joi, 18 septembrie 2014

Varza murata

Varza alba 10-15 kg, cam 10-12 bucati - de marime medie si sa nu fie foarte tare la apasare - varza buna de toamna
 
Marar intreg uscat 4 buc
 
Boabe de porumb 3 pumni
 
Radacina de hrean 5 buc se poate si mai mult
 
Gutui 5 buc pentru aroma, optional, si mere
 
Sare pentru muraturi 20 linguri, proportia de moare este de 1 lingura de sare la 1 litru de apa rece, plus inca putina sare, vedeti in reteta
 
Apa 15 l depinde de marimea butoiului
 

Pasi de urmat

 

1Pregatiti toate ingredientele pentru reteta - varza curatata de frunzele murdare si spalata, mararul taiat betze mai scurte, la fel cu celelalte componente.
2In butoiul curat am pus la fund o treime din cantitatea de marar, porumb, hrean, mere si gutui.
3Varza se cresteaza la cotor si cam500 g 1cm de cotor se scobeste putin cu cutitul.
4In acea adancitura la fiecare varza am pus cate 1 lingurita de sare neiodata(pentru muraturi).
5Varza se pune in butoi, aveti grija sa fie cu cotorul in sus, sa nu va curga sarea.
Alternati straturile de varza cu mere, gutui, marar, hrean si porumb.
6Cand se umple butoiul cu varza si restul de ingrediente, acoperiti-l cu capac si lasati 7-8 ore, sau peste noapte. In acest timp varza se mai inmoaie si absoarbe bine sare.
7Dupa acest timp faceti saramura si o turnati in butoi - cantitatea variaza in functie de marimea butoiului, a verzei, etc.
La fiecare litru de apa(am pus de la robinet) se pune 1 lingura de sare ca in poza. Amestecati bine si turnati in butoi cat este nevoie.
8Cand apa acopera bine varza se pune capacul si se lasa peste noapte sau 1 zi.
9Si dupa 1 zi vine procedura cu aerisitul(pitrocitul) - atent se introduce un furtun de cauciuc(se poate pune de la inceput, cand aranjati varza) pana la fundul butoiului si in fiecare zi timp de 1 saptamana se sufla in saramura. Eu suflam cam timp de 5 minute - procedura asta grabeste procesul de fermentare si impiedica formarea formarea "florii" pe saramura.

10Peste  saramura se pune o piatra grea pe o farfurie sa preseze varza si se fileteaza capacul la butoi.

Aveti grija sa fie frig afara la balcon, cam un inceput de noiembrie, sa nu va fermenteze prea tare.
 
11Dupa 1 luna si jumatate am avut varza perfecta pentru sarmale, salata, tocat, etc.

Pofta Buna!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu