joi, 9 iunie 2011

Sirop din flori de soc

Ingrediente pentru o portie:

- 1 kg. flori de soc (chiar 1 1/2 kg.)
- 5 litri apa
- 6-8 lamai
- 5 kg. zahar
- 100 g. sare de lamaie

...noi am facut 3 portii :))) ...asta ca sa nu va debusoleze pozele :P


Se prepara destul de usor, ba chiar foarte usor, daca alegeti sa faceti numai o portie :))
Se culeg florile de soc (daca aveti o mami scumpa pe-acasa si un vecin, tare de nadejde, numit Nelus, treaba decurge foooarte usor :P...au mers dupa ele pana dupa dalma (stiti ce-i aia?! :D) taman intr-o padurice, unde cica s-ar afla regatul florilor de soc, hi, hi...)
Au strans ce-au strans, si au venit acasa cu un "sac" mare de minunatii bine-mirositoare :))


In continuare...se scutura florile de impuritati (daca le spalati, isi vor pierde din aroma fermecatoare :P) ...sau daca totusi nu va simtiti confortabil facand (doar) asta :P...le cufundati rapid in apa rece, cum am facut eu la socata ;)


Ceea ce urmeaza e destul de sadic :))) ...adica va trebui sa alegeti doar florile de pe crengutele de soc, operatiune de care se ocupa cu succes (si) mezinul familiei (pupa mami manutele lui harnicute :P) ...si care, la o asemenea cantitate, a cam durat ceva :)))


Se aseaza florile intr-un vas incapator:


Lamaile se taie felii si se amesteca cu florile.
Se pune apa la fiert, se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se da deoparte si se lasa la racit timp de 10-15 minute; se toarna apoi peste flori si lamai:


Se amesteca totul bine si se lasa la rece 3-4 zile, cu un capac sau ceva greu deasupra, pentru a tine florile si lamaile sub apa; in fiecare zi, se amesteca usor, "compozitia" :P


Se storc cu mana florile si feliile de lamaie, bine, bine :)) ...si se strecoara de doua ori printr-o sita deasa, tifon, etc...
Noi, dupa cum vedeti, ne-am folosit si de sita de la espressorul de cafea :P



Apa rezultata se pune la fiert impreuna cu zaharul (la 1 litru de apa se adauga 1 kg. de zahar) si sarea de lamaie:


Dupa ce zaharul s-a topit iar siropul a dat 2-3 clocote, se ia de pe foc:


Se toarna fierbinte in sticle curate si uscate in cuptorul fierbinte:


Se leaga imediat cu celofan sau capace:


Siropul obtinut este absolut minunat, si merge grozav de bine cu niste cuburi de gheata si-o apa minerala, ori plata:




P.S. Daca vi se pare prea mare cantitatea de zahar, puteti s-o micsorati...chiar cu un kg :)


Sursa: http://savalaura.blogspot.com/2010/06/sirop-din-flori-de-soc.html