Socata este o bautura traditionala romaneasca degustata si apreciata de multe generatii. Din aromele copilariei fiecaruia nu lipseste gustul minunat al acestei bauturi racoritoare. Pentru ca se apropie 1 iunie si pentru ca este sezonul socului, puteti sa va bucurati copilasii din familie cu traditionala bautura romaneasca.
Se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc care se pastreaza in pungi de hartie tinute la loc racoros. Trebuie tinut cont ca se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun in plus inca 2-3 flori uscate la reteta de socata.
Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).
In continuare, va propunem o reteta simpla de socata.
Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).
In continuare, va propunem o reteta simpla de socata.
Ingrediente
10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca va place sucul mai concentrat)
1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere)
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri
Mod de preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii (se poate pune si coaja de lamaie rasa). Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (care ajuta la fermentatie), se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit (depinde cat de cald este in locul de depozitare).
In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. Socata se serveste rece.
O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.
10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca va place sucul mai concentrat)
1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere)
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece
un borcan de 10 litri
Mod de preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii (se poate pune si coaja de lamaie rasa). Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat.
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (care ajuta la fermentatie), se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit (depinde cat de cald este in locul de depozitare).
In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. Socata se serveste rece.
O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu