miercuri, 15 iunie 2011

Asocierile de legume

In ton cu primavara, vin cu un articol despre asocierile culturilor de plante.
In mediul lor natural plantele nu sunt niciodata izolate, ele cresc in functie de preferintele lor, existand un proces generalizat de simbioza. In mediul artificial construit numit gradina, fiecare specie cultivata sta bine izolata de suratele ei, straturile ridicate si cararile sporind separarea. Omului ii e foarte la indemana aceasta diferentiere (e banalizata imaginea de “gradina ingrijita”, fara buruieni, cu randuri drepte, cu straturi cu un singur fel de legume etc.) insa acest sistem nu este durabil si nici folositor, nici pentru sol nici pentru legumele propriu-zise.
Exista diverse metode de a practica un gradinarit cat mai responsabil si eficient  iar printre ele se afla asocierea culturilor. Plantele se influenteaza reciproc: fie se atrag si se protejeaza, fie se resping si creeaza astfel un mediu propice bolilor/daunatorilor.
Iata o scurta trecere in revista a catorva asocieri bune sau rele dintre plante.
Plantele care se iubesc:)

  • ceapa se intelege bine cu morcovul, impreuna se protejeaza reciproc de daunatori (musculite); ceapa, de altfel, se intelege bine cu majoritatea plantelor dintr-o gradina.
  • morcovul si pastarnacul se inteleg bine cu rosia
  • rosia si telina protejeaza varza
  • varza si mazarea sunt bune prietene
  • salata protejeaza ridichile
  • busuiocul protejeaza salata
  • cimbrul indeparteaza puricii fasolei
  • usturoiul si prazul stau bine intre tufele de capsuni
  • menta si roinita protejeaza begoniile
Indepartarea naturala a daunatorilor/evitarea bolilor:
  • roinita este repulsiva deci lupta eficient contra puricilor
  • galbenelele omoara nematodele cu ajutorul excretiilor secretate de radacinile lor
  • craitele protejeaza si ele trandafirii si legumele contra nematodelor
  • mustarul este unul din cele mai bune ingrasaminte verzi de primavara (inhiba nematodele, respinge melcii) insa atentie, nu e compatibil cu toate legumele.
Insectele si animalele din gradina:
  • carabus auratus (carabus?) se hraneste cu melci si larve de insecte
  • urechelnitele se hranesc cu omizi si purici
  • buburuzele ucid puricii
  • aricii nu sunt doar simpatici dar si reduc din insectelele daunatoare culturilor (amenajati-le o gramada de lemne uscate sub care sa-si faca un culcus)
Plantele ce nu se iubesc:
  • ceapa nu se intelege bine cu fasolea si mazarea (sulful din ceapa impiedica fixarea azotului din radacinile acestora)
  • usturoiul nu se impaca cu fasolea si varza
  • varza nu se intelege cu alte varietati de varza, cu usturoiul si nici cu ceapa
  • castravetele si dovlecelul nu sunt prieteni
  • spanacul nu face casa buna cu sfecla rosie
  • morcovul nu se intelege cu menta
  • salata si patrunjelul nu trebuie sa stea unul langa altul
  • rosia trebuie sa se tina departe de sfecla, varza rosie, fenicul si mazare
Irina a venit cu niste completari:
  • “vinetele merg bine cu tarhonul (dar și cu ardeii și roșiile, toate astea au nevoie de condiții similare, deci merg bine împreună).
  • Busuiocul și crăițele sunt excelente pentru roșii, sunt și ele de băgat în strat, la fel și ceapa și usturoiul.
  • Toate legumele de primăvară (astea cu care suntem obișnuiți noi, românii), și anume salata verde, ridichile, guliile, ceapa și usturoiul verde se înțeleg de minune.
  • Pe fenicul nu-l suportă nimeni, decât mărarul. Probabil pentru că seamănă.
  • Clasicul exemplu de plante companion sunt “cele trei surori”. Tehnica se folosește și în grădinile tradiționale românești, și în cele ale amerindienilor: porumb+fasole+ dovleac/dovlecei/pepene. Funcționează de minune pentru toată lumea pentru că porumbul oferă sprijin fasolii, fasolea fixează azotul în sol și dovlecii se târăsc pe jos, păstrând solul umed.”
Bibliografie & alte info:
  • Hans Wagner, Le poireau préfère les fraises (Prazul prefera capsunele), Editions Terre Vivante, 2009
  • Doua articole despre asocierea legumelor si rotatia lor (1 si 2)
Sursa: http://www.firdepir.ro/2011/04/asocierile-de-legume/





FavorabilDefavorabil
Usturoisfecla, morcov, capsuni, salata verde, ceapa, praz, tomatevarza, fasole, mazare
Vinetefasole, ridichi, salata verde
Sfecla rosieusturoi, fasole, salata verde, ceapaspanac, tomate
Morcovusturoi, marar, varza, salata verde, ceapa, praz, mazare, rosii, ridichi, arpagicmarar (flori), alte soiuri de morcovi
Ţelinăvarza, spanac, fasole, praz, tomatealte soiuri de ţelină
Varzamorcovi, caltunas, castravete, spanac, fasole, salata verde, mazare, rosiicapsuni, usturoi, ceapa, alte soiuri de varza
Castravetemarar, busuioc, varza, fasole, salata verde, ceapa,ridiche
Spanacsfecla, morcov, varza, capsuni, salata verde, fasole, napi, ceapa, rosiisfecla rosie, spanac
Capsunilimba mielului, usturoi, spanac, salata verde, fasole, prazvarza, rosii
Fasolevinete, sfecla, telina, varza, castraveti, spanac, capsuni, rosii, cimbruceapa, usturoi, mazare, praz
Salatamarar, vinete, sfecla, limba mielului, morcov, asmatui, castravete, spanac, capsuni, ridichitelina, patrunjel
Pepene galbenfasole, salata verdecastravete, dovleac placintar
Napmarar, spanac, mazare, salata verde, rosii
Ceapausturoi, sfecla rosie, morcov, castraveti, salata verde, rosiivarza, fasole, praz, mazare
Prazusturoi, morcov, telina, capsuni, rosiifasole, mazare
Mazăremorcov, telina, varza, gulie, ridichi, salatausturoi, ceapa, fasole, ceapa, tomate
Ridichevinete, morcovi, salata verde, rosii, fasole, mazareasmatui, castravete
Rosiiusturoi, morcov, telina, varza, spanac, fasole, napi, ceapa, busuioc, patrunjel, prazsfecla rosie, capsuni, mazare