duminică, 2 septembrie 2012

Gem de fructe de soc

  1. Ingrediente

    1kg fructe de soc,
    1k g zahar,
    150 ml apa,
    3-4 linguri zeama de lamaie,
    1 zahar vanilat. 
  2. Mod de preparare

    Gem din fructe de soc este o reteta delicioasa de conserva pentru iarna. Cei mai multi nu folosesc fructele de soc, cu toate ca sunt pline de vitamine. Fructele trebuie sa fie culese atunci cand sunt foarte bine coapte, au culoarea neagra si sunt moi. Este interzis consumul lor in stare cruda!
    Fructele de soc se desprind de pe crengute, se spala si se lasa sa se scurga bine de apa.
    Apa si zaharul se pun intr-un vas si se fierb pana se formeaza un sirop mai gros.
    Se adauga fructele de soc si se lasa la fiert 40-50 minute. Spre sfarsitul fierberii se adauga zaharul vanilat si zeama de lamaie.
    Dulceata se pune fierbinte in borcane spalate si sterilizate. Apoi borcanele se lasa peste noapte invelite intr-o patura.
  3. Mod de servire

    Efectele terapeutice ale fructelor de soc sunt foarte puternice. Preparatele din soc, consumate in exces pot provoca arsuri la stomac sau iritari ale gatului. Chiar daca sunt delicioase, consumati-le cu moderatie.

    Important fructele se aduca cand sunt negre (nu visinii)