luni, 10 februarie 2014

Prajitura inteligenta


Nu am mai mancat niciodata aceasta prajitura pana astazi. O sa intrebati de ce este atat de inteligenta? In primul rand, ingredientele sunt extrem de comune-lapte, oua, unt, zahar, faina iar in al doilea rand, ai o singura compozitie pe care o pui la cuptor iar prajitura finala are 3 straturi-la baza un strat asemanator unui flan, la mijoc un strat cremos iar la suprafata vei avea un strat asemanator pandispanului. Este aproape magica! J
Chiar este amuzanta prajitura, mai ales daca o faci in forma rotunda, pentru ca intr-o singura miscare ai un “tort instant”!









Dificultate-mediu
Timp-15min pt amestecatul ingredientelor si 1h si 20min pentru copt
Cost-ieftin





Ingrediente

  • Faina 115 g
  • Zahar 150g
  • Lapte 3,5%, 500ml, caldut  
  • 4 oua la temperatura camerei
  • Unt 125g topit si racit la temperatura camerei
  • Apa de la gheata- 1 lingura
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • Vanilie sau esenta de vanilie



Mod de preparare


Incepi prin a topi untul. Il poti pune intr-o craticioara si topi pe foc. Il tii pe foc pana se topeste cam jumatate din el, dupa care il dai de-o parte si amesteci, astfel incat se va topi si jumatatea cealalta si il aduci la temperatura camerei in acelasi timp. Il poti lichefia si la microunde, daca ti-e mai simplu asa.




Se separa ouale, galbenusurile de albusuri, in 2 vase diferite.

Bati galbenusurile cu zaharul pana se obtine o spuma-aproximativ 2 minute cu mixerul. Adaugi o lingura de apa foarte rece, de la gheata si mai amesteci 30 de secunde. Se adauga untul topit, la temperatura camerei-este foarte important sa nu fie fierbinte, pentru ca te vei alege cu o omleta daca este prea fierbinteJ-putin cate putin, amestecand cu mixerul.



Incalzeste putin laptele, doar cat sa ajunga putin mai cald decat temperatura camerei.



Se adauga peste spuma de galbenusuri. Se amesteca cu un tel. Compozitia ta este foarte lichida, dar nu te speria, asa trebuie sa fie. Adauga putin cate putin faina, amestecand bine cu telul. Adauga esenta de vanilie, sau daca vrei poti adauga coaja de lamaie sau alta aroma preferata.
Stiu ca suna ciudat, dar esti aproape gata!

Bate albusurile spuma cu mixerul, impreuna cu o lingura de zeama de lamaie. Zeama de lamaie ajuta ca albusurile sa se bata mai usor si stabilizeze spuma odata formata.



Se adauga abusurile batute spuma peste compozitia ta fluida, dar NU amesteca cu telul ci cu o spatula. Amesteca bland, astfel incat sa nu distrugi norisoii de spuma alba, care sunt foarte importanti pentru ca vor alcatui stratul de suprafata, de pandispan.



Pune compozitia intr-o forma-eu am ales una rotunda- nu prea mare, dar inlta macar de 5 cm, tapetata cu hartie de copt. Versi usor compozitia si vei vedea ca la suprafata vei aea spuma de albus. Asa trebuie sa fie, nu amesteca!




 Se coace cu cuptorul la temperature minima, timp de 1 ora si 20 de minute.

Se scoate de la cuptor, se lasa sa se odihneasca si sa ajunga la temperatura camerei, dupa care se scoate din forma, se scoate hartia de copt si se pudreaza cu zahar. Se lasa la rece inainte de a fi servita.