vineri, 7 iunie 2013

Cele mai sănătoase sucuri de legume şi fructe

Vizualizare fotoCombinate inteligent, fructele si legumele pot da un suc foarte gustos, dar mai ales extrem de sănătos …
Este sezonul fructelor şi legumelor proaspete, aşa că venim cu câteva combinaţii interesante pentru a obţine un suc extrem de sănătos.

1. Pătrunjel, spanac şi ghimbir. Dacă este posibil, se poate adăuga şi măcriş de baltă (năsturel)

Ghimbirul este grozav pentru organism, deoarece ajută enorm la digerarea grăsimilor. Spanacul şi năsturelul oferă organismului antioxidanţi, vitamine (A, C, E) şi minerale importante (fier, cupru, magneziu, potasiu).

2. Ghimbir, lămâie, ţelină, mere, castraveţi

Este un suc "supe-verde", care ajută organismul să primească necesarul zilnic de fructe şi legume. Nutrienţii din ghimbir şi legumele verzi stimulează creşterea nivelului de hemoglobină din sânge, iar oxigenul este transportat mai rapid la celule.

3. Varză, frunze şi rădăcină de ţelină, spanac, castraveţi şi lămâie

Lămâia este adaugată pentru a da gust şi aciditate sucului. Ţelina este ingredientul-vedetă, deoarece este de ajutor în tratarea artritei, reduce inflamaţile şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.

Plafar

miercuri, 5 iunie 2013

5 uleiuri care-ţi protejează tenul de soare

Uleiurile naturale sunt un înlocuitor foarte bun pentru cremele cu protecţie solară. Iar dacă faci parte din acea categorie de persoane care nu suportă astfel de creme (le consideri prea lipicioase sau nu-ţi plac pentru că intră prea greu în piele), atunci uleiurile vegetale sunt perfecte pentru tine. Anumite uleiuri conţin vitamina E şi antioxidanţi, ceea ce le face foarte bune şi pentru protejarea pielii de radiaţiile solare.
 
Ulei de susan

Principala calitate a uleiului de susan este că absoarbe o parte din razele UV. Ceea ce-l face un ulei foarte bun pentru protecţia pielii (se găseşte şi printre ingredienţii cremelor cu protecţie solară). De asemenea, acest ulei întârzie procesul de îmbătrânire, restructurează şi hidratează pielea şi reduce inflamaţiile. Este foarte bun pentru pielea arsă de soare care are nevoie de refacere.

Uleiul din seminţe de morcov
Este un ulei mai puţin folosit la noi, dar acest ulei este foarte bun pentru piele, mai ales dacă vorbim de protejarea ei. Conţine multă vitamina A şi are proprietăţi antiseptice şi antioxidante. Produsele cu ulei de seminţe de morcov au un factor de protecţie solară SPF 38-40. De asemenea, acest ulei este recomandat pentru tenul cu probleme, tern, uscat şi lipsit de vitalitate.
De asemenea, uleiul de seminţe de struguri şi uleiul de seminţe de cânepă oferă pielii un factor de protecţie solară SPF 4.
Uleiul din germeni de grâu

Este un ulei bogat în vitamina E, vitamina K şi grupul de vitamine B. Uleiul din germeni de grâu acţionează ca antioxidant, combate radicalii liberi şi ajută la hidratarea pielii. De aceea, este indicat pentru protecţia pielii.

Uleiul de avocado
Este un ulei cu un conţinut bogat de vitamina A, B, C, D, E, K, dar şi acid folic, calciu, fier, magneziu, acizi graşi nesaturaţi şi antioxidanţi ce oferă pielii factor de protecţie solară. Însă, pentru că factorul de protecţie este unul mai mic este indicat să foloseşti acest ulei dacă pilea ta este mai închisă la culoare sau când eşti deja bronzată.

Uleiul de soia

Este un alt ulei renumit pentru propietatea sa de a apăra pielea de soare. Cu un conţinut mare de acizi graşi esenţiali, fier, calciu, proteine, lecitină, cupru, crom, beta-caroten, zinc şi vitamine (B1, B2, B6, C, E), are proprietăţi de protecţie, antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene şi de vindecare a rănilor.
http://ro.stiri.yahoo.com/frumuse%C5%A3ea-ta-5-uleiuri-care-%C5%A3i-protejeaz%C4%83-tenul-073945759.html Plafar

marți, 28 mai 2013

Plantele nu cresc langa un router Wi-Fi !!!


In Danemarca, 5 eleve din clasa a noua, au realizat un experiment simplu, in care au plasat 6 farfurii cu seminte de Lepidium Sativum (creson) langa un router Wi-Fi, si alte 6 departe de router, in alta camera. Rezultatele au aratat ca semintele aflate in apropierea routerului (care emitea radiatii electromagnetice in mod continuu, non-stop) nu au germinat deloc, fiind moarte, in timp ce setul de referinta aflat in altaƒ camera a germinat, dand nastere unor plante de creson perfect sanatoase si normale. 

Elevele au pornit de la observatia ca, atunci cand seara adorm cu telefonul mobil langa cap, a doua zi au dificultatii de concentrare, fapt ce le-a determinat sa realizeze un experiment care sa arate nocivitatea radiatiilor electromagnetice similare unui telefon mobil.

Concluzie:

Acest fapt ar trebui sa dea serios de gandit referitor la nocivitatea radiatiilor electromagnetice la care suntem supusi zilnic din diverse surse: Wi-Fi, antene de telefonie, telefoane GSM, cuptoare cu microunde etc.
Poate ca datorita acestui experiment simplu, dar elocvent, se vor trezi si acei parinti care cumpara telefoane mobile copiilor lor inca de mici si apoi ii lasa sa se joace cu ele.
 
http://www.liveleak.com/view?i=cd3_1369428648 

miercuri, 22 mai 2013

Capcana pentru coropisnite

Pentru capcana ai nevoie de un borcan de sticla de 800, sau un pet de 1 litru, sau ceva din metal. Le ingropati pana la nivelul pamantului, in zonele unde coropisnitele produc paguba. In borcan puneti jumatate de apa si cateva felii de morcovi si cartofi (metoda functioneaza si cu apa, insa mai eficient e cu cartofi si cu morcovi). Vasele trebuie sa fie cu peretii drepti si adanci ca sa nu evadeze coropisnitele. Pentru eficienta maxima, inlocuiti zilnic momelile.
Cu coropisnitele faceti ce va lasa inima, le lasati sa moara sau le duceti la  km departare de gradina, departe de asezari umane.

O alta metoda este de a pune bere 2-3 degete intr-un borcan sau pet de 1 litru. Puneti cu dopul in jos, pana la nivelul pamantului, taiati fundul si puneti berea.

Spor la gradinarit. :)

marți, 21 mai 2013

Ciorba cu broccoli


Ingrediente:
* 1-2 buchete de broccoli
* 1-2 cartofi
* supa de legume (din cub Maggi)
* 3-4 linguri smantana
* 1 galbenus de ou
* sare
* patrunjel tocat
Mod de preparare:
Ciorba de broccoli are multe variante. De regula, se regasesc zarzavaturile pentru ciorbe. Dar la aceasta ciorba, am vrut sa se simta doar gustul de broccoli si nu am adaugat decat cartofi, care are rolul de liant. Deci, broccoli se rup in buchetele mici, se spala si se pun intr-o oala la fiert cu sare. Se fierb 4-5 minute, dupa care se adauga cartoful dat pe razatoarea mare. Se mai fierbe cca 10 minute.


Se ia vasul de pe foc, se opresc cateva buchete frumoase de broccoli, iar restul de broccoli si cartofii se paseaza. Daca vreti puteti pune in blender, dar atunci se face crema. Eu le-am pasat cu furculita. Se pun inapoi in oala si se complecteaza cu supa de legume, facuta dintr-un cub Maggi.
Se asezoneaza dupa gust si se mai lasa cateva clocote, apoi se adauga galbenusul frecat cu smantana lichida si patrunjelul tocat.
 Pofta buna!

marți, 30 aprilie 2013

Armurariul - pentru regenerarea celulei hepatice

Armurariul (Silybum marianum / Carduus marianus ) este o planta din familia Compositae, utilizata de secole ca tonic-amar stimulent al digestiei, febrifug si ca hepatoprotector.
Desi a fost utilizat de pe vremea lui Heronymus Bosch (1595), armurariul îşi dezvăluie puternicul efect curativ în afecţiunile hepatobiliare în special, începând cu secolul XVIII-lea. Calităţile cu adevărat remarcabile ale fructelor (seminţelor) acestei plante sunt acelea prin care principiile ei active ajută din plin la regenerarea celulei hepatice şi la eliminarea toxinelor de la acest nivel, fiind considerată una din cele mai puternice antihepatotoxice.


armurar1

Realizarea unor importante experienţe pe animale au demonstrat faptul că similarina (principiul activ de bază) are un efect de protecţie a celulei hepatice, chiar şi faţă de principiile active hepatotoxice ale unor ciuperci din genul Amanita, cea mai toxică dintre aceste ciuperci fiind Amanita phaloides, cunoscută în popor sub numele de Buretele viperei. O singură ciupercă conţine suficientă otravă pentru a ucide o familie, moartea cauzată de cele 9 substanţe toxice, dintre care cele mai puternice fiind (alfa)amanitină şi mai ales faloidina, survine prin tumefierea ficatului, îngălbenirea pielii, scaune sîngerînde etc. în 3-4 zile mai târziu. Similarina din armurariu, are astfel un efect curativ şi de protecţie a celulei hepatice chiar şi faţă de faloidină. În plus acţiunea ei hepatoprotectoare nu se reduce aici fiind indicată şi după unele produse antibiotice, (mai ales tetracicline) cît şi în cazul inhalării unor pesticide. Frunzele şi mai ales fructele sunt considerate stimulente ale digestiei, colagoge şi decongestionante ale ficatului. In SUA el mai este cunoscut şi sub numele de scaietele de lapte fiind şi un tonic psihic extrem de important. Fructele mai sunt folosite în migrene, urticarii anafilactice, boli infecţioase, surmenaj intelectual, rău de mare sau rău de automobil, hemoragii nazale, hemoragii hemoroidale, hemoragii interne (date de fibroame, scleroze, cancere) în hipertrofia splinei şi ficatului.

Compoziţia chimică complexă a armurariului îi justifică efectele lui remarcabile. Astfel planta conţine saponozide şi ulei volatil iar fructele conţin similarina (de fapt 4 flavonoide silibină, silidianină, silimanină şi silandrină), aminoacizi (l-cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acidul d-l-2-amino-butiric, d-l-leucina, tiramina) lipide, acidul fumaric (acid specific plantei Fumaria officinalis - Fumăriţă - care este considerată un armonizator al funcţiilor biliare, un puternic purificator al organismului iar împreună cu frasinul şi angelica este considerat un foarte bun fitogeriatric - reîntineritor -), polihidroxifenil cromone, amidon etc. Cercetările au arătat că substanţele ei active acţionează la nivelul membranei celulei hepatice, împiedicînd distrugerea celulei sau favorizînd regenerarea acestor celule, aflate deja într-un proces patologic de distrugere.

Nu se cunoaşte la ora actuală vreun tratament eficace împotriva intoxicaţiei acute cu faloidină, cazurile fiind letale. Cu toate acestea au rămas celebre tratamentele cât şi experienţele Dr. Pierre Bastien. Acest medic francez, avea să conceapă în 1957 un tratament simplu pentru anihilarea efectelor nefaste ale intoxicaţiei cu ciuperci care conţin principii faloidiene prin administrarea de vitamina C în cantităţi mari şi a două antibiotice. Aplicat în cele 24 de ore care urmează apariţiei primelor simptome, a reuşit în toate cazurile să salveze viaţa persoanelor intoxicate.

Văzând că după ce a avut acest succes terapeutic confraţii de breaslă rămîn nepăsători, se autointoxică cu ciuperci de două ori, a doua oară (22 sept. 1974) el consumă 4 ciuperci (60g. faloide), în prezenţa a trei martori dintre care doi ziarişti. În urma acestei ultime experienţe temerare mai mulţi medici din întreaga lume reuşesc să-şi salveze pacienţi intoxicaţi cu faloidină injectîndu-le cantităţi mari de antibiotice, în special Penicilină.

Unele supoziţii ce merită verificate rezultă din faptul că:
- faloidina acţionează lent la aprox. 3-4 zile de la ingerare şi în principal prin distrugerea ficatului ;
- similarina ajută la refacerea sau la oprirea distrugerii lui.

Deci rămîne de văzut în ce măsură aplicarea mai întîi timp de 3-4 zile a tratamentului Dr. Bastien şi imediat după revenire administrarea de pulbere din armurariu şi cătină (care este bogată în vitamina C şi are un bun tonic si purificator hepatic) va ajuta la revenirea normală a funcţiilor hepatice. În plus se cunoaşte efectul nefast asupra ficatului în cazul administrării unor antibiotice. Din aceste motive, administrarea de pulbere din fructe de armurariu, pentru refacerea funcţiilor sale poate fi o opţiune salutara in acest caz.

Este important de ştiut că silimarina nu este toxică şi nu dă reacţii secundare. Totuşi nici o exagerare nu este indicată, căci spune Paracelsus “Totul este otravă, doza contează”. Din fructe se extrage produsul farmaceutic numit SIMILARINA.

Utilizări populare:
În popor armurariul este consumat singur sau în combinaţie pentru tratarea unei game foarte largi de afecţiuni.

Uz intern:
Este utilizat singur pentru tratarea bolilor de ficat, hepatită epidemică, hepatită cronică, boli ale splinei, ciroză hepatică şi mai ales pentru regenerarea celulei hepatice.

Indicăm următoarele modalităţi practice de folosire:
1. Pulbere este indicată în principal pentru persoanele cu o constituţie robustă sau chiar obeze, care au foarte mult umed-uleios în structură. Secundar ea mai poate fi indicată şi celor atletici care au foarte mult foc, care se irită uşor, care au un spirit critic exagerat.
Sublingual se indică pulberea din fructe (care au un gust plăcut asemănător cu cel de seminţe de floarea soarelui) câte 1,5g de 4 ori pe zi.
Se va ţine puberea sub limbă cîte 15-20 min. după care se înghite cu puţină apă.

2. Maceratul la rece se indică în special persoanelor hiperexcitabile care sunt mai mereu furioase şi care găsesc ceva în neregulă în orice.
Călduţ el mai este indicat a fi băut lent (gură cu gură) şi celor convalescenţi, care nu mai au vlagă, care nu pot primi şi digera hrană solidă.
Maceratul se realizează adăugând la 500 ml. apă de izvor sau apă distilată 3 lg. cu vîrf de pulbere din fructe. Se acoperă şi se lasă să se macereze o noapte. Dimineaţa se strecoară şi se consumă rece pentru cei cu o constituţie ferbinte.
Pentru convalescenţi mai întîi se încălzeşte apoi se stecoară într-un termos pentru a se păstra călduţ pe tot timpul zilei.
Maceratul nu se ţine de pe o zi pe alta.
Pulberea de fructe indiferent de folosire nu se prepară pentru mai mult de o săptămînă de zile.

Folosirea populară a armurariului împreună cu alte plante sau substanţe terapeutice:
1) Pentru purificarea ficatului şi eliminarea grăsimilor.
Această cură se face înaintea orcărui alt procedeu terapeutic ce acţionează asupra ficatului. Se ştie că primul lucru pe care vrem să îl facem atunci cînd ceva este în neregulă este să facem mai întâi ordine şi să curăţăm zona în care vrem să acţionăm. Acestă cură purifică ficatul şi îl pregăteşte astfel pentru terapia de refacere şi apoi pentru cea de tonifiere.
La 400 g pastă de argilă (argila se înmoaie cu apă de izvor) se adaugă 50g pulbere din fructe de armurariu, 50g. pulbere din rădăcină de brusture 50g. pulbere din frunze de anghinare, 5g. pulbere din frunze de mărul lupului (atenţie această plantă nu se supradozează) şi 30ml. tinctură de propolis concentraţie de 30%. Se lasă o zi descoperit şi se mestecă cît mai des în sens invers acelor de ceasornic, pentru volatilizarea alcoolului. Se acoperă şi se ţine la frigider.
Această cura cu pastă de argilă se realizează timp de 21 de zile. Primele 7 zile se va consuma apa de argilă şi următoarele 14 zile se va consuma laptele de argilă.

Apa de argilă:
- Se prepară punînd cîte o linguriţă plină cu pastă de argilă într-un pahar cu 150 ml apă de izvor, se amestecă şi se lasă o noapte.
Se va consuma dimineaţa cu o jumătate de oră înainte de masă, fără ca lichidul să se agite.

Laptele de argilă:
- Se prepară identic cu apa de argilă dar dimineaţa se va agita conţinutul cu 30-40 de secunde înainte de a fi consumat.

2) Pentru boli hepatice

Se indică următorul amestec de plante: sulfină, armurariu, cătină albă, anghinare, cimişir (1/4), rostopască, (1/2).
Plantele combinate în părţi egale cu excepţia precizărilor, se fac pulbere şi se vor lua sublingual cîte 4g. de 4 ori pe zi pe stomacul gol. După 15 min. se înghit cu puţină apă.
Plantele se iau pînă la vindecare.

3) Pentru regenerarea şi tonifierea ficatului şi a întregului organism.
Doctorul Max Gerson susţine în excepţionala sa lucrare “50 de cazuri de cancer avansat (cu metastaze) vindecate” că în majoritatea formelor de cancer ficatul este grav afectat. Acesta se justifică prin faptul că ficatul fiind considerat uzina chimică a organismului uman este direct responsabil de eliminarea deşeurilor şi a altor substanţe toxice din organism. Cînd acesta nu-şi mai poate face datoria, toxinele se acumulează în sînge sau în organe şi dau diferite forme de cancer.

Celula canceroasă fiind o celulă străină întregului, îşi ia propria sa autonomie şi se hrăneşte astfel cu ceea ce îi este străin organismului, adică cu toxine. Eliminarea toxinelor prin postul negru, ingerarea de plante, masaj etc. privează celula caceroasă de hrană şi putere şi ajută astfel soldaţii organsimului, mai exact celulele sistemului imunitar în lupta pentru redobîndirea stării de sănătate fizică sau spirituală.

Astfel medicina neconvenţională consideră că buna funcţionare a ficatului este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos sau pentru redobîndirea stării de sănătate în caz de boală.

Regenerator hepatic:
- 1kg miere de albine zaharisită (după zaharisire mierea se alcalinizează putînd astfel fi consumată şi de către cei ce au afecţiuni stomacale)
- 150g. pulbere din fructe de armurariu
- 200g. pulbere din fructe de cătină
- 300g. pulbere din polen apicol
- 100g. propolis apicol răzuit

Se pun într-un vas şi se amestecă pînă la completa omogenizare. Opţional se poate ţine la frigider.

Administrare.
Dimineaţa şi la prînz câte o lingură cu 30 min. înainte de masă.

Efecte remarcabile.
- normalizarea metabolismului pe multipele planuri,
- creşterea focului digestiv şi mental,
- detoxifieera puternică a ficatului cu armonizarea globală a funcţiei lui,
- asimilarea armonioasă a principilor nutritive şi vitale din alimente,
- o mai bună absorbţie a oxigenului din aer,
- întărirea sistemului imunitar.
- la nivel mental apare o mai bună stare de focalizare şi pătrundere mentală, discernămînt între ceea ce trebuie să facem şi ceea ce nu trebuie să facem (discernamîntul spiritual)

Toate aceste efecte se manifestă pe fondul unei stări mentale de calm şi seninătate, de împăcare cu Sine şi în Sine.

Indicaţii:
- hepatită, ciroză hepatică, toxinfecţie alimentară, coxartroză, reumatism, astenie, constipaţie rebelă, spasmofilie, leucemie, covalescenţă după boli grave, boli degenerative, emanciere (slăbire exagerată), sindrom de malabsorţie, surmenaj intelectual (indicată mai ales studenţilor în perioada examenelor), astenie, migrenă, lipsă de vitalitate, oboseală marcată, depresie (plus un gram pulbere de sunătoare de 4 ori pe zi), boli ale splinei (plus siminoc şi brustur cîte 2g. de 4 ori pe zi)

4) Pentru negi
În veruci (negi), papiloame şi alte excrescenţe virusale tinctura din fructe zdrobite de armurariu (30% în alcool de 70° macerat 10 zile) se administrează intern câte 10 pic. x 3 pe zi.

Extern se pun alternativ, toată noaptea comprese cu tinctură care se asociază cu aplicarea de comprese înmuiate în suc proaspăt de rostopască (Chelidonium majus) şi laptele câinelui (Euphorbia cyparissias) în cantităţi egale.

Bibliografie selectivă:
1. Cancer Leucemie, Breuss Rudolf, ed.AnandaKali, 1999
2. Cum am învins cancerul, Culda Cezar, Eleonora, ed.Elit, 1992
3. Din ierburi s-au născut medicamentele, Emanoil Grigorescu, ed. Albatros, 1987
4. Ghid complet de prim ajutor prin mijloace naturiste, Mayell Mark, ed. Coloseum, 1996
5. Index fitoterapeutic, Ciulei Ion, Stănescu Ursula, Grigorescu Emanoil, ed.Medicală, 1986
6. Indreptar profilactic şi terapeutic de medicină naturistă, Laza Doru, ed. Păzitorii Adevărului
7. Lumea medicamentelor, Arcadie Percek, ed. Teora, 1996
8. Medicamentul, acest necunoscut, Percek Arcadie , ed.Ceres, 1985
9. Medicina naturistă - ed.I - 700 pag, Pavel Chirilă, ed. Medicală, 1987
10. Minienciclopedie de medicină naturistă românească, Bivolaru Gregorian, Shambala, 1994
11. Mintea celulelor, Satprem, ed. Herald, 1996
12. Miracolele terapeutice ale plantelor, Bojor Ovidiu, Popescu Octavian, Edimpex Speranţa, 1993
13. Miracolul sănătăţii prin medicina tibetană - GSO - BA RIG-PA, Kunsang Amchi, ed.Antet
14. Nutriţia omului act sacru, Radu Ilie Mînecuţă, ed. Miracol, 1996
15. O terapie de bază împotriva … cancerului şi a bolilor degenerative, Dr. Max Bircher-Benner, Kristine Nolfi, Are Waerland , ed. Angeli
16. Plantele medicinale - fitochimie şi fitoterapie, vol. I, II, Ciulei Ion, Stănescu Ursula, Grigorescu Emanoil, ed.Medicală, 1993
17. Plantele în medicină, vol. I, II, Micuţ C. Ion, ed.Medicală
18. Reţetar selectiv de etnofitoterapie, Chirilă Pavel, ed. Christiana
19. Ritmurile lunii, Johanna Paungger, Thomas Poppe, ed.Axel Springer , 1999
20. Secretele plantelor, Messegue Maurice, Bontemps Michel, ed.Venus, 1996
21. Universul plantelor, Pârvu Constantin, ed.Enciclopedică, 2000
22. Viaţa secretă a plantelor, Peter Tompkins, Christopher Bird, ed.Elit Comentator
23. Un nou model de vindecare naturală, George Vithoulkas, ed.Polirom, 1999

Sursa: fundatia-sundari.ro

vineri, 26 aprilie 2013

Oraselul autonom

Incredibil de comestibil:oraselul autonom


Intr-un oras britanic in care se produc autonom toate legumele si fructele, ca rezultat s-a imbunatatit viata comunitatii si s-a redus rata criminalitatii.
oraselul autonom Incredibil de comestibil
Cand micul orasel britanic Todmorden, inghesuit intre Yorkshire si Lancashire, a inceput mai intai sa amplaseze gradini de legume si fructe peste tot in zona ca parte a programului Incredible Edible(Incredibil de comestibil), locuitorii sai nu aveau nici o idee ca noul concept, desi simplu, va face oraselul unul dintre modelele cele mai inspiratoare si autosustenabile pentru viitor.
Plante proaspete, verdeturi suculente si fructe gustoase, toate pot fi gasite crescand in apropierea cladirilor publice, campusurilor universitare, a parcarilor de supermarket,  si in alte diferite locuri. Mici gradini, straturi, si chiar fasii inguste de teren cultivat pot fi gasite in aceste zone pline de produse proaspete, care sunt cu toate disponibile oricand si oricui le doreste.
Toate acestea sunt parte a unui program numit Incredible Edible (Incredibil de comestibil), care a fost fondat de Mary Clear, o bunicuta cu zece nepoti, si Pam Warhurst, o fosta patroana de restaurant local, cunoscut ca Bear Cafe. Partenerele au impartasit telul de a face din Tormorden primul oras din Marea Britanie care sa devina complet independent din punct de vedere alimentar – si eforturile lor au fost pline de succes, cel putin in ce priveste satisfacerea cererii pentru produse pentru localnicii care le doresc.
Pana acum programul utilizeaza 70 de terenuri agricole mari localizate toate in jurul orasului pentru a planta pe acestea zmeura, caise, mere, coacaze negre si rosii, capsuni, fasole, mazare, cirese, menta, rozmarin, cimbru, fenel, cartofi, varza creata, morcovi, laptuci, ceapa, legume si verdeturi. Nu doar ca localnicii au prins din mers gradinaritul si au inceput sa accepte produsele, ci ei mai si respecta sistemul in general si nu abuzeaza de el.”Daca iei fasia de teren de pe marginea drumului, care a fost folosita ca groapa de gunoi si o transformi intr-un loc plin de verdeturi si arbori fructiferi, oamenii nu o sa o vandalizeze. Eu cred ca suntem conditionati sa nu ne batem joc de hrana”, a spus Warhurst, referitor la faptul ca a oferi fructe si legume in mod gratuit ar putea duce la abuz si alte crime.
Ea a observat de fapt ca s-a produs chiar lucrul opus – programul Incredibil de comestibil a imbunatatit relatiile in cadrul comunitatii locale, si a redus rata criminalitatii din ce in ce mai mult cu fiecare an de la inceperea programului.De fapt programul a fost atat de plin de succes, ca multe alte comunitati, atat din Marea Britanie, cat si din strainatate, sunt si ele acum interesate in lansarea propriului lor program de gradini publice comunitare.
Pe langa imbunatatirea sentimentului de comunitate si reducerea criminalitatii, Incredibil de comestibil a reinnoit un sentiment al aprecierii fata de hrana si modul in care este aceasta produsa, ca si un interes reinnoit pentru producerea acesteia in randurile noii generatii, ceea ce il face obiectul invidiei pentru multe comunitati progresiste din intreaga lume.
Sursa: