-
Ingrediente
3 dovlecei mari (1 kg) 4 ardei mari,capia 5 cepe mari 2 morcovi mari 5 rosii mari400 ml ulei sare,piper,foi de dafin -
Mod de preparare
Zacusca de dovlecei se face foarte asemanator cu orice alta reteta de zacusca. Se curata mai intai dovleceii se curata de coaja, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare pana se inmoaie. Ceapa se curata si se taie julien, morcovii se dau pe razatoare,ardeii se curata de seminte si se maruntesc in robot. Dovleceii se scurg bine de apa si se fac piure. Rosiile se oparesc, se decojesc si se pun in robot transformandu-se intr-un sos grosut. In uleiul incins se pune ceapa si se caleste pana devine sticloasa,apoi se adauga morcovul si se mai lasa pe foc aproximativ 10 minute pana se inmoaie bine. Dupa ce morcovii s-au facut se adauga ardeiul si se mai lasa 10 minute amestecand incontinuu. Se adauga condimentele, pireul de dovlecei si sosul de rosii. Din acest moment se amesteca continuu pana se ridica uleiul la suprafata. Daca doriti o zacusca fina,bagati blenderul putin(eu asa am facut). Borcanele se spala si se pun intr-o tava la cuptor pentru 30 de min. Zacusca se toarna in borcane (nu se umplu pana sus) si se pun in tava care se da la cuptor 30 de minute la foc mic. Cand se scot borcanele din cuptor, se pune deasupra cate o lingura de ulei cald si se infileteaza capacele.
Asa arata cand sunt gata:
“Raiul pe pământ este o alegere pe care trebuie să o faci, nu un loc pe care trebuie să-l găseşti.” Wayne Dyer

vineri, 9 august 2013
Zacusca de dovlecei
Budinca de lamaie racoritoare
Ai pofta de un desert racoritor, aromat si rapid de
preparat? Iti recomandam o reteta britanica de budinca de lamaie, care
se pregateste foarte usor si este savuroasa.
Pune gelatina intr-un bol cu apa si las-o 5 minute sa se dilueze, apoi adaug-o peste crema de smantana si amesteca bine pana se ingroasa putin. Adauga si zeama de lamaie si mai lasa compozitia pe foc 2 minute. Strecoara apoi crema cu ajutorul unei site si amestec-o cu laptele.
Pune budinca in forme micute, apoi da-o la rece pentru cateva ore.
Sursa: http://retete.acasa.ro/deserturi-39/budinca-de-lamaie-racoritoare-182820.html#ixzz2aPtqJ221
Ingrediente pentru budinca de lamaie:
- doua lamai mari
- 600 ml smantana
- 150 g zahar pudra
- 4 pliculete de gelatina
- 150 ml lapte integral
- 6 minibezele
Cum se prepara budinca de lamaie:
Decojeste lamaiele usor si stoarce-le apoi. Amesteca intr-o tigaie medie smantana cu zaharul si lasa-le sa fiarba aproximativ 2 minute.Pune gelatina intr-un bol cu apa si las-o 5 minute sa se dilueze, apoi adaug-o peste crema de smantana si amesteca bine pana se ingroasa putin. Adauga si zeama de lamaie si mai lasa compozitia pe foc 2 minute. Strecoara apoi crema cu ajutorul unei site si amestec-o cu laptele.
Pune budinca in forme micute, apoi da-o la rece pentru cateva ore.
Cum se serveste budinca de lamaie:
Budinca de lamaie se serveste rece, cu minibezele si frisca.Sursa: http://retete.acasa.ro/deserturi-39/budinca-de-lamaie-racoritoare-182820.html#ixzz2aPtqJ221
marți, 6 august 2013
Ardei iuti in otet
-
Ingrediente
500g ardei iuti, 500 ml otet 9%, 500 ml apa, 1 lingura zahar,1 lingura sare,1 lingura boabe de mustar -
Mod de preparare
Ardei iuti in otet sunt foarte gustosi. Ardeii iuti se spala in 2-3 ape, apoi se indeasa bine in 2 borcane de 800 ml. Separat se amesteca apa si otetul, boabele de mustar, zaharul si sarea, apoi se toarna in borcan. Daca este nevoie se mai completeaza cu apa si otet in proportie de 1:1, astfel incat ardeii iuti sa fie complet acoperiti cu solutie.
Se inchid borcanele si se pastreaza intr-un loc racoros si intunecos. Asa arata cand e gata:
http://www.culinar.ro/retete/conserve-si-muraturi/muraturi/ardei-iuti-in-otet/180/32/20765/
vineri, 2 august 2013
Tinerete fara batranete prin puterea plantelor medicinale
În
medicina tradiţională ayurvedicã se ştie că oamenii au o vârstă
cronologică, o vârstă biologică şi o vârstă spirituală, ultima dintre
acestea măsurându-se nu în ani, ci în gradul de maturitate spirituală.
Cu cât această vârstă spirituală este mai mare, cu atât mai tineri ne
vom simţi în interior – lucru care se va reflecta şi în exterior. Vârsta
cronologică nu putea fi modificată, oricât ne-am dori noi lucrul
acesta, însă putem face ceva ca vârsta noastră biologică sau vârsta
metabolica să fie cât mai mică.
Aspectul
corporal este direct influenţat de procesele metabolice şi endocrine
din organism. Un metabolism bun presupune o asimilare corespunzătoare a
nutrienţilor şi o eliminare rapidă a toxinelor şi substanţelor
reziduuale din organism, un “foc” digestiv bun – şi, implicit, un corp
armonios.
În
acest articol vom vorbi despre 5 plante medicinale cu proprietăţi
anti-ageing care ne pot ajuta foarte mult, mai ales dacă sunt folosite
din timp, în procesul de întinerire şi menţinere.
În
primul rând, este important să ştim că pentru a beneficia de
principiile active din plante, este ideal să le consumăm sub formă de
pulberi, măcinate cu ajutorul unei râşnite electrice şi administrate
sublingual, preferabil pe stomacul gol, sau cu cel puţin 30 minute
înaintea meselor. Plantele se ţin sub limbă timp de 10-15 minute, după
care le înghiţim cu apă. Administrarea sublinguală face ca substanţele
active din plante să pătrundă rapid în tot corpul deoarece la acest
nivel mucoasa este subţire şi bogat vascularizată.
Prima pe lista plantelor întineritoare este... angelica,
ce acţionează ca întineritor general şi ca stimulent al capacităţii
natural de apărare a organismului în fata microbilor. Este eficientă şi
la menopauza în combaterea tulburărilor nervoase dar şi în caz de
menstre neregulate. De la această plantă, folosim în special seminţele
şi rădăcina.
Branca ursului,
sau “ginsengul romanesc”, cum mai este cunoscută, este o altă planta cu
puternice efecte revigorante, întineritoare şi stimulente ale
activităţii glandelor endocrine. Rădăcina şi seminţele de brânca-ursului
revigorează şi reîntineresc rapid organismul, măresc capacitatea de
efort şi tonusul psihic, elimină sterilitatea, impotenţa şi
frigiditatea. Este o plantă benefică şi pentru reprezentanţii vârstei a
treia, deoarece reda tonusul şi pofta de viaţă.
Se ştie că un ficat leneş înseamnă şi un metabolism lent,
şi, de aici, o sumedenie de probleme. Dacă ficatul este leneş, multe
substanţe nutritive vor trece în sânge netransformate, care vor deveni
ulterior toxine pentru corp, de aici rezultând un proces de îmbătrânirea
mult mai rapid. Pentru a ne menţine tineri, este bine să avem grijă şi
de “laboratorul chimic” al organismului nostru, ficatul, iar cea mai
bună planta pentru stimularea şi regenerarea ficatului şi pentru
reglarea activităţii bilei este rostopasca. Atenţie însă, ea
trebuie consumată în doze mai mici decât majoritatea plantelor, întrucât
dozele prea mari pot fi toxice: 0,5 grame de 3 ori pe zi este o doză
optimă.
În
eforturile noastre pentru a ne menţine tineri, adeseori ignorăm aspecte
ce ţin de sănătatea noastră, focalizându-ne mai mult pe cum arată
pielea sau cât de bine definită e musculatura noastră. Tinereţea e
strâns corelata şi cu starea sistemului circular iar cea mai cunoscută
planta ci acţiune terapeutică asupra sistemului circular este gingko biloba.
Frunzele acestui arbore amplifica circulaţia periferică, intensifica
irigarea cu sânge a creierului, îmbunătăţeşte activitatea sistemului
nervos şi poate fi de un real folos în cazul depresiilor, stărilor de
anxietate, teama etc.
Nu
în cele din urmă, trebuie să ne interim şi sistemul imunitar, pentru a
ne apăra de toţi agenţii invadatori. Excelentă pentru întărirea
sistemului imunitar este catina,
cu acţiune vitaminizantă (conţine vitamintele A, C, K, P, D)
remineralizantă, imunostimlatoare, vitalizantă şi anticancerigenă. Fie
ca o administram intern sub formă de pulbere, macerat la rece sau sirop
sau extern, are un efect deosebit de benefic asupra pielii şi
musculaturii.
Nota:
Acest articolul a fost publicat initial pe portalul www.desprespa.ro,
unde puteti gasi mai multe articole scrise de mine pe tema nutritiei (+
retete):
http://www.desprespa.ro/Blog-SPA/Blog-de-nutritie-inteligenta/Tinerete-fara-batranete-prin-puterea-plantelor-medicinale
miercuri, 31 iulie 2013
Pătlagina – O Plantă De Leac Străveche
Fără îndoială, strămoşii noştri daci au fost primii vraci adevăraţi
din istoria medicală a ţării noastre. Aceştia aveau cunoştinţe solide
despre medicina naturistă şi ştiau cum să folosească fiecare plantă
pentru tratarea bolilor. Leacurile lor dăinuie peste timp, şi noi ne
bucurăm să putem continua această tradiţie a vindecării prin ierburi
medicinale.
Pătlagina se mai numeşte şi iarba-mare, limba-boului, mama-ploii, mama-pădurii sau pătlănjel. Alături de urzică, Pătlagina este una din cele mai populare plante medicinale întrebuinţate de civilizaţia dacă. O găsim descrisă în cărţile de medicină ale vremurilor antice ca o plantă de leac cu beneficii majore asupra sănătăţii.

Frunzele plantei sunt bogate în Vitamine A, C şi K, calciu, fier, magneziu şi zinc. Sunt renumite mai ales ceaiurile şi siropurile de pătlagină folosite la tratarea răcelii şi tusei.
• Dureri de dinţi – se fac spălături ale gurii cu tinctură de pătlagină diluată în apă
• Infecţii ale gurii, faringită, laringită – se face gargară cu ceai de pătlagină
• Răni care se vindecă greu, ulcere de gambă şi varicos – se aplică unguent din praf de frunze de pătlagină, ceară de albine, ulei de măsline, sau se bea decocot de frunze de pătlagină
• Tăieturi, muşcături de animale şi înţepături de insecte – se aplică frunze zdrobite
• Dureri reumatismale – se fac băi calde sau cataplasme cu frunze de pătlagină
• Bătături băşici la picioare – se pun frunze de pătlagină în pantofi pentru distanţe lungi, sau se fac băi reci cu pătlagină
• Abcese, herpes, furuncule
• Hemoroizi externi
• Inflamaţii articulare
• Cancer de piele
• Zona zoster – se folosesc cataplasme cu patlagină pentru calmarea durerilor
• Astm şi bronşite
• Tuberculoză – se fierb frunze de pătlagină în lapte dulce şi se aplică pe piept (timp de 6 săptămâni)
• Limbrici şi diaree
• Ulcer gastro-duodenal
• Hiptertensiune arterială
• Ateroscleroză
• Hemoragii
Se prepară un ceai din 1-2 linguriţe de frunze la o cană de apă clocotită (distiliată). Se îndulceşte cu miere (de mană) pentru un efect remineralizant.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.
Sursa: http://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/5369/patlagina-o-planta-de-leac-straveche/
Pătlagina se mai numeşte şi iarba-mare, limba-boului, mama-ploii, mama-pădurii sau pătlănjel. Alături de urzică, Pătlagina este una din cele mai populare plante medicinale întrebuinţate de civilizaţia dacă. O găsim descrisă în cărţile de medicină ale vremurilor antice ca o plantă de leac cu beneficii majore asupra sănătăţii.

Frunzele plantei sunt bogate în Vitamine A, C şi K, calciu, fier, magneziu şi zinc. Sunt renumite mai ales ceaiurile şi siropurile de pătlagină folosite la tratarea răcelii şi tusei.
Calităţi terapeutice patlagina
Pătlagina este renumită pentru efectul calamant pe care îl are asupra organismului. În folclor, frunzele acestei plante erau folosite pentru dobândirea liniştii şi a clarităţii mentale. La nivel metafizic, pătlagina readuce echilbrul, sporeşte atenţia, întăreşte psihicul şi cicatrizează răni vechi sufleteşti.Uz extern patlagina
Frunzele de pătlagină strivite (sau opărite) acţionează ca un emolient asupra pielii, vindecând bubele şi umflăturile.• Dureri de dinţi – se fac spălături ale gurii cu tinctură de pătlagină diluată în apă
• Infecţii ale gurii, faringită, laringită – se face gargară cu ceai de pătlagină
• Răni care se vindecă greu, ulcere de gambă şi varicos – se aplică unguent din praf de frunze de pătlagină, ceară de albine, ulei de măsline, sau se bea decocot de frunze de pătlagină
• Tăieturi, muşcături de animale şi înţepături de insecte – se aplică frunze zdrobite
• Dureri reumatismale – se fac băi calde sau cataplasme cu frunze de pătlagină
• Bătături băşici la picioare – se pun frunze de pătlagină în pantofi pentru distanţe lungi, sau se fac băi reci cu pătlagină
• Abcese, herpes, furuncule
• Hemoroizi externi
• Inflamaţii articulare
• Cancer de piele
• Zona zoster – se folosesc cataplasme cu patlagină pentru calmarea durerilor
Uz intern patlagina
• Răguşeală, tuse măgărească• Astm şi bronşite
• Tuberculoză – se fierb frunze de pătlagină în lapte dulce şi se aplică pe piept (timp de 6 săptămâni)
• Limbrici şi diaree
• Ulcer gastro-duodenal
• Hiptertensiune arterială
• Ateroscleroză
• Hemoragii
Se prepară un ceai din 1-2 linguriţe de frunze la o cană de apă clocotită (distiliată). Se îndulceşte cu miere (de mană) pentru un efect remineralizant.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.
Sursa: http://lataifas.ro/medicina_naturista_alternativa/5369/patlagina-o-planta-de-leac-straveche/
luni, 29 iulie 2013
Alimente alcaline, alimente acide
PH 3
Apa carbogazoasa, Bauturi energizante
PH4
Popcorn, Crema de branza, Unt, Produse de patiserie, Paste, Branza, Carne de porc, Bere, Vin, Ceai negru, Muraturi, Ciocolata, Nuci prajite, Otet, Zahar, Indulcitori
PH5
Majoritatea apelor purificate, Apa distilata, Cafea, Suc de fructe dulci, Fistic, Carne de vita, Paine alba, Arahide, Grau
PH6
Sucuri de fructe, Majoritatea cereralelor, Oua, Peste, Ceai, Fasolea gatita, Spanac gatit, Lapte de soia, Nuca de cocos, Prune, Orez brun, Cacao, Ovaz, Somon
PH7
Apele de izvor, Apa de mare
PH 8
Mere, Migdale, Rosii, Grapefruit, Porumb, Ciuperci, Nap, Masline, Boabe de soia, Piersici, Ardei gras, Ridiche, Ananas, Cirese, Orez salbatic, Caise, Capsuni, Banane
PH 9
Avocado, Ceai verde, Salata, Telina, Mazare, Cartofi dulci, Vinete, Fasole verde, Sfecla, Afine, Pere, Struguri, Kiwi, Pepeni, Mandarine, Smochine, Curmale, Mango, Papaya
PH10
Spanac, Broccoli, Anghinare, Varza de Brussel, Varza, Conopida, Morcov, Castravete, Lamai, Lime, Alge, Asparagus, Kale, Ridiche, Verdeturi, Ceapa
marți, 23 iulie 2013
10 leacuri exceptionale din vremea lui Iisus
10 leacuri exceptionale din vremea lui Iisus
1. Tamaia = darul magic
Unul
din darurile pe care magii le-au adus la nasterea lui Iisus a fost
tamaia. Tamaia era utilizata in acele timpuri drept un remediu universal
in prevenirea infectiilor si era apreciata pentru capacitatile sale
antiseptice, antiinflamatorii si analgezice, precizeaza Aron Tabor
pehttp://www.beliefnet.com/JesusDaily/Features/10-Medicines-Used-During-Jesus-Times.aspx?b=1&p=11Â Istoricul
roman si botanistul Pliniu cel Batran recomanda tamaia ca un antidot
pentru otravirea cu cucuta. Se credea totodata ca tamaia ar fi eficienta
si in problemele digestive si in tratarea racelii, a febrelor, a tusei,
dar si pentru regenerarea parului si a pielii si pentru intarirea
gingiilor. Pentru a-si astupa si vindeca ranile din scoarta, arborele de
Boswellia, originar din Orientul Mijlociu, secreta aceasta rasina
speciala.
Esenta
de tamaie dispune de o energie yin vindecatoare, ce inlesneste
curatarea energetica si spirituala, dar are totodata efecte
extraordinare in afectiunile respiratorii si in tratarea bronsitei si a
laringitei. In medicina moderna s-au facut unele cercetari ce atesta
calitatile exceptionale ale tamaiei. Cercetatorii au facut referire la
ea ca un posibil tratament pentru anumite tipuri de cancer, pentru
colitele ulcerative, pentru boala Crohn, pentru anxietate sau astm etc.
Â
2. Smirna = aur pentru sistemul imunitar
Alaturi
de tamaie, cei trei magi au adus in dar pruncului Iisus si smirna,
ambele considerate a fi obiecte “de lux†si la fel de pretioase ca
si aurul. Insa beneficiile smirnei nu inceteaza sa ne uimeasca si
astazi, in epoca moderna. In mod traditional, smirna era folosita pentru
a trata artrita, pentru a imbunatati circulatia, pentru tulburari
digestive, dureri ale menstruatiei, infectii respiratorii, respiratie
urat mirositoare, lepra, febra si racelile, gingii slabite etc, insa
oamenii de stiinta i-au descoperit si alte beneficii.
Pe
langa intarirea sistemului imunitar acestia cred ca smirna stimuleaza
productia de celule albe din sange. Smirna este un antioxidant extrem de
puternic, iar medicina actuala are in vedere efectele pe care le are
aceasta in tratarea cancerului si a tumorilor. Stiati ca in 2001,
cercetatorii de la Universitatea Rutgers au identificat substantele
continute de smirna care omoara celulele canceroase? La fel ca si
tamaia, smirna contine 75% seschiterpene care stimuleaza partea
creierului care controleaza emotiile. Totodata, ajuta si hipotalamusul,
glanda pineala si glanda pituitara. Smirna are si proprietati
antifungice, antibacteriale si antiinflamatorii.
Foto:Â IncenseWikiVers - wikipedia
3. Usturoiul = planta vitalitatii
Usturoiul
este una dintre cele mai vechi plante cultivate pe acest pamant, datand
de acum 6000 de ani. Egiptenii antici credeau ca usturoiul este
inzestrat cu virtuti sacre si era plasat ca atare in mormintele
faraonilor. Totodata, era obligatoriu ca slavii care construiau
piramidele sa consume usturoi, intensificandu-si astfel puterea si
vitalitatea.
Usturoiul
era consumat si in timpurile antice de atletii greci si soldatii romani
inainte de a pleca la batalie sau la vreo competitie pentru a le spori
vigoarea. Usturoiul era folosit atat ca aliment, cat si ca medicament in
timpul vietii lui Iisus.
Usturoiul
este intr-adevar miraculos si are proprietati medicinale si
vindecatoare remarcabile. Este un antibiotic natural extrem de puternic,
dar si un antioxidant pe masura, iar calitatile sale antibacteriale si
antivirale au devenit legenda. Conform oamenilor de stiinta de la
Universitatea Alabama, Birmingham, o dieta bogata in usturoi poate
preveni aparitia anumitor tipuri de cancer precum cel de colon, de san
sau de prostate deoarece usturoiul are puterea de a amplifica producerea
de suflat de hidrogen. Totodata, ustoroiul este minunat in ceea ce
priveste beneficiile cardiovasculare, reducand nivelul de trigliceride
si colesterolul total de la 5% pana la 15%.
Â
4. Limba Mielului = Bogata in fitonutrienti, minerale si vitamine
Bogata
in fitonutrienti, minerale si vitamine, limba mielului era consumata
atat in alimentatie, cat si pentru mentinerea sanatatii in timpurile lui
Iisus. In medicina traditionala, limba mielului era utilizata pentru a
reduce tusea, febra, durerile menstruae, reumatismul, eczemele. Astazi,
se stie ca planta de Limba Mielului contine acizi grasi esentiali precum
acid gama-linoleic (in concentratie de 17-20%) ce sunt renumiti pentru
efectul lor antiinflamator.
Acidul
linolenic este un acid gras omega-6 ce joaca un rol esential in
reducerea durerilor articulare, in intarirea imunitatii si a mentinerii
sanatatii pielii. Totodata, limba mielului contine o cantitate insemnata
de vitamina C (60% din doza zilnica recomandata per 100 g), vitamina A
(140% din doza zilnica recomandata), vitamina B3 (niacin), fier (41% din
doza zilnica recomandata), calciu, potasiu, cupru, magneziu, zinc.
Foto:Â Yummifruitbat - wikipedia
5. Feniculul = unul dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii de pe planeta
Feniculul
era o planta utilizata in timpurile lui Iisus ca un substitut de sezon
pentru piper, fiind totodata cunoscuta pentru efectul sau de crestere a
apetitului. In Naturalis Historia a lui Plinius se mentioneaza insa si
intrebuintarea medicala a feniculului: se credea ca feniculul are efecte
benefice asupra sanatatii ochiului. Cercetarile moderne au aratat insa
ca feniculul este o sursa excelenta de vitamina C, acid folic, potasiu
si fibre dietare.
Cu
doar 27 de calorii per ceasca si zero colesterol, feniculul este unul
dintre cele mai bune alimente antioxidante si antiinflamatorii de pe
planeta. Cercetatorii de la Universitatea din Texas au descoperit ca
anetolul, un fitonutrient antiinflamator ce impiedica transformarea
celulelor normale in celule canceroase, se gaseste din belsug in
compozitia feniculului. Feniculul este intrebuintat astazi in tratarea
flatulentei, a indigestiei, a hipertensiunii, in alaptare si in tratarea
sindromului premenstrual, in tratarea congestiei sinusurilor.
Â
6. Rodia = "Super Antioxidantul"
Despre
rodie, nu se poate spune decat de bine…. Inca din epoca lui Iisus,
rodia era considerata un dar pretios al naturii si folosita ca un
remediu in medicina. Radacinile de rodie erau preparate si intrebuintate
pentru a elimina parazitii intestinali precum tenia. Florile de rodie
serveau in schimb drept remediu pentru afte si dizenterie. Stiinta
moderna arata ca rodiile contin o paleta bogata si diversa de substante
protective si benefice incluzand fitoestrogeni, polifenoli, tanin
elagic, antocianina. Toate aceste substante sunt in mod natural
antioxidanti puternici.
Mai
mult, cercetatorii au demonstrat ca sucul de rodie are abilitatea
uimitoare de a anula ateroscleroza existenta. In plus, un studiu
efectuat in Israel arata ca sucul de rodie distruge celulele canceroase,
lasandu-le in schimb intact pe cele sanatoase. Semintele de rodie
actioneaza precum unei aspirine, prevenind formarea de cheaguri de
sange. Rodia contine o cantitate insemnata de antioxidanti (vitamine si
enzime raspunzatoare pentru mentinerea in cote normale a colesterolului)
si de aceea a fost numita “superantioxidantulâ€.
Oamenii
de stiinta de la Universitatea din California, Berkeley, au descoperit
ca sucul de rodie are o putere antioxidanta de trei ori mai mare decat
cea a vinului rosu sau a ceaiului verde, antioxidanti puternic la randul
lor.
Foto: Sxc.hu
7. Tarhonul = Mai mult decat un condiment, un medicament excelent
Cu
o aroma deosebita ce il recomanda drept un pretios condiment, tarhonul
era utilizat in vremurile lui Iisus si ca remediu in medicina
traditionala. Se credea ca tarhonul stimuleaza apetitul si este util in
tratarea sughitului, a indigestiei si a meteorismului. Ceaiul de tarhon
era folosit pentru tratarea insomniilor, iar frunzele de tarhon erau pur
si simplu mestecate pentru ameliorarea durerilor de dinti.
Cunoscut
ca “rege al plantelorâ€, tarhonul are proprietati antioxidante si
contribuie la stimularea creierului, a sistemului nervos, a sistemului
circulator, al sistemului endocrin si digestiv.Conform cercetarilor
recente, componentele sale polifenolice contribuie la scaderea nivelului
de glucoza din sange.
Â
8. Varza = Peste 87 de remedii
In Naturalis Historia, se arata pehttp://www.beliefnet.com/JesusDaily/Features/10-Medicines-Used-During-Jesus-Times.aspx,
Plinius mentiona cel putin 87 de remedii atribuite verzei. Specialistii
in medicina ale timpurilor lui Iisus considerau ca prin consumul
frecvent de varza cruda te protejezi impotriva durerilor de cap si iti
intaresti vederea. De asemenea, consumul de varza cruda era indicat si
pentru mentinerea starii generale de sanatate, iar compresele de varza
inmuiata in apa calduta erau folosite in tratarea ranilor si a
luxatiilor si chiar a diverselor forma de cancer, chiar daca termenul nu
este cunoscut in acele timpuri.
Astazi
se cunoaste faptul ca varza este un bun antioxidant, continand chiar
mai multa vitamina C decat portocalele. Este totodata o sursa bogata de
iod, ceea ce ajuta la functionarea optima a creierului si a sistemului
nervos, dar si la mentinerea unei bune functionari a glandelor
endocrine. Varza contine si vitamina E, calciu, magneziu, potasiu,
vitamina B, fibre.
Foto: SXc.hu
9. Murele = fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti
Murele
erau considerate a fi eficiente in bolile gingiilor si ale amigdalelor
in epoca lui Iisus, se arata pe acelasi site. In acele timpuri se credea
ca murele pot chiar neutraliza efectele veninului de sarpe. Pe de alta
parte, Plinius mentiona in Naturalis Historia intrebuintarea extractelor
din mugurii de mur in scop diuretic si curativ, iar a frunzelor de mur
in tratarea ranilor pielii.
In
zilele noastre, cercetatorii ne dezvaluie faptul ca murele se numara
printre fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti. Dintre legume,
doar spanacul si varza Kale mai prezinta o cantitate similara de
antioxidanti. Murele sunt o sursa excelenta de vitamina C (100 g de mure
contin 35% din doza zilnica recomandata), au putine calorii, contin
fitoestrogen, antocianine, acid elagic, salicil. Prin urmare, au efect
de protectie impotriva cancerului (cervical in special), a bolilor psihice si a celor cardiace.
Â
10. Isopul = "Planta Sfanta"
“Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curatiâ€, spune David in psalmul 50...
considerat
a fi planta purificatoare, isopul era folosit de vechii egipteni in
curatarea templelor, iar in timpurile lui Iisus pentru curatarea
ritualica a leprosilor. Isopului i se mai spune si “planta sfantaâ€
si este considerata a fi vindecatoare inca din timpurile biblice Atunci
cand Iisus a fost rastignit pe cruce, cei din preajma s-au folosit de un
lujer de isop pentru a ridica buretele inmuiat in otet menit sa-i
“stinga†setea… Totodata, in timpul Pastelui evreiesc, isopul era
utilizat spre a picta casele israelitilor. Romanii au folosit si ei
aceasta planta pentru a se proteja impotriva ciumei.
Medical vorbind, isopul era folosit
mai ales in problemele respiratorii, sub forma de ceai, dar si in
tratarea tusei si pe post de decongestionant nazal. Durerile reumatice
si cele artritice, febra, dar si ranile si taieturile erau tratate cu
aceasta planta. Cercetarile moderne au demonstrat ca, intr-adevar,
isopul are proprietati antiseptice, antimicrobiene si astringente.
Uleiul esential de isop este folosit in cazul bronsitelor sau al
racelilor. Un studiu efectuat in 2003 si condus de Brigham Young
University a confirmat ca isopul, in concentratii mici, inhiba
dezvoltarea celulelor canceroase.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)