de apă clocotită. Lăsaţi-le să se infu­zeze o oră în ter­mos şi beţi câte 150-200 ml (în funcţie de greutatea corporală), cu 30 minute înainte de masă. În ceai se adaugă şi 1-2 picături de ulei din aceeaşi plantă.
Când apare şi guturai sau sinuzită, se fac inhalaţii cu flori de vâzdoage, frunze de eucalipt şi salvie sau so­vârf. Se opăresc 5 linguri de amestec din părţi egale de plante cu 500 ml apă, se lasă 5 minute acoperite etanş, se adaugă 3-5 picături ulei de crăiţe şi se inha­lea­ză prin pâlnie. Inspiraţia se face pe gură, iar expi­raţia pe nas, apoi se schimbă ordinea şi se inspiră pe o nară, se expiră pe gură sau pe cealaltă nară.

Helmintiază. Adulţi­lor le este recomandat să consume seara, înainte de culcare, câte cinci inflores­cenţe de mărime mică, iar copiilor - câte 1-3, în func­ţie de vârstă. În timpul zilei, se bea ceai preparat din 2 linguri de amestec din flori de crăiţe, trifoişte de baltă, sunătoare şi vetrice în pro­por­ţie 2:2:1:1. Doza pentru copii este de 4-7 linguriţe pe zi (în funcţie de vârstă), câte o linguriţă pe oră, iar adulţii beau câte 2 linguri, de 4-5 ori pe zi, timp de 7 zile.


Hepatita C. Pentru o cură este nevoie de apro­xi­mativ 300 de flori colorate intens-purpuriu, proas­pete sau uscate. Efectul ei sporeşte, în combinaţie cu alte plante. Se toacă o floare de Crăiţă, de mărime me­die sau mare, se amestecă cu 10 flori de gălbenele, o cren­guţă de peliniţă cu floricele (aproximativ 5 cm lungi­me), o linguriţă rasă de rostopască şi o lingură de men­tă. Plantele se pun pe foc într-un litru de apă rece. După ce dau în clocot se mai lasă pe foc mic, încă 2-3 minute, acoperite cu capac. Se strecoară după răcire. Decoctul se bea în timpul zilei. Primul pahar se bea călduţ, di­mineaţa pe nemâncate, eventual cu o lingu­riţă de miere de albine.
Condiţia principală a tratamentului: să nu mâncaţi nimic timp de 2 ore după prima administrare!
Cantitatea rămasă se bea după masă sau între mese, câte 150-200 de ml, cu miere de albine sau neîndulcită. Cura durează 3-6 luni. După fiecare 10 zile de admi­nis­trare, se face o pauză de 3 zile, în care se bea ceai din lăstari de prun (ce cresc de la rădăcina copacului). În alimentaţie se renunţă la grăsimile animale, marga­rină, prăjeli, zahăr alb. Se consumă mult dovleac, sfe­clă, lactate degresate.

Boli ginecologice, afecţiuni ale prostatei, întă­rirea şi energizarea organismului slăbit. Seara, se pun 5 flori intens colorate de Crăiţe şi 3-5 flori de al­băs­trele în 500 ml de apă rece de izvor. Dimineaţa se pune vasul pe foc, se aduce până la clocotire şi se fier­be pe un foc foarte mic, 3-5 minute. După răcire, se bea în 3 reprize, cu 15 minute înainte de mesele prin­cipale. O cură du­rează 2-3 luni, cu o pauză de 7 zile după fiecare lună.

Schemă de tratament pentru tumori maligne şi benigne

Plantele toamnei: CRĂIŢELE (Tagetes patulaia)
 
Dimineaţă. Se consumă, pe rând, 2 linguri de mie­re de albine, ţinându-se în gură o cantitate mică, până se dizolvă aproape în totalitate. Nu se bea nimic! După 30 de minute, se beau 100 ml infuzie de Crăiţe, ca­re se prepară din 5 inflorescenţe tocate mărunt, de cu­loare portocalie, şi 400 ml de apă fierbinte. Florile proaspete se infuzează timp de o oră, învelite într-un prosop flauşat.

Prânz. Cu o oră înainte de masă, se mănâncă o linguriţă de polen proaspăt, cu 150 ml suc de struguri proaspăt stors. Se pune pe limbă o cantitate mică de polen, se ţine 15-20 de secunde, apoi se bea o înghiţi­tură de suc. Cu 30 minute înainte de masă, se beau 150 ml infuzie din flori de Crăiţe, preparată după reţeta precedentă.

Cină. Cu 10 zile înainte de începerea trata­men­tu­lui, se pun la macerat într-un litru de apă de izvor, fiar­tă şi răcită, 25 de căţei de usturoi zdrobiţi şi 100 g rădăcină de pătrunjel dată pe răzătoarea cu orificii mici. Borcanul se păstrează 10 zile la rece, închis etanş. Cu o oră înainte de cină, se bea o lingură de ma­cerat şi se mănâncă încet, mestecând mult timp, 10 stafide uscate sau înmuiate în puţină apă caldă. Nu se beau alte lichide! Cu 30 de minute înainte de cină, se bea infuzia de flori de Crăiţe rămasă.
Pentru o cură, care durează 2 luni, aveţi nevoie de 300 de inflorescenţe de vâzdoage, 120 linguri de miere de albine, 250 g (60 de linguriţe) de polen şi 9 litri suc de struguri. După o pauză de 30 de zile, cura se repetă. Nu uitaţi de controlul medical periodic şi nu cădeţi în depresie. Gândirea pozitivă, optimistă, este condiţia obligatorie a victoriei.


Tratamente externe

Pişcături de insecte. Apicultorii bătrâni cunosc o metodă simplă pentru diminuarea durerilor şi a in­fla­maţiilor provocate de înţepăturile albinelor. E suficient să rupi o crenguţă şi să ungi locul cu pricina cu o pi­cătură de suc.

Escare, piodermită, iri­­taţii cutanate, înăsprirea pielii pe coate, genunchi, căl­câie. Dimineaţa şi seara locurile afectate se tampo­nează sau se spală cu infuzie preparată din 2 linguri de flori de vâzdoage tocate, ames­­­tecate cu 2 linguri de amestec din frunze de mes­tea­căn, pelin, vetrice sau den­tiţă şi 500 ml de apă fier­binte. Vasul cu apă şi plante se ţine pe un foc slab 3-5 minute şi se infuzează timp de o oră. După uscare lo­cu­rile afectate se ung cu uleiul descris mai sus. Din plan­tele rămase se confecţionează pernuţe învelite în tifon care se aplică pe locul bolnav şi se pansează strâns înainte de culcare.

Reacţii adverse. Persoanele alergice la polen trebuie să consulte medicul de familie înainte de a bea ceai sau a face gargară şi inhalaţii cu Crăiţe. La femeile însărcinate se poate dezvolta, uneori, alergie la aroma uleiului eteric, de aceea nu se recomandă folosirea lui pe perioada de sarcină. Nu folosiţi flori de culoare gal­benă, alegeţi-le pe cele colorate intens în porto­caliu şi purpuriu. Cele galben-deschis provoacă uneori vomă şi diaree.

Crăiţa în bucătărie

Efectul pozitiv al Crăiţelor în digestie (activează funcţia intestinelor, fereşte de crampe şi balonări) a făcut să fie preluate şi în bucătăria asiatică şi europea­nă. În Turcia, crăiţele se adaugă în bucate, pentru condi­mentarea lor, împreună cu busuioc, coriandru şi leuş­tean. În Georgia, se spune că ai risipit fără tâlc produ­sele alimentare dacă n-ai adăugat în bucatele puse pe masă condimentul din Crăiţe, pe care ei îl numesc "şo­franul imretin”. Florile portocalii, adăugate în borca­nele cu compot de fructe, îl fac deosebit de aromat şi îi oferă calităţi terapeutice, iar macerate în oţet sau ulei, oferă o savoare deosebită salatelor şi sosu­rilor. Con­di­mentul se adaugă în cantităţi mici, deoarece mirosul este puternic şi aco­peră alte arome.

Crăiţe sărate. În 500 ml de apă caldă se dizolvă 60 g de sare grunjoasă când dă în fiert şi se adaugă 1 kg de flori de Crăiţe. Se lasă să mijotească încă 5 minute după primul clocot. După răcire, se pun în borcănele sterilizate cu filet şi se păstrează la rece.

Crăiţe marinate. Un kg de flori se fierbe timp de 5 minute în 500 ml de oţet amestecat cu 40 g de sare şi 1/2 linguriţă de piper negru sau ardei iute. După răcire, se pune în borcănele, se presează cu o lingură de lemn şi se închide etanş. Se păstrează la rece. Se consumă alături de mâncare de fasole, carne fiartă sau prăjită, pilaf şi sosuri.

Frumuseţe cu Crăiţe

Plantele toamnei: CRĂIŢELE (Tagetes patulaia)
 
Loţiune pentru ten gras - Două linguri de flori de Crăiţe tocate mărunt se infuzează timp de 8 ore în termos în 200 ml de apă fierbinte. În lichidul strecurat şi răcit se adaugă câte o lingură de rachiu şi suc de lă­mâie. Se şterg faţa şi decolteul de 3-4 ori pe zi. Se păs­trează la rece.
Loţiune pentru ten iritat - Două linguri de flori şi frunze tocate de Crăiţe se pun într-un vas cu 350 ml apă caldă. Se lasă să dea în clocot, se trage vasul deo­parte şi se in­fuzează acoperit, timp de 3-4 ore. În de­coctul strecurat stoar­ceţi sucul dintr-o frunză mare de aloe şi turnaţi 2 linguri de apă minerală. Balsamul se foloseşte pentru comprese sau tamponarea periodică a locurilor iritate de pe faţă şi mâini.

Comprese calmante pentru ten cu acnee şi erup­ţii. Se prepară o loţiune din părţi egale (câte o lin­guriţă) de flori de crăiţe, gălbenele sau muşeţel, frunze de salvie, roiniţă şi sunătoare sau rostopască. Plantele se infuzează 2-3 ore, în 500 ml de apă fierbinte, în ter­mos, sau într-un borcan învelit în prosop flauşat. Se foloseşte pentru comprese sau ca loţiune.

Balsam pentru buze. Vânturile nemiloase de toam­­nă ne usucă buzele, provoacă crăpături inestetice şi du­re­roase. Folosirea balsamului de Crăiţe ne ajută să le păs­­trăm moi şi sănătoase, chiar şi în condiţii nefa­vo­ra­bi­le. Amestecaţi 1/3 pahar de ulei de măsline cu o lin­gu­ră de ulei din sâmburi de caise sau de struguri, încor­po­raţi 2 linguri de flori de Crăiţe tocate mărunt şi o frun­­ză de patlagină (dacă aveţi). Amestecul se pu­ne 14 zile la macerat, la întuneric, după care uleiul se strecoară, plan­­tele se storc bine şi se folosesc pentru comprese pe coa­te sau călcâie. Cu uleiul se ung buzele de 3-4 ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu