joi, 19 iunie 2014

Uleiul esential de rozmarin



Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o specie de planta lemnoasa, perena, aparținând familiei Lamiaceae, cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace și cu flori albastre, albe sau roșii. Se întrebuințează în medicină și în industria parfumurilor. Este originar din regiunile mediteraneene și din Uruguay. Există specii de rozmarin care cresc pe verticală, atingând 1,5 metri înălțime și specii târâtoare. Lungimea frunzelor este de 2-4 cm, iar lățimea de 2-5 mm, având culoarea verde în partea superioară și culoarea albă în partea inferioară, cu perișori scurți, deși și lânoși. Florile au culori variabile: alb, roz, roșu închis sau albastru. Numele rozmarin nu are legătură cu cuvântul roză sau cu numele Maria, ci derivă din latinescul rosmarinus, care literal înseamnă roua mării'. http://ro.wikipedia.org/wiki/Rozmarin    

"Uite flori de rozmarin ca să-ţi aduci aminte; te rog, iubitule, să nu mă uiţi", îi spune Ophelia lui Hamlet (William Shakespeare).

În Egiptul Antic, rozmarinul era folosit la nunţi şi la înmormântări.

Rozmarinul are aroma proaspata, dulce, medicinala. Uleiul esential de rozmarin este un ulei energizant, benefic in restaurarea stării de vigilență atunci când ne confruntam cu oboseala. De asemenea, este un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii și a părului. Acest ulei ar trebui să fie diluat înainte de utilizare și se recomandă numai pentru adulti. Rozmarinul pot fi de asemenea folosit pentru a intensifica aroma alimentelor în timpul gătirii. Rosemary are o ORAC de aproximativ 3309 (TE / L).  http://www.youngliving.com/en_US/products/essential-oils/singles/rosemary-essential-oil

Proprietatile terapeutice ale uleiului de rozmarin sunt:

  • stimulant,
  • purificator,
  • revigorant,
  • expectorant,
  • antioxidant,
  • antispastic,
  • astringent,
  • cicatrizant,
  • digestiv,
  • fungicid,
  • sudorific,
  • reconstructiv,
  • digestiv,
  • diminueaza amplitudinea contractiilor cardiace,
  • tonic muscular,
  • tonic al sistemului nervos.

 „Oamenii de ştiinţă au găsit o rezolvare uimitoare contra uitării. Astfel, persoanele care au des lapsusuri, nu-şi pot aminti cifre şi nume, nu au decât să miroasă ulei esenţial de rozmarin sau să ţină pe biroul de la muncă ori de acasă o astfel de plantă. Aceasta creşte performanţele intelectuale chiar şi cu 75 la sută!

Cele mai noi cercetări - prezentate la conferinţa anuală a British Psychological Society -  argumentează ştiinţific faptul că uleiul esenţial e rozmarin îi ajută pe oamenii clinic sănătoşi să îşi amintească evenimente din trecut şi să nu uite să realizeze anumite sarcini. De asemenea, studiul efectuat recent a scos în evidenţă şi faptul că această îmbunătăţire a memoriei s-a produs indiferent de starea participanţilor, motiv pentru care oamenii de ştiinţă cred că efectele pozitive ar putea fi provocate de o influenţă chimică. Cercetătorii susţin că descoperirea are potenţialul de a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a oamenilor care suferă de pierderi de  memorie asociate cu înaintarea în vârstă. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 66 de participanţi împărţiţi în două grupuri. Un grup a  fost lăsat să aştepte într-o sală cu miros de rozmarin şi un altul a fost rugat să stea într-o cameră fără un miros aparte.
După un anumit timp de aşteptare, subiecţii au fost rugaţi să realizeze o serie de teste de memorie ce includeau ascunderea unor obiecte, regăsirea lor mai târziu sau alte sarcini precum cele în care voluntarii trebuiau să îşi amintească să le dea cercetătorilor un anumit
obiect într-un anumit moment. Descoperirile au scos la iveală faptul că uleiul esenţial de rozmarin creştea cu peste 70% şansele ca subiecţii să îşi amintească ce au de făcut în viitor.
Cercetătorii au constatat că  participanţii din grupul care a fost expus la mirosul de rozmarin nu numai că au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau şi un nivel mai crescut de eucaliptol, un compus din uleiul esenţial de rozmarin despre care se ştie că influenţează sistemele chimice din corp, îmbunătăţind funcţiile cerebrale. Studii anterioare au sugerat şi că unii compuşi din  rozmarin stopează producţia unor enzime ce blochează funcţionarea
normală a creierului, lucru care ne ajută să fim mai alerţi, îmbunătăţindu-ne memoria pe termen lung. În noul studiu, oamenii de ştiinţă s-au  concentrat asupra memoriei prospective, ce implică abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmează în viitor şi de a ţine minte să realizăm anumite sarcini în anumite momente prestabilite. Acest tip de memorie este deosebit de importantă pentru activitatea de zi cu zi a oricărei persoane. Ea acţionează atunci când, de exemplu, cineva trebuie să îşi amintească să trimită o felicitare sau să îşi ia medicamentele.” http://www.obiectiv.info 

sursa