miercuri, 14 mai 2014

Florile de salcam

Salcamul te imbata cu mirosul lui. Cand innebunesc salcamii este cel mai bun moment pentru a le culege florile si pentru a le folosi cu succes in tratamentele naturiste ale afectiunilor digestive si respiratorii, dar si pentru durerile de cap de origine necunoscuta. Florile se folosesc sub forma de pulbere, tinctura sau vin de salcam. Iata cateva tratamente cu flori de salcam.
Florile de salcam sunt un bun adjuvant in curele de slabire. Contin glucozide flavonice, robinina (fitotoxine), acaciina, ulei volatil si au proprietati expectorante, antispastice si analgezice
In tratamentele naturiste se folosesc atat florile de salcam romanesc clasic, cat si cele de salcam japonez, care este plantat in scop ornamental. Diferenta dintre cele doua tipuri de salcam consta in faptul ca salcamul japonez are frunze mai mici si nu are tepi. Salcamul japonez este planta cea mai bogata in rutozid sau vitamina P naturala. Vitamina P naturala este recomandata in caz de hemoragii, caci mareste rezistenta vaselor capilare, scazandu-le permeabilitatea.
Tratamente cu flori de salcam pentru boli ale aparatului digestiv (gastrite, ulcer gastric, colici si stari spastice ale aparatului digestiv, diaree, constipatie)

Pentru bolile aparatului digestiv poti folosi flori de salcam romanesc. Infuzeaza intr-o cana de apa fierbinte, timp de 30 de minute, 2 linguri de flori de slacam uscate si usor maruntite. Strecoara si bea cate trei cani pe zi, indulcite cu zahar sau miere. Poti lua si catea 30 de picaturi de tinctura de flori de salcam de 2-3 ori pe zi, intr-o cana cu ceai de galbenele sau cate trei linguri de vin de salcam, dupa masa, de doua ori pe zi. Se poate face si o cura de o luna cu pulbere din flori de salcam, cate un varf de lingurita de 4-6 ori pe zi. Cura cu flori de salcam pentru gastrita si ulcer se poate repeta de mai multe ori pe an.
Florile de salcam induc o stare de calm si revigoreaza organismul. Siropul se face din flori proaspat culese si este un remediu excelent pentru afectiuni produse de stres.
Ingrediente sirop de flori de salcam: un kg flori de salcam, un litru de apa, un kg de zahar si o lamaie.
Cum se prepara siropul de flori de salcam
Spala florile de salcam, scurge-le de apa si pune-le la fiert intr-un vas cu apa clocotita. Dupa un sfert de ora, strecoara-le printr-o sita deasa, pasandu-le usor. Pune-le apoi la fiert cu zaharul si zeama de lamaie.
Lasa pe foc pana cand siropul capata consistenta unei smantani subtiri.
Dupa ce este gata pune siropul fierbinte in sticle, sub un prosop gros, pana a doua zi.
Siropul de salcam se poate servi cu apa minerala si gheata.
Tratamente cu flori de salcam pentru boli ale aparatului respirator (faringite, laringite, traheite, bronsite, astm bronşic, pneumonii)
Bea cate trei cani de infuzie de salcam romanesc, dupa reteta indicata mai sus. Tot pentru afectiunile aparatului respirator poti lua si cate 30 de picaturi de tinctura de salcam, de trei ori pe zi, intr-o cana de ceai de tei sau cate 3 linguri de vin de salcam de doua ori pe zi, dupa masa.
Tratamente cu flori de salcam pentru artroza, gonartroza si spondiloza
Tratamentele cu flori de salcam pentru artroza, gonartroz si spondiloza sa fac timp de 5 zile in faza acuta a bolii, 8-10 zile pentru afectiuni subacute sau 30 de zile pentru o afectiune cronica.
Se beau cate trei cani de infuzie de salcam pe zi. Tinctura se administreaza in doze de 30 de picaturi, de trei ori pe zi, intr-o cana de ceai de salcie sau se iau cate 3 linguri de vin de salcam de doua ori pe zi, dupa masa.

