sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Bunker Roy: Învăţând de la mişcarea desculţilor



În Rajasthan, India, o şcoală extraordinară învaţă femeile şi bărbaţii din mediul rural -- mulţi dintre ei analfabeţi -- să devenină ingineri specialişti în exploatarea energiei solare, artizani, stomatologi şi medici în propriile lor sate. Se numeşte Colegiul Barefoot (Desculţ), şi fondatorul ei, Bunker Roy, explică modul în care funcţionează.

joi, 26 ianuarie 2012

Cum iti poti produce singur aer proaspat-Kamal Meattle



Cercetătorul Kamal Meattle ne arată cum un aranjament făcut din 3 plante obişnuite de casă, folosite în anumite locuri ale locuinţei sau biroului, pot curăţa aerul.
aer-proaspat
În urma cu aproximativ 17 ani, am devenit alergic la aerul din Delhi. Capacitatea plamanilor mei scăzuse la 70% şi doctorii m-au avertizat că aş putea muri. Cu ajutorul IIT, TERI şi al informaţiilor de la NASA, am descoperit că există 3 categorii fundamentale de plante verzi, obişnuite, cu care putem produce aerul proaspat de care avem nevoie în casă pentru a ne menţine sănătoşi. În acelaşi timp am descoperit că poţi reduce necesarul de aer proaspăt din încăpere fără a afecta însă calitatea aerului.

Cele 3 plante sunt Areca, Limba Soacrei şi Plata Banilor. Denumirile ştiinţifice sunt în faţa dumneavoastră. Areca este o plantă care atrage CO2 şi îl transformă în oxigen. Este nevoie de 4 plante (înalte cam pâna la umăr) pentru fiecare persoană, iar în privinţa întreţinerii lor, trebuie şterse frunzele zilnic în Delhi, şi probabil o dată pe saptamană în oraşele cu un aer mai curat. A trebuit să le creştem în îngrăşăminte naturale care erau sterile, sau în vată minerală şi să le scoatem afară o dată la 3-4 luni. A doua plantă este Limba Soacrei, care şi ea este o plantă obişnuită, o putem numi plantă de dormitor, pentru că pe timpul nopţii transformă dioxidul de carbon în oxigen. Sunt necesare 6 pâna la 8 plante (de cca 1 m înălţime) pentru fiecare persoană. Cea de-a treia plantă este Planta Banilor, din nou o plantă obişnuită, care creşte cel mai uşor în vată minerală Această plantă înlatură formaldehidele şi alte chimicale volatile.

Cu aceste 3 plante, poţi produce tot aerul proaspat de care ai nevoie. De fapt, şi dacă ai locui într-o sticlă închisă cu un dop, tot nu ai muri pentru că ai avea tot aerul necesar. Am încercat aceste 3 plante în propria noastră cladire din Delhi, care are 50.000 mp şi este veche de 20 de ani. Am folosit 1200 de astfel de plante pentru 300 de locuitori. Studiile au indicat că există o probabilitate de 42% ca nivelul de oxigen în sânge al unei persoane să crească cu 1% dacă stă în clădire timp de 10 ore. Guvernul indian a descoperit şi publicat un studiu care arată că aceasta este cea mai sănătoasă cladire din New Delhi. Tot în studiu se arată că, în comparaţie cu alte cladiri, riscul apariţiei unor iritaţii la ochi este mai redus cu 52%, la sistemul respirator cu 34%, a durerilor de cap cu 24%, a afecţiunilor pulmonare cu 12% şi a astmului cu 9%. Acest studiu a fost publicat pe 8 septembrie 2008 şi este disponibil pe siteul guvernului indian.

Din experienţa noastră am observat o creştere semnificativă a productivităţii oamenilor cu peste 20% prin folosirea acestor plante. În acelaşi timp s-a observat şi o reducere a necesarului de energie în clădire cu 15% pentru că e nevoie de mai puţin aer curat. În acest moment replicăm experimentul într-o clădire de 1.75 mil mp, care va avea 60.000 de plante de interior.

De ce este important? Este de asemenea important pentru mediu, pentru că necesarul de energie al planetei este de aşteptat să crească cu 30% în urmatoarea perioadă. 40% din energia lumii este folosită de clădiri şi 60% din populaţia lumii va locui în cladiri în oraşe cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori în următorii 15 ani. Şi există tendinţa din ce în ce mai mare de a locui şi lucra în locuri cu aer condiţionat. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume, zicea Mahatma Gandhi. Şi vă mulţumesc că m-aţi ascultat. (aplauze)



Sursa: suntsanatos.ro

marți, 20 decembrie 2011

Tapped-Drenat(Apa imbuteliata)


De la producţia de sticle de plastic şi până în mările şi oceanele unde ajung,  într-un final, majoritatea lor, Stephanie Soechtigle urmează calea şi  îşi face debutul ca director şi producător independent de filme documentare, analizând cu fermitate marea afacere a apei îmbuteliate şi modul cum corporaţiile interesate afectează cu brutalitate viaţa comunităţilor, oamenii fiind priviţi doar ca simpli pioni, neajutoraţi, cărora li se poate nega dreptul fundamental al apei, cupiditatea transnaţionalelor transformând în marfă substanţa primordială a planetei, ce defineşte viaţa, aşa cum o cunoaştem astăzi.

Mai multe detalii despre film gasiti aici: http://antiiluzii.blogspot.com/2011/01/razboiul-apei.html


duminică, 18 decembrie 2011

Macesele - beneficii tamaduitoare pentru sanatate

Macesele sau (Rosa canina) sunt acele fructe rosii folosite frecvent in medicina naturista, dar totodata si in gospodarie. Macesele sunt bogate in vitamine si minerale, dar si in substante active care imbunatatesc semnificativ starea de sanatate si previn numeroase boli.

Macesele contin vitamine precum:
- vitamina A;
- vitamina C;
- vitamina K implicata in procesele de coagulare a sangelui;
- vitamine din complexul B;
- vitamina PP etc.

Macesele mai contin si minerale ca: magneziu, potasiu, sodiu, dar si substante puternic detoxifiante care inlatura radicalii liberi si stresul oxidativ. 

Cum se pot consuma macesele?

Macesele se pot consuma chiar crude in salate daca sunt scosi samburii sau sub forma de ceai,
tinctura sau chiar vin de macese.

Beneficiile tamaduitoare ale maceselor
Aceste fructe rosii cresc imunitatea

Ceaiul de macese este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Prin continutul lor de proteine vegetale si vitamine macesele intaresc imunitatea si confera rezistenta in fata infectiilor, fiind utile si copiilor care au un sistem imunitar sensibil insuficient dezvoltat. Se recomanda fie sa consumati 5-10 macese crude o data la cateva zile, fie sa preparati ceai de macese. 
Produsul vegetal utilizat: (Cynosbati fructus ).
Actiune farmacologica: Tonic vitaminizanta, antiinflamatorie, hepatoprotectoare, diuretica; stimuleaza secretia biliara si ajuta la eliminarea bilei in intestin. 

Indicatii
Intern: Artrita reumatoida,avitaminoze, afectiuni hepatice, diskinezie biliara, afectiuni renale,convalescenta, circulatie periferica deficitara, constipatie, gripa, guturai, febra, obezitate, supraponderabilitate, hemoragie menstruala.

Macesele ajuta in dieta de slabire

Macesele accelereaza arderile si faciliteaza refacerea structurilor tisulare prin continutul de vitamine si minerale care stimuleaza si regleaza metabolismul, participand la reducerea depozitelor de grasime. Este recomandat sa asociati macesele meselor cu fructe pentru a le spori beneficiile. Puteti consuma macese crude (in salata de fructe de exemplu) sau sub forma de ceai. 

Utile in cura de detoxifiere

Macesele pot fi utile si in cura de detoxifiere pentru efectul lor de scadere a stresului oxidativ si pentru reducerea radicalilor liberi. Macesele sunt astfel utile in orice cura de detoxifiere, chiar si in curele de reducere a efectelor iradierii. Sa nu uitam totusi de faptul ca fiecare dintre noi, in special cei care traiesc in mediul urban, suntem expusi permanent la un grad mic de iradiere din mediu. Asadar este indicat sa consumam frecvent alimente detoxifiante. 

Macesele refac frumusetea pielii

Pentru ca au un continut ridicat in vitamine, in special in vitamina C, macesele sunt utile in tratamente de infrumusetare pentru piele, avand proprietati regenerative pentru structurile cutanate si subcutanate. Astfel mastile naturale cu macese sau pur si simplu consumul acestor fructe rosii, alaturi de o dieta sanatoasa, ajuta la mentinerea tineretii si frumusetii pielii. 

Sunt utile in combaterea acneei
Macesele sunt utile si in combaterea acneei tocmai prin proprietatile enumerate mai sus. Astfel se recomanda sa faceti o pasta din macese fara samburi (macerate sau la blender) pe care o amestecati cu o pastila pisata de aspirina si o lingura de miere. Obtineti astfel o masca foarte activa pentru inlaturarea acneei. Se recomanda sa utilizati zilnic aceasta masca, seara, dupa curatarea intensa a tenului, pentru a avea rezultate bune in combaterea acneei. 

Macesele combat constipatia

Macesele au usor efect laxativ, de fapt ele mai mult regleaza tranzitul intestinal prin continutul lor ridicat in fibre. Astfel macesele sunt utile persoanelor care se confrunta cu constipatia sau cu alte tulburari de tranzit intestinal. 

NU ARE CONTRAINDICATII


Sursa: Editura Bo Yang

joi, 15 decembrie 2011

Miracole naturiste: cele mai sanatoase 7 mirodenii din lume

Atunci cand adaugam condimente in mancare, nu numai ca o facem sa arate mai apetisant sau sa capete un gust deosebit, ci ii adaugam si proprietati ce contribuie la o sanatate mai buna!

Ghimbirul

 
Ingredientul activ ce face ghimbirul atat de sanatos este gingerolul, un component despre care se stie ca relaxeaza vasele de sange, stimuleaza circulatia sanguina si ne scapa de dureri. Gingerolul este folosit si in ajutorul digestiei si inhiba senzatia de voma. Astfel, ghimbirul este un condiment excelent pentru raul de dimineata sau pentru a trata efectele secundare ale chimioterapiei.
Ghimbirul este si anti-inflamator, ceea ce inseamna ca poate fi folosit impotriva bolilor de inima, a cancerului, a Alzheimer-ului si a artritei. Mai mult, ghimbirul este bogat in antioxidanti care sunt foarte benefici organismului uman.
Stire picanta: Proprietatile sanatoase ce le contine ghimbirul au fost documentate inca de acum 2000 de ani!
 

Oregano

 
Doua dintre cele mai importante componente din oregano sunt timolul si carvacolul ce au puternice proprietati antibacteriene. Mai mult, un studiu a aratat ca in Mexic, oregano a fost mai eficient impotriva amibei decat medicamentele prescrise de doctori precum tinidazolul.
Oregano este si un antioxidant puternic, bogat in fitonutriente. Un gram de oregano contine de 42 de ori mai multi antioxidanti decat marul, de 30 de ori mai multi antioxidanti decat cartoful, de 12 ori mai multi antioxidanti decat portocala si de 4 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
Stire picanta: Oregano inseamna “bucuria muntelui” si in unele parti din Europa este denumit si maghiran salbatic, fiind inrudit cu acesta.
 

Scortisoara

 
Scortisoara este un condiment anti-microbian. Un studiu din august 2003 al Revistei Internationale de Microbiologie a descoperit faptul ca un numar scazut de picaturi de ulei de scortisoara amestecat cu suc de morcov poate conserva mancarea si poate distruge organismele patogene din aceasta, toate in timp ce ii da si o aroma mai placuta.
Scortisoara previne si formarea cheagurilor de sange si blocarea capilarelor. Mai mult, poate imbunatati si functiile creierului.
Persoanele care sufera de diabet ar trebui sa stie ca scortisoara este foarte folositoare in stabilizarea nivelului de zahar din sange. Un studiu din decembrie 2003 al Centrului pentru Diabetici a aratat ca daca un bolnav consuma zilnic intre 1 gram si 6 grame de scortisoara, nivelul zaharului din sange scade simtitor (la suferinzii de diabet de tip II), la fel ca si cel al trigliceridelor si al colesterolului. 
Si asta nu e tot! Scortisoara este si cel mai puternic antioxidant dintre toate condimentele!
Stire picanta: In medicina traditionala chineza, scortisoara este folosita in ceai impreuna cu ghimbirul pentru a trata raceala si gripa.
 

Sofranul de India (Curcuma)

 
Curcuma, cea care ii da sofranului culoarea galbuie, este ingredientul activ din acest condiment. Curcuma este o substanta anti-inflamatoare si poate lupta impotriva unor boli precum fibroza cistica, Alzheimer, colita, ulcerul, artrita sau boala lui Crohn. De asemenea, curcuma ofera protectie cardiovasculara si imbunatateste functiile ficatului.
Stire picanta: Sofranul sau curcuma este condimentul utilizat in sosurile curry. Tot acest condiment coloreaza in galben traditionalul mustar.
 

Salvia

 
Salvia este anti-inflamatoare si antioxidanta. Salvia contine flavonoide, acizi fenolici si enzime hidrolitice. Astfel, salvia poate combate artrita reumatoida, bolile inflamatorii, astmul bronsic si ateroscleroza.
Se pare ca salvia ajuta si la o mai buna functionare a activitatii cerebrale. Un studiu al Societatii Farmaceutice Biochimice a revelat ca persoanele care au consumat ulei din extract de salvie aveau o memorie mai buna fata de cei care au urmat un tratamen cu placebo.
Stire picanta: La origini, salvia inseamna “a fi salvat”. Mai multe companie farmaceutice incearca sa adauge uleiul de salvie in cel folosit la gatit pentru a preveni uleiurile sa rancezeasca si pentru a creste rata de viata a omului.
 

Ardeii iuti

 
S-a descoperit ca ardeii iuti ce contin capsaicina ajuta la urmatoarele:
- curata substantele mucoase din plamani si nas;
 
- imbunatatesc imunitatea organismului;
 
- previn ulcerele stomacale;
 
- ajuta la pierderea in greutate;
 
- reduc colesterolul si nivelul trigliceridelor;
 
- previn cancerul de stomac;
 
- calmeaza durerile.
Stire picanta: Cu cat este mai iute ardeiul, cu atat mai multa capsaicina contine. 

Patrunjelul

 
Poate ca cel mai interesant lucru pe care il poate face patrunjelul este sa lupte impotriva cancerului. Studiile pe animale au aratat ca patrunjelul inhiba formarea de tumori, in special pulmonare. Mai mult, patrunjelul neutralizeaza efectele fumului (de tigara sau gratar).
Patrunjelul este si o sursa bogata de antioxidanti si nutrienti ce protejeaza inima precum vitamina C, betacarotenul si acidul folic.
Stire picanta: Patrunjelul este excelent pentru o respiratie proaspata dupa ce ati mancat.