marți, 9 aprilie 2013

ANGHINAREA

LA CE ESTE BUNA PLANTA ANGHINAREA

Anghinarea este o planta mai rar cultivata. Se pare ca ea ar fi patruns in Europa undeva prin anii 1400, mai intai in Franta. La inceput, aceasta a fost folosita ca afrodisiac, cu toate ca expertii din ziua de astazi nu au confirmat ca anghinarea ar fi avut astfel de proprietati.

Utilizarile anghinarii

In prezent, aceasta planta este folosita pe scara larga in stiinta moderna. Dintre principalele sale utilizari se numara capacitatea sa de scadere a nivelului colesterolului, fapt care o face extrem de eficienta pentru cei care sufera de diabet. De asemnea, planta are un efect benefic ca stimulent al digestiei, usurand asimilarea alimentelor de catre organismul nostru. In plus, in afara de colesterol si acidul uric, si ureea scade in cantitate daca se consuma anghinare in mod frecvent.

Aceasta planta este recomandata si pentru cei care sufera de arteroscleroza, de balonare sau pentru cei care vor sa mai puna cateva kilograme. Pe langa aceste proprietati, anghinarea este indicata si pentru tratarea anemiei, a asteniei, dar si pentru unele deficiente ale ficatului. Se stie faptul ca planta intareste glandele hepatice. Pentru ca are in componenta o cantitate importanta de insulina, anghinarea permite scaderea glucozei din urina.

Nu in ultimul rand, planta are o utilitate deosebita si in industria alimentara, in special pentru prepararea salatelor, a supelor, dar si a diferitelor paste si tocaturi.

Mai jos vom vedea cum exact actioneaza anghinarea pentru tratarea afectiunilor.

In cazul arterosclerozei, aveti nevoie de 50 de grame de frunze din aceasta planta, pe care le puneti intr-o jumatate de litru de apa, pe care o puneti la fiert pentru jumatate de ora. La sfarsit, strecurati lichidul si beti cate o cana din compozitie inainte de fiecare masa. Principalul scop al decoctului este cresterea diurezei.

Pentru tratarea albuminuriei renale, tocati 25 de grame de frunze de anghinare si fierbeti-le in 500 de mililitri de apa, pentru un sfert de ora. Strecurati lichidul si beti-l dimineata, la pranz si seara, inaintea fiecarei mese.

Artrita se poate trata prin fierberea a 50 de grame de radacini de anghinare intr-un litru de apa. Nu aveti nevoie decat de un pahar inaintea fiecarei mese, iar cura este bine sa se tina pentru cel putin 30 de zile. Alternativ, puteti folosi 100 de grame de radacini din aceasta planta, pe care le fierbeti in 600 de mililitri de apa pentru jumatate de ora. Dupa strecurare, beti in fiecare dimineata, fara sa fi mancat ceva, un pahar din acest lichid. Dupa aceea, puteti sa mai consumati o cana inainte de masa de seara. Eventual, o alta cana este recomandata inainte de masa de pranz.

In cazul in care suferiti de litiaza biliara, aveti nevoie sa tocati 300 de grame de frunze de anghinare, pe care le veti pune intr-un litru si jumatate de apa. Perioada de macerare necesara este de minim trei ore. La fel ca si in cazul celorlalte afectiuni, veti bea cate un pahar din aceasta compozitie inainte de fiecare masa.

Diabetul poate fi tratat prin realizarea si consumarea unei solutii facute din 50 de grame de frunze de anghinare, fierte in 750 de mililitri de apa, pentru un sfert de ora. Trebuie sa beti doua cani pe zi: una dupa masa de dimineata si una seara, inainte de culcare. Pentru indulcirea preapratului, puteti folosi putina lamaie.

Pentru ciroza hepatica trebuie sa tocati foarte marunt 100 de grame de anghinare si sa le lasati la macerat vreme de 14 zile, in 200 de mililitri de alcool de 80 de grade. Folositi 20 de picaturi din aceasta solutie, pusa pe putin zahar, inainte de cele trei mese zilnic. Ar fi bine sa tineti o cura si sa nu consumati prea multa carne in aceasta perioada. In schimb, iaurturile si branzeturile de toate felurile, cat si fructele si legumele, sunt cele mai indicate.

Pentru cei care au tensiune ridicata, se poate folosi un preparat pe baza de anghinare. Fierbeti 15 grame de frunze din aceasta planta in jumatate de litru de apa. Durata infuziei trebuie sa fie in jur de jumatate de ora. Dupa aceea, veti bea cate o cana inainte de fiecare masa. Cel mai bine este sa faceti infuzia dimineata si sa o tineti calda, pentru a o putea consuma si la pranz si seara.

Ce mai este de retinut este faptul ca sucul de anghinare scade colesterolul si metabolismul ureei.

Care sunt contraindicatiile anghinarii?

Aceasta planta nu este recomandata tinerelor mame, intrucat se stie faptul ca anghinarea afecteaza calitatea laptelui acestora.

Pentru uzul extern, anghinarea este foarte benefica pentru tenul mai gras. In acest sens, ea se amesteca cu miere si se pune pe fata folosindu-se un tifon. Timpul necesar pentru ca planta sa actioneze este e minimum 20 de minute. La sfarsit, va veti clati fata cu apa, iar efectele vor fi vizibile in cel mai scurt timp.