duminică, 18 decembrie 2011

Macesele - beneficii tamaduitoare pentru sanatate

Macesele sau (Rosa canina) sunt acele fructe rosii folosite frecvent in medicina naturista, dar totodata si in gospodarie. Macesele sunt bogate in vitamine si minerale, dar si in substante active care imbunatatesc semnificativ starea de sanatate si previn numeroase boli.

Macesele contin vitamine precum:
- vitamina A;
- vitamina C;
- vitamina K implicata in procesele de coagulare a sangelui;
- vitamine din complexul B;
- vitamina PP etc.

Macesele mai contin si minerale ca: magneziu, potasiu, sodiu, dar si substante puternic detoxifiante care inlatura radicalii liberi si stresul oxidativ. 

Cum se pot consuma macesele?

Macesele se pot consuma chiar crude in salate daca sunt scosi samburii sau sub forma de ceai,
tinctura sau chiar vin de macese.

Beneficiile tamaduitoare ale maceselor
Aceste fructe rosii cresc imunitatea

Ceaiul de macese este recunoscut ca fiind un foarte bun stimulator al sistemului imunitar. Prin continutul lor de proteine vegetale si vitamine macesele intaresc imunitatea si confera rezistenta in fata infectiilor, fiind utile si copiilor care au un sistem imunitar sensibil insuficient dezvoltat. Se recomanda fie sa consumati 5-10 macese crude o data la cateva zile, fie sa preparati ceai de macese. 
Produsul vegetal utilizat: (Cynosbati fructus ).
Actiune farmacologica: Tonic vitaminizanta, antiinflamatorie, hepatoprotectoare, diuretica; stimuleaza secretia biliara si ajuta la eliminarea bilei in intestin. 

Indicatii
Intern: Artrita reumatoida,avitaminoze, afectiuni hepatice, diskinezie biliara, afectiuni renale,convalescenta, circulatie periferica deficitara, constipatie, gripa, guturai, febra, obezitate, supraponderabilitate, hemoragie menstruala.

Macesele ajuta in dieta de slabire

Macesele accelereaza arderile si faciliteaza refacerea structurilor tisulare prin continutul de vitamine si minerale care stimuleaza si regleaza metabolismul, participand la reducerea depozitelor de grasime. Este recomandat sa asociati macesele meselor cu fructe pentru a le spori beneficiile. Puteti consuma macese crude (in salata de fructe de exemplu) sau sub forma de ceai. 

Utile in cura de detoxifiere

Macesele pot fi utile si in cura de detoxifiere pentru efectul lor de scadere a stresului oxidativ si pentru reducerea radicalilor liberi. Macesele sunt astfel utile in orice cura de detoxifiere, chiar si in curele de reducere a efectelor iradierii. Sa nu uitam totusi de faptul ca fiecare dintre noi, in special cei care traiesc in mediul urban, suntem expusi permanent la un grad mic de iradiere din mediu. Asadar este indicat sa consumam frecvent alimente detoxifiante. 

Macesele refac frumusetea pielii

Pentru ca au un continut ridicat in vitamine, in special in vitamina C, macesele sunt utile in tratamente de infrumusetare pentru piele, avand proprietati regenerative pentru structurile cutanate si subcutanate. Astfel mastile naturale cu macese sau pur si simplu consumul acestor fructe rosii, alaturi de o dieta sanatoasa, ajuta la mentinerea tineretii si frumusetii pielii. 

Sunt utile in combaterea acneei
Macesele sunt utile si in combaterea acneei tocmai prin proprietatile enumerate mai sus. Astfel se recomanda sa faceti o pasta din macese fara samburi (macerate sau la blender) pe care o amestecati cu o pastila pisata de aspirina si o lingura de miere. Obtineti astfel o masca foarte activa pentru inlaturarea acneei. Se recomanda sa utilizati zilnic aceasta masca, seara, dupa curatarea intensa a tenului, pentru a avea rezultate bune in combaterea acneei. 

Macesele combat constipatia

Macesele au usor efect laxativ, de fapt ele mai mult regleaza tranzitul intestinal prin continutul lor ridicat in fibre. Astfel macesele sunt utile persoanelor care se confrunta cu constipatia sau cu alte tulburari de tranzit intestinal. 

NU ARE CONTRAINDICATII


Sursa: Editura Bo Yang