Tratamente cu flori de salcam pentru migrene
Pentru migrene de origine necunoscuta bea cate trei cani de infuzie de flori de salcam zilnic, iar la nevoie poti lua si doua linguri de vin de salcam. Cei care au durei de cap pe fond de oboseala psihica, pot face o cura de 4 saptamni cu infuzie de salcam si tei, in cantitati egale.
Flori de salcam in cura de slabire
Daca tii regim, il poti eficientiza consumand zilnic preparate pe baza de flori de salcam. Ia cate o lingurita de pulbere de flori de salcam de doua ori pe zi dupa masa sau bea cate o infuzie de salcam. Ca sa observi rezultatele trebuie sa tii regim cel putin o luna.
Tratament cu flori si frunze de salcam pentru candidoza
Pentru candidoza vaginala se fac spalaturi cu o infuzie concentrata, facuta din trei linguri de planta la o cana de apa. Pentru a obtine rezultate bune, irigariile se fac dimineata, iar infuzia de salcam se tine in vagin minimum 7 minute. Infuzia de salcam poate fi folosita zilnic pentru spalaturi vaginale, caci nu distruge flora si are efecte antimicotice puternice.
Poti face si bai de sezut, cel putin 10 zile cu 10 litri de apa calda in care pui 30 de picaturi de tinctura de salcam.
Pentru hemoragii provocate de fragilitatea capilara, accidente vasculare, afectiuni oftalmice (hemoragii retiniene, retinopatii vasculare, edeme palpebrale, keratoconjunctivita), boli infectioase insotite de cresterea permeabilitatii capilare si nefrite – se beau cate trei cani pe zi de infuzie de flori de salcam japonez sau se iau cate 30 de picaturi de tinctura de salcam japonez intr-o cana de ceai de ginkgo biloba sau saschiu sau se iau cate trei linguri de vin de salcam japonez de doua ori pe zi, dupa masa.
Pentru hemoptizii se face acelasi tratament cu infuzie sau cu vin de salcam japonez, iar tinctura de dizolva in ceai de tei, iar pentru insuficienta hepatica tinctura se dizolva in ceai de papadie.
Infuzia de salcam se face din flori de salcam uscate. Florile se culeg, se pun pe pe hartie in strat subtire si se lasa la uscat la soare, in spatii aerisite. Pulberea de flori de salcam se obtine prin rasnirea florilor de salcam uscate.
Tinctura de flori de salcam se obtine prin macerarea a 20 de grame de flori de salcam in 100 g de alcool. Se lasa florile de salcam la macerat timp de 10 zile, timp in care se agita flaconul in care au fost puse de mai multe ori pe zi. Dupa 10 zile se strecoara prin tifon si se pune tinctura intr-o sticluta la frigider alte sase zile. Fara a agita sticluta, dupa 6 zile tinctura de flori de salcam se toarna usor, ca sa nu treaca reziduurile depuse pe fund, in alta sticluta, cu dop picurator. Preparata dupa aceasta reteta, tinctura se pastreaza doi ani. Daca ti se pare prea complicat, poti cumpara tinctura de salcam din magazinele naturiste.

Vinul de salcam se prepara prin macerarea a 50 g de flori de salcam intr-un litru de vin alb, timp de 10 zile. Dupa 10 zile se strecoara si se mai lasa la decantat alte 6 zile. Se toarna apoi vinul de salcam intr-o alta sticla si se completeaza cu vin alb, pana la un litru. Vinul de salcam se pastreaza in stuclute de 200-250 ml. Daca este facut din vin de peste 11 grade, el poate fi pastrat la temperatura camerei un an.
Tratamente cu flori de salcam pentru afectiuni ale sistemului nervos
Florile de salcam linistesc, calmeaza si tonifica organismul, aflat in diferite stari nevrotice. Inhalarea parfumului florilor de salcam are efecte linistitoare asupra psihicului. Asa ca, pe inserat, fa o plimbare sub salcamii infloriti. Nu ezita nici sa pui buchete cu flori de salcam in camera. Profita de mirosul lor, caci salcamii se trec repede.
De asemenea, fa bai caldute cu flori de salcam. Te relaxeaza, indeparteaza anxietatea si te ajuta sa adormi mai usor.
Efecte benefice asupra psihicului are si apa de salcam. Pune intr-un litru de apa plata o mana de flori de salcam si lasa peste noapte, minimum opt ore. Strecoara si bea apa de salcam in locul apei normale.
Ingrediente lichior de flori de salcam
500 g de flori de salcam
un litru de alcool dublu rafinat
un kg zahar tos
un litru de lapte,
o lamaie
Pune intr-un borcan de 5 l alcoolul, laptele, zaharul, florile de salcam tocate si lamaia taiata felii subtiri.
Leaga borcanul si pune-l la rece.
Timp de 3 zile, amesteca cu o lingura de lemn.
Dupa patru saptamani, strecoara lichiorul de flori de salcam printr-un tifon. Pune lichiorul in sticle.
Valabilitatea lichiorului de flori de salcam este de ani de zile, mereu la fel de gustos.

Sursa: curademiere.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu