sâmbătă, 31 mai 2014

Multiplele beneficii ale socului pentru sănătate

Socul este un remediu extraordinar pe care natura ni-l oferă din abundenţă şi mai ales gratis! De ce să nu profităm din plin de beneficiile acestuia?
Socul este un remediu extraordinar pe care natura ni-l oferă din abundenţă şi mai ales gratis! De ce să nu profităm din plin de beneficiile acestuia?

Când se culege socul?

Florile de soc se recoltează în zilele însorite şi lipsite de umezeală de la sfârşitul lunii mai, respectiv începutul lui iunie, iar fructele se culeg în septembrie şi octombrie. Florile se taie de pe tulpină cu o foarfecă şi se folosesc fie proaspete pentru obţinerea socatei, fie uscate la soare şi administrate ca şi tratament naturist, în formă de infuzie, pulbere, ulei sau tinctură.

Ce beneficii are socul?

  • reduce febra
  • stimulează sistemul imunitar
  • calmează tractul respirator
  • combate inflamaţia
  • previne constipaţia
  • tratează probleme reumatice şi artrita
  • este eficient în tratarea gripei, răcelii şi a sinuzitelor
  • fructele au efect analgezic şi proprietăţi laxative
  • ceaiul de soc distruge viermii intestinali
  • reduce retenţia de apă (datorită proprietăţilor diuretice elimină excesul de apă din organism)
  • luptă cu obezitatea datorită proprietăţilor laxative
  • tratează infecţiile urechii
  • elimină celulită
In cazul afecţiunilor mai sus mentionate se pot bea până la 3 cani de ceai pe zi, timp de câteva zile (1-2 saptamani, apoi se face o pauza de cateva zile).
Cum se utilizează socul?

Socata

Ingrediente:
  • 5 l de apă
  • 5-6 flori de soc proaspete
  • 1-2 lămâi
  • un borcan sau alt recipient de sticlă
  • 1/2 kg de zahăr (se poate folosi şi miere)
Mod de preparare:
  1. Se spală foarte bine florile de soc. Se adăugă în borcan, apoi se toarnă peste ele apa, florile şi zahărul (mierea).
  2. Lămâile se spală şi ele apoi se taie în sferturi, li se stoarce mai întâi zeama în borcan şi apoi se adăugă peste restul ingredientelor.
  3. Se amestecă foarte bine tot amestecul astfel încât să se dizolve tot zahărul.
  4. Se acoperă borcanul cu nişte farfurii şi se ţine 3-4 zile la soare, amestecând zilnic.
  5. La sfârşit sucul astfel obţinut se strecoară şi se toarnă în sticle apoi se depozitează în frigider pentru a se opri procesul de fermentaţie.
Rezultatul este o băutură uşor acidulata şi răcoritoare, numai bună pentru zilele însorite. Cuburile de gheaţă din socată cu un pahar de apă sunt de asemenea ideale pentru o zi caniculara.

Ceaiul de soc

Infuzia clasică se obţine din adăugarea de trei linguriţei de flori uscate în 250 ml de apă fierbinte. Se acoperă vasul timp de 10-15 minute, apoi după ce se răceşte se îndulceşte cu miere (opţional). Dacă doriţi să folosiţi socul pentru a slăbi, nu aveţi voie să consumaţi ceaiul îndulcit. Aşadar, pentru slăbire consumaţi până la trei căni pe zi, timp de maxim 10 zile, apoi luaţi o săptămână pauză, deoarece socul are o puternică acţiune depurativă.
Decoctul din flori de soc se obţine prin fierberea a 50 g de flori în 250 ml de apă pentru aproximativ 3 minute.
De asemenea, se poate prepara infuzie şi din fructe amestecate cu alte fructe sau plante uscate, modul de preparare fiind acelaşi ca şi la infuzia de flori.

Tinctura de soc

Se adăugă într-un borcan 15 linguri de pulbere de flori de soc peste care se adăugă două pahare de alcool de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se ţine la macerat timp de două săptămâni. La final lichidul se filtrează şi conţinutul rămas (tinctura) se depozitează în sticlute mici închise la culoare.
Precauţii şi contraindicaţii:
  • Tinctura de soc se administrează întotdeauna cu apă! Astfel, diluaţi câte o linguriţă de tinctură într-un pahar cu apă, apoi puteţi consuma şi o cană cu ceai de soc.
  • Frunzele sunt toxice, deci nu se folosesc!
  • Socul este contraindicat pe perioada sarcinii şi a alăptării.
  • Ceaiul sau tinctura de soc nu se recomandă persoanelor care suferă de colita de fermentaţie, de diaree acută sau cronică (datorită efectului laxativ).
  • La recoltare, fructele de soc trebuie să fie bine coapte, deoarece dacă sunt încă verzi vă pot intoxica.
  • Se recomandă consumul în doze mici, cu pauze, deoarece socul este foarte puternic asemeni unui medicament.
sursa