vineri, 17 ianuarie 2014

Ceaiul de cimbru - pentru corp şi minteAvănd o aromă deosebită şi calităţi terapeutice minunate, cimbrul tratează o serie de probleme ale sănătăţii. Băut dimineaţa pe stomacul gol, în locul cafelei, are efecte benefice asupra întregului corp, în special asupra stomacului.

Infuzia de cimbru se prepară astfel: o linguriţă de plantă se pune într-o cană cu apă firbinte şi se lasă 10 minute la infuzat.

Tratează bolile gastrointestinale, drept dovadă este faptul că se adaugă mâncărurilor greu de digerat. Uşurând digestia, el calmează disconfortul abdominal şi alungă lipsa poftei de mâncare.
Stimulează secreţiile bilei şi ale ficatului si combate viermii intestinali.

Bolile aparatului respirator ca bronşită, astm, tuse rebelă sunt ameliorate prin administrarea ceaiului de cimbru.

Răceala şi gripa sunt tratate în câteva zile prin consumul zilnic a câtorva căni de ceai.

În cazul crizelor de epilepsie este foarte eficient.

Combate alcoolismul provocând o repulsie faţă de el în cele mai multe cazuri.

Se mai utilizează pentru boli sau convulsii ale copiilor şi este recomandat copiilor cu handicap.

Sunt ameliorate tulburările, crampele menstruale şi contracţiile uterine.

Persoanele care suferă de stres, stări depresive, dureri de cap vor simţi o stare generală de bine în cazul în care beau ceai de cimbru.

Extern, este folosit în boli de piele, tratarea după amputare şi a ulceraţiilor. Foarte eficiente sunt şi băile cu cimbru, mai ales copiiilor bolnăvicioşi.

O infuzie mai concentrată, de 3 linguriţe de plantă la o cană de apă fierbinte se foloseşte ca tonic capilar, la tratarea afecţiunilor gingiilor sau la combaterea mirosului urât al gurii şi a durerilor de gât (sub formă de gargară). Se mai poate folosi sub formă de comprese cosmetice pentru tratarea tenului gras.
Este folosit ca dezinfectant, se fac inhalaţii cu infuzie pentru sinuzită.

Georgiana Nistor