marți, 31 ianuarie 2017

Slovenia, singura țară din UE unde dreptul la apă este garantat prin Constituţie. «Nu este o marfă»



Pentru prima dată, o ţară din Uniunea Europeană include dreptul la apă potabilă în Constituţie. Parlamentul Sloveniei a înscris în Constituţie joi, 14 noiembrie 2016, dreptul la apă potabilă, transmite AFP.
Un amendament adoptat în unanimitate de legislativ prevede că „alimentarea cu apă a populaţiei este asigurată de stat, prin intermediul comunităţilor locale, direct şi non-profit”. Toţi oamenii au dreptul la apă potabilă, care „nu este o marfă”, prevede legea fundamentală slovenă, după această modificare.
Guvernul de centru-stânga condus de premierul Miro Cerar a sprijinit iniţiativa constituţională a organizaţiilor civile şi a arătat că „apa slovenă este de foarte bună calitate şi datorită valorii sale va stârni cu siguranţă apetitul altor ţări şi al companiilor internaţionale”. Partidul de opoziţie SDS, de centru-dreapta, a absentat de la vot, susţinând că amendamentul este inutil şi populist.
Uniunea Europeană a exceptat în 2014 apa şi resursele respective de la regulile privind piaţa comună, în urma primei iniţiative cetăţeneşti care a întrunit numărul necesar de semnături.
Slovenia este prima ţară europeană care înscrie dreptul la apă în Constituţie. Doar 15 state din lume aveau până acum astfel de prevederi în legile fundamentale, potrivit RAMPEDRE, raportul mondial permanent online privind dreptul la apă.
Amnesty International a cerut Sloveniei să implementeze acest drept fundamental, în special pentru cei 10.000 – 12.000 de minoritari romi, care potrivit organizaţiei nu au de multe ori acces nici măcar elementar la apă şi facilităţi sanitare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu