sâmbătă, 3 septembrie 2011

Suc de rosii/bulion pentru iarna



Ingrediente: 
 

Rosii foarte bine coapte
sare  
 

Mod de preparare:
Este greu de aproximat cantitatea de rosii, pentru ca aceasta difera de tipul de rosii pe care-l folositi, unele sunt mai zemoase, altele mai carnoase, s.a.m.d. Rosiile bine coapte se spala se taie feliute si se pun la fiert intr-un castron mare.Se invarte cu lingura de lemn ca sa nu se prinda de fund. Cind s-au zdrobit si sunt fierte rosiile le dam prin masina de stors rosii avind grija ca sunt fierbinti. (Pentru a scurta timpul de fierbere punem la fiert inca de la primul vas pe care-l obtinem de la stors si adaugam treptat.) Sucul obtinut se pune din nou la fiert si se fierbe pina se mai ingroasa putin. Adaugam o lingura de sare la 1 litru de suc de rosii obtinut. Lasam sa fiarba pana ce se obtine o pasta omogena, asemeni smantanii. In acest timp punem la copt (in cuptor sau pe aragaz) sticlele in care vom pastra sucul.Cand este gata punem sucul fierbinte in sticlele fierbinti,(cu un prosop pentru a nu vă arde). punem capacele si acoperim toate sticlele cu paturi. Lasam asa la sterilizat timp de 24 de ore. Apoi se pun in camara(pivnita).
  1. Pentru o eficienta maxima, treceti de cateva ori cojile prin masina de tocat, pana cand ies aproape uscate.

2. Sucul de roşii este reuşit dacă, a doua zi, apa prinde a se ridica la suprafaţă.
pentru bulion:
  1. Lăsaţi zeama de roşii obţinută prin tocarea lor deoparte, într-un loc răcoros, timp de aproximativ 1 oră până când partea groasă se decantează şi apa se ridică la suprafaţă.
  2. Îndepărtaţi cu o lingură apa ridicată la suprafaţă.
  3. Puneţi la fiert zeama rămasă.
  4. Fierbeţi la foc mic, amestecând din când în când, timp de 2-3 ore (în funcţie de concentraţia dorită), până când bulionul bolboroseşte la suprafaţă asemeni unei mămăliguţe pripite.
  5. Opțional, puteți pune zahăr (max 1 lingură la 5 litri de bulion) și/sau sare după gust.
  6. Turnaţi bulionul fierbinte, în sticle sau borcane fierbinţi, sterilizate.
  7. Astupaţi sticlele sau borcanele cu dopuri sau capace potrivite.
  8. Înveliţi cu pături până a doua zi.
  9. Depozitaţi la rece, în spaţii uscate şi întunecate.
Sucul de roşii şi bulionul se păstrează în acest fel pentru mai multe luni. După ce desfaceţi sticlele sau borcanele, puteţi păstra restul, acoperit, în frigider, pentru câteva zile.
 Sfaturi:
Atenţie să nu vă ardeţi când turnaţi sucul de roşii sau bulionul în sticlele fierbinţi. Aşezaţi sticlele sau borcanele într-un vas atunci când turnaţi lichidul fierbinte pentru a preveni accidentele cauzate de eventualele fisurări ale recipientelor.

 Dacă sucul de roşii / bulionul s-a răcit, îl puteţi turna în sticle sau borcane reci şi, ulterior, să-l introduceţi la timp de 1 oră la cuptor, la foc mic spre mediu, într-o cratiţă cu apă.

Opţional, puteţi conserva în sucul de roşii ierburi aromate (pătrunjel, ţelină, mărar, leuştean, tarhon etc) ale căror frunze, spălate şi tocate, le adăugaţi în partea finală a preparării.

Dacă nu aveţi maşină de separat cojile şi seminţele, fierbeţi roşiile cu tot cu sâmburi şi seminţe şi câteva căni de apă. După ce sucul de roşii a fiert, treceţi-l printr-o sită deasă.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu