sâmbătă, 11 iunie 2011

Gem de capsuni

Avem nevoie de:
- 4kg de capsuni (atat am folosit eu, voi puteti folosi oricate)
- 4kg de zahar


Foarte important de stiut este ca la fiecare kg de capsuni se pune un kg de zahar pentru ca altfel gemul nu sta sau trebuie pus conservant (eu nu sunt de acord cu conservantul in mancare).

Se spala bine capsunii, se rup coditele si se lasa de dimineata pana seara la macerat, intregi, impreuna cu 2 kg de zahar. Dimineata se capsunii la fiert intr-o oala mare si se adauga restul de zahar.



Se fierb la foc mic destul de multe ore. Nu are rost sa va spun un numar exact pentru ca depinde de cat de tari sunt capsunii, de cat de repede fierb etc. Ale mele au fiert in jur de 6 ore la foc mediu. Important este ca un semn ca sunt gata de fiert este faptul ca nu mai fac spuma. Nu turnati gemul in borcane, daca are spuma deasupra, pentru ca se zahariste, arata urat.




Dupa ce gemul este fiert se pregatesc borcanele, respectiv se spala toate, se sterg bine si se sterilizeaza cateva minute in cuptor. Borcanele trebuie sa fie calde cand turnati gemul in ele.



Se toarna gemul in fiecare borcan, se infileteaza capacul si se pregateste "dunstul" uscat. Dunstul uscat este mult mai putin complicat decat cel umed si consider eu, mai eficient.




Pentru dunst se intinde pe jos o patura, pe care se pun borcanele, asezate in punga de plastic. Rasuciti punga astfel incat sa nu treaca de capacul borcanului, pentru ca gemul se poate strica din cauza condensului.



Se acopera borcanele cu patura, in caz ca este o patura mai subtire se dubleaza cu o alta patura si se lasa la dunst 1-2 zile pana cand borcanele, respectiv gemul, sunt reci.




Eu pun capsunii la fiert intregi pentru ca oricum se inmoaie si se sfarma in timpul fierberii, iar daca raman cativa intregi e cu atat mai bine pentru ca fac savoarea gemului.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu