duminică, 13 mai 2012

Ginseng

Chiar daca studiile specializate despre ginseng sunt recente, aceasta planta se foloseste de sute de ani. Americanii nativi cunosteau proprietatile vindecatoare ale ginsengului si s-a dovedit ca atunci cand parcurgeau, alergau sau calatoreau pe o distanta mare nativii mestecau radacina de ginseng ca sa reziste oboselii.
Radacina de ginseng provine din China si America de Nord. De cand populatia Americii s-a departat de medicina populara, ginsengul este folosit mai mult in estul Asiei. Majoritatea ginsengului cultivat in SUA este exportat in China.
In chineza cuvantul ginseng inseamna chintesenta unui barbat (gin - barbat; seng - esenta). In China nu se gaseste reteta prescrisa de medic care sa nu contina si ginseng.


Ce este cu aceasta planta pe care unii o numesc minunea lumii?

Cei care au folosit-o cu secole in urma nu au avut nevoie de studii medicale sau documentari ca sa confirme ceea ce stiau deja. Multi ani ginseng a fost cunoscut ca un remediu pentru oboseala si pentru revitalizare. Radacinile erau mestecate de oamenii care se confruntau cu efectele imbatranirii. Atat in prezent cat si in trecut era folosita pentru problemele inimii. Cu trecerea timpului s-a marit lista de boli tratate cu ginseng.

Se spune ca ginseng fortifica organismul. Aceasta afirmatie este intarita de faptul ca mareste vitalitatea persoanelor batrane, mareste rezistenta la oboseala, facandu-i mai activi. In afara de cresterea energiei, ginseng contine steroizi. Acestia sunt la fel ca cei pe care ii secreta corpul uman si de aceea ginseng este folosit de atleti.

S-a spus ca ginseng poate sa ajute sistemul imunitar in rezistenta la boli. O substanta din ginseng numita saponina contine antioxidanti care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire si la intarirea sistemului imunitar.
Biologic, ginseng poate sa ajute la echilibrarea metabolismului si la previnirea migrenelor. Saponinele regleaza glicemia, colesterolul si tensiunea arteriala.

Studiile clinice au sustinut ceea ce deja se stia despre ginseng. Multi ani s-a spus ca ginseng este un afrodisiac si s-a dovedit stiintific ca intr-adevar imbunatateste virilitatea si ajuta in disfunctiile sexuale ale barbatilor si femeilor.

In cultura occidentala ginseng este un tonic digestiv si un stimulant digestiv cand stresul mental sau nervozitatea au efecte asupra sistemului digestiv. Este folosit mai mult in China decat in America.

Cu toate dovezile favorabile ginsengului, de ce nu este folosit?

Multi doctori cred ca inca nu s-au realizat destule studii asupra efectelor ginsengului in timp ce unele studii au avut rezultate diferite. In timp ce unele studii sustin ca ginseng calmeaza nervii, elibereaza stresul si reduce tensiunea arteriala alte studii arata efectele inverse: tensiune arteriala ridicata, nervozitate excesiva si somnolenta.

Cum pot sa existe rezultate atat de diferite?
 

Raspunsul se afla in saponine. Saponinele se gasesc in radacinile de ginseng si studiile arata ca sunt 29 de specii. In aceste saponine se afla remediile pentru oboseala si alte boli. Unele studii arata ca aceste saponine nu sunt aceleasi si nu in aceiasi proportie in toate radacinile de ginseng. Studiile sunt atat de diferite pentru ca radacinile de ginseng se cultiva in locatii geografice diferite din nordul Asiei pana in Vietnam. Experimentele au aratat ca in timp ce plantele cresc, saponinele care mai sunt numite adaptogene, se adapteaza si isi dezvolta rezistenta la schimbarile fizice, biologice si chimice. Aceasta ar determina ca adaptogenele sa aiba diferite proportii in plante. Unii spun ca ginsengul chinezesc este stimulator in timp ce ginsengul american este un calmant.

Daca doriti sa incercati ginseng fiti atenti cum il consumati, consultati in prealabil medicul de familie, sau procurati-l din surse sigure, respectiv magazine specializate, de la producatori certificati pentru calitate.

Produse naturiste pe baza de ginseng:

- capsule cu pulbere de ginseng
Indicatii: Activeaza metabolismul cerebral, creste rezistenta naturala a organismului, creste metabolismul celular, creste rata de metabolizare a alcoolului, imbunatateste activitatile fizice si mentale, indeparteaza starea de oboseala si slabiciune.

ceai ginseng C (ginseng, maces si mar)
Indicatii: Produsul se recomanda in astenie, fatigabilitate, efort fizic si intelectual prelungit, hipovitaminoze, adjuvant in terapia hepatopatiilor cronice, adaptogen, antioxidant (incetinirea proceselor de imbatranire, efecte profilactice).

- capsule ginseng rosu
Indicatii: Se recomanda in stari de astenie, fatigabilitate, efort fizic si intelectual prelungit, anemie, cresterea rezistentei organismului la infectii virale si bacteriene, disfunctii sexuale masculine.

- capsule ginseng siberian
Indicatii: Se recomanda in stari caracterizate de scaderea rezistentei organismului, imbunatatirea performantelor fizice si intelectuale, prevenirea afectiunilor in care sunt implicati radicalii liberi, adjuvant in diabetul zaharat tip II, afectiuni inflamatorii, hepatopatii cronice, tulburari de dinamica sexuala (cresterea libidoului).

- capsule cu ginseng si laptisor de matca
Indicatii: Produsul se recomanda ca adjuvant in tratamentul regenerator al parului si unghiilor, stari postinfectioase, postvirale, afectiuni hepatice, prevenirea si combaterea senescentei.

- capsule cu ginseng si sunatoare
Indicatii: Produsul se recomanda in stari depresive, sindrom psihovegetativ, pavor nocturn, cure de dezalcoolizare, ulcere, afectiuni biliare, arsuri, infectii virale.

- capsule cu ginseng si usturoi
Indicatii: Produsul se recomanda in convalescenta, oboseala fizica, mentala si sexuala, stari caracterizate prin scaderea imunitatii organismului, antiaterosclerotic si hipotensor.


Sursa: http://www.armonianaturii.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu