miercuri, 12 septembrie 2012

Refolosește înainte să reciclezi – Bidoanele din plastic


refoloseste bidoanele din plasticRefolosirea este confundată de multe ori cu Reciclarea, cu toate că ele sunt două noțiuni diferite. Refolosirea, în sensul cel mai general, se referă la prelungirea duratei de viață a unui produs. Reciclarea, pe de altă parte, se referă la procesul de transformare a unui produs în materia primă necesară fabricării unui alt produs.
Când vine vorba despre plastic și mediu, suntem la curent cu faptul că durata de degradare a plasticului poate fi foarte lungă, de la 10 ani (plasticul biodegradabil, în anumite condiții prielnice) și până la 1000 ani. Refolosirea nu este nimic nou, cu toții am apelat la ea de nenumărate ori. Ce este nou însă, este nevoia de a refolosi!

Cum putem refolosi sticlele din plastic?

Simplu! Fiind creativi! Mereu avem PET-uri rămase de la diferite băuturi prin casă. Suntem dependenți de ele. Le luăm cu noi la jogging, plimbare, la școală, însă ce se întâmplă atunci când nu mai avem ce face cu ele?

Câteva idei simple, creative și jucăușe de reutilizare a PET-urilor:

Pentru iubitorii de plante – puteti folose PET-urile pe post de ghivece pentru diferite răsaduri sau plante. Vine primăvara!
Decupați PET-ul și plantați rasadul.  Simplu, nu? Nu aruncați capacele fiindcă le puteți refolosi și pe ele! Totodată, puteți crea și protecții pentru florile de gradină sau mai puteți face o seră pentru răsadurile dumneavoastră.
Daca vi se întamplă des să uitați să udați florile din casă, puteți folosi un PET pentru a face un ghiveci care se udă singur. Lăsați apă în compartimentul de dedesubt, și puteți să plecați liniștiți în vacanță știind că florile au destulă apă.
Dacă aveți copii și vreți să îi surprindeți printr-o mică lecție de biologie legată de viața diferitor păsărele puteți realiza o căsuță dintr-un PET pe care îl puteți tăia formând o ușă și un picioruș și apoi colorându-l  și decorându-l în ton cu mediul înconjurător. La fel puteți tăia PET-ul, apoi introduceti două linguri de lemn după exemplul din fotografie și amplasați-l într-un parc sau în apropierea casei!
Acum, pentru cei mai creativi dintre voi avem o mică provocare! Ce spuneți de un penar pentru pensule sau pentru mărunțișuri? Dar de o cină romantică la lumina lumânărilor cu sfeșnice eco din PET-uri? Un suport pentru reviste?
Ei bine, se poate realiza aproape orice! Pentru penar aveți nevoie, pe langă PET-uri de următoarele: fermoare, lipici/capse, sfoară. Tăiați capacul, lipiți/capsați fermoarul,  găuriți PET-ul în ambele părți, înnodați  sfoara la un capăt apoi treceți-o prin gaura realizată mai devreme. La fel faceți și în cazul capacului.
Menționam la începutul articolului să nu aruncați capacele fiindcă le puteti folosi și vorbeam serios. Puteți sigila bine pungile cu un capac rămas de la PET-urile folosite la răsaduri. Tot pentru pungile de plastic, puteți să confecționați un suport decupând un PET. Prin gaura de sus introduceți pungile, iar din fanta de jos le scoateți atunci când aveți nevoie de ele.
Toate aceste idei de refolosire a bidoanelor din plastic sunt benefice atât nouă cât și mediului. Astfel, economisim bani, suntem eco friendly, ne jucăm și ne distrăm! Partea frumoasă este că numărul întrebuințărilor pentru PET-uri este limitat doar de imaginația noastră. Așadar, vă invit să vă “jucați” și voi, și nu ezitați să împărtășiti cu noi ideile și rezultatele voastre!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu