sâmbătă, 30 martie 2013

Spanac cu orez şi ouă

  • 1 kg spanac proaspăt
  • 1 ceapă mică
  • 2-3 linguri ulei
  • 100 g orez
  • 300 ml supă de legume
  • 1 ardei gras verde
  • 150 ml suc de roşii
  • 30 g unt
  • 4 ouă
  • sare, piper

Preparare

1. Spanacul se curăţă, se spală, se opăreşte în apă cu sare şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Orezul se curăţă de impurităţi şi se spală în apă rece.
2. Ceapa tocată se căleşte uşor în ulei, apoi se adaugă orezul şi spanacul tocat mărunt. Se amestecă până se acoperă totul cu un strat fin de ulei şi se mai căleşte doar un minut, amestecând continuu până se acoperă totul cu un start fin de ulei. Se stinge cu supă de legume şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 10-15 minute.
3. Se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe şi sucul de roşii. Se condimentează după gust şi se fierbe în continuare la foc mic, până se înmoaie orezul. Se fac cu lingura 4 adâncituri şi se pun ouăle ca pentru ochiuri. Se adaugă câte un cub de unt, se acoperă cu un capac şi se lasă la foc mic, până se întăreşte tot albuşul, iar gălbenuşul doar superficial.
4. Se serveşte imediat cu salate de sezon.

Sursa: Spanac cu orez şi ouă la capac | Retete cu Unica.ro http://retete.unica.ro/recipes/spanac-cu-orez-si-oua-la-capac/#ixzz2P2K7lBgb

luni, 25 martie 2013

Plante medicinale - TRIFOIUL ALB ŞI TRIFOIUL ROŞ


  În flora României cresc numeroase specii de trifoi, dintre care două sunt mai răspândite şi mai cunoscute; trifoiul alb (Trifolium repens) şi trifoiul roşu (Trifolium pratense). Aceste plante ierboase, pe lângă valoarea furajeră ridicată, prezintă şi certe virtuţi oficinale.

Recoltarea florilor de trifoi

  De la trifoi se recolteză inflorescenţele, după următorul calendar:

Calenadar recoltare plante medicinale (tabel)
Specia
Partea care se colectează
Perioada de recoltare (lunile anului)
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
  Trifoi alb
(Trifolium
repens
)
  flori (inflorescenţe) [Flores (Flos) Trifolii albi]
  Trifoi roşu
(Trifolium pratense)
  flori (inflorescenţe) [Flores (Flos) Trifolii rubri]

Trifoiul alb în fitoterapie

  De la trifoiul alb se utilizează inflorescenţele globuloase recoltate doar de la speciile spontane care cresc în zonele nepoluate. Din acestea, după uscare, se prepară un ceai cu valoare alimentară (ceai tonic gustos) sau terapeutică.
  În fitoterapie, trifoiul alb are o utilizare limitată. Se foloseşte în răceală sau gripă, în combaterea durerilor gastrointestinale şi în leucoree, sub formă de infuzia (1 lingură de flori la o cană cu apă), administrându-se câte 2-3 ceaiuri pe zi.
  Trifoiul alb poate intra în compoziţia unor mixturi de plante care se folosesc în tratamentele naturiste interne în caz de bronşită sau a reumatism, contribuind la sporirea efectului plantelor din amestec.
  Extern, sub formă de irigaţii şi băi, infuzia din flori de trifoi alb se utilizează în leucoree şi pentru întărirea celor slăbiţi (C. Pârvu).
  Formulele fitoterapeutice pe bază de trifoi alb sunt contraindicate în sarcină.

Trifoiul roşu în fitoterapie

  Trifoiul roşu este una dintre plantele menţionate în tratatele de medicină tradiţională cele mai vechi. În epoca modernă, trifoiul rosu a devenit o "Cenuşăreasă", fiind considerată o plantă fitoterapeutică empirică. Însă cercetările ultimelor decenii au relevat faptul că virtuţile cunoscute încă din vechime în medicina populară, sunt fundamente, descoperindu-se şi acţiuni farmaceutice necunoscute în trecut.
  În scopuri oficinale, se utilizează doar florile de trifoi roşu (Flores Trifolii rubri), care se recoltează exclusiv din flora spontană, din zonele nepoluate. Din materialul uscat, se pregătesc diferite preparate terapeutice. Condiţionarea uscarea şi păstrarea capitulelor de trifoi trebuie să fie corespunzătoare, căci dacă au loc fenomene fermentative, în produs se acumulează compuşi care pot cauza hemoragii interne.

  PROPRIETĂŢI, RECOMANDĂRI

  Compuşii activi din flori, exercită asupra organismului uman, efecte antivirale, antibacteriene, hiperparatiroidice, antiasmatice, antireumatice, secretolitice, progesteronice, emenagoge şi estrogenice, anticatarale, antidiareice şi diuretice.
  Graţie proprietăţilor mai sus menţionate, extractele de trifoi roşu, se utilizează în: tusea uscată, gripă, rinite catarale, herpes, reumatism, astm bronşic, hipocalcemii cronice sau repetate (spasmofilie, tetanie), acnee, seboree, prostatite, hiperfoliculinemie precum şi în menopauză. Totodată, trifoiul roşu stimulează apariţia fluxului menstrual întârziat, intensifică debitul menstrelor - în caz de hipomenoree şi reglează ciclurile menstruale dezordonate. Deoarece prezintă un efect antispastic şi calmant asupra aparatului genital feminin, aceste flori se indică în dismenoree.
Alte specii de trifoi cu proprietăţi oficinale

  În fitoterapie, având însă un uz mai restrâns, se folosesc şi alte specii de trifoi.

  - Trifoiaşul (Trifolium campestre) în medicina tradiţională, este utilizat în răceală, gripă, diaree, precum şi ca diuretic.

  - Trifoiul alb de munte (Trifolium montanum) şi Trifolum panonicum sunt specii care se folosesc pentru tratarea leucoreei şi ca leacuri anti-îmbătrânire, conţinând principii naturle antioxidante.

  - Papanaşul (Trifolium arvense) prezintă proprietăţi diuretice şi antidiareice.

  - Trifoiul rosu de munte (Trifolium alpestre) are utilizări identice cu trifiul rosu (Trifoium partense).
  Trifoiul roşu este folosit în boala canceroasă, atât ca preventiv (în cazul persoanele cu risc ereditar), cât şi în tratamentele propriu-zise, ca adjuvant. Ca preventiv, este recomandat femeilor la care în familie s-au semnalat cazuri de cancer mamar, iar în tratamente se foloseşte în cazul cancerului genital (ovarian, uterin, testicular). Extern se utilizează în tratamentul cancerului faringian şi laringian (gargară), al celui rectal şi al colonului (clisme), precum şi în cancerul vaginal (irigaţii).
  Irigaţiile vaginale cu extracte pe bază de trifoi roşu mai sunt indicate în vaginită şi în inflamaţiile uterului (metroanexite).
  Pentru femeile aflate la menopauză, trifoiul roşu se dovedeşte favorabil, reducând tulburările fiziologice şi nervoase caracteristice. Totodată, planta exercită o acţiune antiosteoporotică, intrând în lista suplimentelor naturale indicate femeilor trecute de 50 de ani.
  Prezenţa unor substanţe (acid, salicilic, fenoli, glicozizi), imprimă preparatelor pe bază de trifoi roşu, o acţiune calmantă (analgezică) şi antiinflamatoare asupra articulaţiilor, planta fiind recomandată în ameliorarea bolii reumatice, a gutei şi a spondilitei. De asemenea, extractele pe bază de trifoi roşu contribuie la mineralizarea osoasă şi la menţinerea densităţii oaselor.
  Trifoiul roşu se mai utilizează în combaterea colicilor şi în bolile renale (C. Pârvu).
  Florile de trifoi exercită acţiune emolientă şi cicatrizantă asupra pielii. Extractele din flori, sub formă de cataplasme, sau ca băi generale, inhibă dezvoltarea negilor, hidratează pielea reducându-i în acelaşi timp excesul de sebum şi ajută la dispariţia treptată a acneei, în special al celei cu localizare toracică. Băile cu trifoi roşu sunt deosebit de indicate în cazul arsurilor solare, având efecte calmante şi reducând riscul apariţiei cancerului de piele. Aplicaţiile externe mai sunt utile în caz de eczemă, herpes (bucal sau genital) şi psoriazis.
  Cercetările din ultimul timp au demonstrat că substanţele prezente în florile de trifoi roşu, prezintă acţiune antibiotică asupra unor unor germeni care dezvoltă boli digestive, ca; Salmonella sau Shigella (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).


  În combinaţie, salicilaţii şi cumarinele din florile de trifoi roşu, exercită acţiune antiagregantă plachetară. Datorită acestei proprietăţi, trifoiul roşu menţine sănătatea vaselor de sânge, scăzând riscul apariţiei accidentelor cerebrale sau cardiace (M. Ebadi).

  CONTRAINDICAŢII, REACŢII ADVERSE

  Este bine să se evite administrarea preparatelor pe bază de trifoi roşu, în sarcină sau atunci când se vrea conceperea unui copil, căci există posibilitatea producerii unui avort.
  Trifoiul roşu nu se va administra în cazul unor tratamente cu substanţe anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii. Tratamentele interne cu această plantă nu se vor face simultan cu administrarea unor medicamente analgezice salicilate (aspirină).   Persoanele predispuse la hemoragii, este bine să evite folosirea trifoiului roşu în cure.
  Se recomandă să nu se recurgă la tratamentele interne pe bază de trifoi roşu, în cazul tuturor formelor de litiază.

  PREPARARE, ADMINISTRARE

  În uz intern, florile uscate de trifoi roşu, se pot utiliza sub formă de infuzie sau de pulbere.
   Infuzia se prepară dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau 2 astfel de ceaiuri zilnic.
  Pulberea se obţine prin măcinarea fină (cu râşniţa de cafea) a inflorescenţelor. Din acest praf, se ia câte o linguriţă, de trei ori pe zi, împreună cu suc de lămâie, cu ceai alimentar sau cu puţin vin natural de bună calitate.
  Pentru uzul intern, se folosesc extracte mai concentrate (100g flori la 1 litru de apă). Lichidul de spălături, gargară, clismă sau cataplasmă, se pregăteşte sub formă de infuzie sau de decoct.
  În cazul băilor generale, se folosesc 100g de flori la cadă.

Calendarul lunii aprilie 2013 pentru ingrijire, plantare si recoltare

Ce putem face in luna aprilie!
Aprilie este luna curateniei in gradina, luna in care daca nu am sapat din toamna putem sa sapam gradina, sa aplicam ingrasamintele naturale acolo unde avem nevoie, sa insamantam aproape toate plantele care se cultiva in cadrul unui an calendaristic. In luna aprilie este cel mai bun moment pentru plantarea pomilor fructiferi, a arbustilor fructiferi, ca clcematitelor, acum se indeparteaza protectia de iarna a trandafirilor, acum plantam magnoliile in gradina si alte plante de gradina. In zona de sud a tarii putem incepe confectionarea jardinierelor de balcon si apartament, este timpul sa ne infrumusetam cu ghivece de flori de primavara toata gradina. Pentru cei care isi fac singuri toate rasadurile de gradina acum e momentul optim pentru repicare, pentru insamantare a soiurilor care sunt potrivite pentru luna aprilie, acum putem planta salata si guliile. Daca dorim sa plantam vita de vie acum este momentul cel mai bun, insa nu uitati sa udati bine radacinile inainte de plantare.
Calendarul_lunii_aprilie_2013_pentru_gradinaCalendarul_lunii_aprilie_2013_pentru_gradina_2Legenda calendarului lunar pentru gradina
Fiecaruia dintre cele patru elemente ii corespunde atat o portiune a plantei, cat si o zi anume in care sa te ocupi de ea. Aceste zile specifice sunt raportate pe calendarul lunar, care se schimba in fiecare an, din cauza duratei inegale a lunilor anului. Ordinea „zilelor” este mereu aceeasi: fructe, radacini, flori si frunze. Spre exemplu, daca Luna se afla la apogeu in constelatia Gemenilor, este in mod obligatoriu o zi in care trebuie sa ingrijesti florile din gradina.

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale
. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
- Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
- Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
- Afaneaza superficial solul.
Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
- Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.
Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
- Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
- Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
- Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.
Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
- Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
- Recolteaza-le in ultimul patrar;
- Taie gardul natural in primul patrar;
- Tunde gazonul.
Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

sâmbătă, 16 martie 2013

Lușcoș (ciorbă de varză)

ngrediente:
- o varza mica
- o ceapa alba
- un morcov
- o cana de bulion
- 3 linguri de faina
- o lingurita de boia
- 4-5 linguri de ulei
- o legatura de marar verde
- cateva crengute de cimbru (verde sau uscat)
- 3-4 litri de apa

In oala in care urmeaza sa facem ciorba, incingem uleiul. Calim in el ceapa tocata marunt. Cand s-au rumenit, adaugam boiaua, amestecam, apoi punem apa, varza tocata fidelute, morcovul taiat fasii subtiri. Saram dupa gust. Le lasam sa fiarba la foc potrivit pana varza este moale, apoi facem ingrosala, din faina si apa, pana avem o compozitie subtire, cam ca si cea pentru clatite. Turnam ingrosala in ciorba, o lasam sa dea un clocot, apoi acrim ciorba cu bulion.

La final, la ultimele clocote, adaugam mararul si cimbrul tocate marunt.

duminică, 3 martie 2013

Brocoli – cultivare in gradina



Recoltare BrocoliBrocoli (Brassica oleracea) este o leguma (impropriu spus astfel, pentru ca se consuma, in realitate, inflorescenta plantei) apreciata nu numai pentru savoarea sa, dar si pentru virtutile sale terapeutice (anticancer, antidiabet, antimicrobiene etc.), fiind foarte bogata in vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, vitaminele K, A E, vitamina B9, aceasta din urma avand un rol esential in refacerea tuturor celulelor din corp si in intarirea sistemului imunitar. Calitatile legumei se pastreaza chiar si in conditiile in care se fierbe. Cultura de brocoli are o extraordinara traditie in bucataria italieneasca (lat. “brocco” –“mugure”), fiind folosita de pe vremea Imperiului Roman, in tot felul de combinatii, cu alte legume. Treptat a devenit tot mai populara, in toate tarile de pe coasta mediteraneeana, unde retetele cu brocoli , foarte gustoase, acum cateva secole, erau tinute in secret. In Romania, cultura de brocoli este sporadica, probabil si pentru ca, abia in ultimii ani, romanii au descoperit-o in hipermarket-uri sau au devenit mai informati in privinta acesteia. Cultura de brocoli nu este pretentioasa si fiecare poate avea aceasta leguma minunata in propria gradina, cu un minimum de efort, asemanandu-se, in privinta conditiilor de crestere, cu varza si conopida.Brocoli - specii diverse
Cum se cultiva brocoli?
Exista doua posibilitati de a cultiva brocoli: din rasaduri sau din seminte puse direct in gradina. Pentru a avea o recolta timpurie de brocoli, adica in iunie-iulie, trebuie folosite rasaduri, pe care le puteti obtine din seminte puse la germinat in vase (in sera sau in alte spatii potrivite pentru rasaduri, cu lumina si caldura). Semintele de brocoli germineaza in aproximativ o luna- o luna si jumatate. Dupa ce rasar si fiecare plantuta are cate doua frunze, se raresc, pentru a le facilita cresterea. Transplantarea lor,  in gradina, se va face in aprilie (mai, cel tarziu – in functie si de evolutia vremii, la inceput de primavara), cand rasdurile sunt destul de puternice, iar in mediul exterior, temperaturile sunt, ziua, peste 15 grade Celsius, iar noaptea, nu scad sub 10 grade. Se va pregati, in gradina, un sol bogat in nutrienti, bine lucrat (afanat), cu un bun drenaj si insorit. Inainte cu o luna, este bine sa se incorporeze, in sol, ingrasamnat organic. Se vor aranja randuri (usor inaltate) care sa faciliteze dezvoltarea radacinilor si udarea. Rasadurile se vor planta la o distanta de 40-50 de centimetri intre ele, iar intre randuri se vor lasa 50-70 de centimetri. Pentru aceasta operatie (transplantarea) se va alege o zi frumoasa, fara vant, dar nu cu mult soare, astfel incat rasadurile sa se poata adapta la temperaturile din exterior.Broccoli
Semintele se pot planta si direct in gradina, in aprilie-mai, dupa ce pamantul se incalzeste suficient, recolta, in acest caz, fiind ceva mai tarzie. Plantele de brocoli vor rasari dupa 40-50 de zile. Imediat dupa semanare (la o adancime de 1-2 centimetri), se va uda in ploaie fina, avand grija ca pamantul sa fie usor umed (fara excese de apa sau seceta), iar apa sa nu fie foarte rece. Udarea constanta a culturii de brocoli este esentiala pentru dezvoltarea frumoasa a plantei.
Cand se recolteaza brocoli?
Brocoli este gata pentru a fi culeasa (la doua –trei luni de la cultivare), cand capatana (de fapt, inflorescenta) care se formeaza are o culoare verde-albastrie, buchetele din care este formata sunt stranse, compacte, ferme, florile nedeschise (florile de brocoli sunt mici si galbene). Fiecare planta produce cate o capatana de brocoli de 300-400 de grame. Prima recolta presupune taierea capatanii centrale, dar planta poate fi lasata in continuare, in pamant, pentru ca buchetele laterale se vor dezvolta si ele. Daca productia este mai mare decat ceea ce aveti nevoie, la un moment dat, brocoli se pastreaza, fara a o spala, la rece, in stare proaspata, in jur de trei saptamani.Cultura de brocoli
Brocoli – Boli si daunatori
Brocoli poate fi atacat de aceiasi daunatori si poate suferi de aceleasi boli ca si varza si conopida: afidele, larvele, fluturii, bacteriile, limacsii, melcii. Trebuie controlata constant cultura de brocoli, pentru a evita pierderile definitive. Daca apar, totusi, acesti daunatori, apelati la un insecticid biologic (se gaseste in comert), folositi-l cu precautie, in dozele prescrise pe ambalaj. Si mai bine ar fi (ca sa nu folositi insecticid), cu rezultate sigure, sa plantati in vecinatatea culturii de brocoli, cateva tufe de plante aromatice – rozmarin, busuioc, lavanda, menta – care vor alunga daunatorii. Astfel de plante sunt utile si pentru celelalte culturi din gradina si sunt foarte frumoase si placute din toate punctele de vedere. Dintre boli, frecvente sunt cele ale radacinilor, cand solul este prea acid. Un remediu eficace este, in asemenea situatii, apa de var. Brocoli poate fi afectata si de mană, caz in care se vor indeparta frunzele bolnave si se va evita umiditatea de pe frunze.Brocoli (Broccoli romanesco)
Se pare ca cea mai rezistenta specie de brocoli este Brassica oleracea botrytis (Broccoli romanesco), originara din Italia, cu o forma foarte interesanta, dar deosebita de cea pe care o stim din comert, fiind alcatuita din inflorescente piramidale, dispuse in spirala. Botanistii au constatat, in cazul acestei specii, existenta unor caracteristici “matematice” – numarul spiralelor cu varfurile inflorescentelor orientate in sesul acelor de ceasornic  este egal cu cele orientate invers si numarul fiecarei serii este echivalent cu Sirul lui Fibonacci. Probabil ca natura nu va inceta niciodata sa ne uimeasca prin perfectiunea ei.
In gradina, brocoli nu se simte bine in vecinatatea ridichiilor, nici a capsunilor, in schimb, se impaca foarte bine cu rosiile, cartofii, sfecla rosie, castravetii. Prin urmare, este foarte simplu ca, acum, primavara, in momentul in care va pregatiti gradina pentru a o cultiva cu legume, sa adaugati pe lista preferintelor si brocoli. Va creste ca oricare alta planta (leguma) si gustul ei va fi superior celei pe care o puteti achizitiona din magazin (evident, din import). Cu siguranta, brocoli din gradina personala va fi un produs eco si o sursa de sanatate exceptionala.
Galerie imagini Brocoli:

Sursa: http://dli.ro/brocoli-cultivare-in-gradina.html

vineri, 1 martie 2013

Sufleu de brocoli

 Ingrediente:
(pentru 6 portii, timp de preparare 50 de minute)
1 buchet mic de brocoli
3 oua
150 ml lapte
50 g parmezan proaspat ras
1 lingura faina
50 g unt
sare
Preparare:
     Pentru inceput desfacem brocoli in inflorescente mici pe care le fierbem 10 minute in apa cu sare. Le scoatem cu o paleta intr-un vas cu apa foarte rece (eu am umplut cu apa vasul aparatului de inghetata), ajutandu-le astfel sa isi pastreze culoarea.
     Scurgem apoi bine brocoli de apa si il sotam cateva minute in untul topit, zdrobindu-l usor. Adaugam o lingura de faina si laptele si amestecam bine. Mai lasam pe foc 3-4 minute pana se ingroasa.
     Separam ouale. Intr-un castron incapator batem bine galbenusurile pana devin cremoase si se deschid la culoare. Adaugam deasupra parmezanul si crema de brocoli si lapte obtinuta anterior si amestecam bine. Intr-un recipient curat batem albusurile spuma tare apoi le adaugam peste amestecul anterior, incorporandu-le cu o spatula, cu miscari delicate de jos in sus.
     Turnam compozitia in 6 vase speciale pentru sufleu din ceramica, unse in prealabil cu unt si pudrate cu faina. Dam sufleurile la cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute. Le scoatem cu grija si le servim imediat, pentru ca altfel se vor lasa si nu vor mai arata la fel de spectaculos.
Pofta buna!
Sursa: http://bucatarsubacoperire.blogspot.ro/2012/03/sufleu-de-brocoli.html

luni, 31 decembrie 2012

Farmacia lui Dumnezeu in cele 25 de Alimente ale omului!

Natura este PERFECTA! Cititi despre cele mai cunoscute asemanari dintre alimente si organele umane, dar si despre efectele lor benefice asupra organului respectiv!

Circula sub numeroase forme pe internet un material extrem de interesant ale carui informatii nu inceteaza sa ne fascineze si pe care am dorit sa-l impartasim cu voi… Materialul are la baza anumite teorii si observatii prezentate in 'The Doctrine of Signatures'. Unii contesta Doctrina Semnaturilor, altii o aplauda, unii o considera perimata si de Ev Mediu, altii incredibil de corecta si actuala. Un lucru este sigur: Doctrina Semnaturilor pare astazi, in secolul XXI, a fi uimitor de corecta…
Nu spune nimeni ca aceasta teorie este perfect fondata sau ca trebuie sa credem orbeste in ea. Dar un lucru este cat se poate de real: natura este perfecta. Este uimitoare! Iar cineva acolo a vrut sa fie perfecta si sa vina in sprijinul nostru. Dumnezeu a facut-o inainte de a face fiinta umana.
A pus in ea tot ce era necesar si benefic fiintei umane. Pierduti printre atatea alimente artificial si modern, intelegem atat de greu acest lucru… Si un alt lucru este cat se poate adevarat: niciunul din alimentele prezentate mai jos nu au cum sa nu ne faca bine… Cititi articolul de mai jos si va promitem ca veti fi uluiti de ceea ce se afla in farmacia omului si a lui Dumnezeu!
Doctrina Semnaturilor este o filozofie straveche impartasita de herbalisti, practicanti in medicina si adepti ai terapiilor naturiste. Ideile si observatiile acestei doctrine au circulat de-a lungul mai multor secole, insa s-au concretizat ca teorie abia in secolul XVII. In cartea “Signatura Rerum" (Semnatura Tuturor Lucrurilor), misticul german Jakob Böhme explica pornind de la exemplul observatiei, “semanaturile’ lasate de Dumnezu in natura. Nu degeaba Dumnezeu i-a dat unei anumite plante o anumita forma si infatisare… In creatia lui Dumnezeu noi, oamenii, putem gasi semne si indicii cu privire la felul in care am putea folosi cel mai bine o anumita planta sau leguma.
Conform acestei doctrine, anumite alimente care seamana unor diverse parti ale trupului sau organe pot fi folosite pentru a trata afectiunile organului respectiv.
Desi aceasta teorie pare neverosimila pentru unii, unii specialisti in stiinta nutritionala si investitionala ii confera din ce in ce mai multa credibilitate, aducand argumente solide in sprijinirea ei. Cititi despre cele mai cunoscute asemanari dintre alimente si organele umane, dar si motive temeinice pentru care planta respectiva are efecte benefice asupra organului caruia ii seamana!

Farmacia lui Dumnezeu

Ciupercile Taie o ciuperca in jumatate si vei vedea cat de bine seamana cu o ureche umana. Adauga si faptul ca ciupercile se numara printre putinele alimente ce contin vitamina D, contribuind la imbunatatirea auzului. Nu este pur si simplu uimitor? Vitamina D este esentiala pentru a avea oase sanatoase. Chiar si pentru cele de dimensiuni mici precum sunt cele din ureche ce transmit sunetul catre creier…


In structura plamanilor nostri regasim anumite formatiuni numite alveole ce permit oxigenului sa treaca de la plamani in sange si seamana izbitor ca forma cu ciorchinele de strugure. Cercetatorii au aratat ca o dieta ce include struguri proaspeti poate reduce considerabil riscul de emfizem pulmonar, o afectiune difuza a plamanilor. Mai mult, se pare ca semintele de struguri contin o anumita substanta, numita proantocianidina, cu rol important in combaterea radicalilor liberi si in reducerea severitatii astmului alergic.
In plus, strugurii atarna intr-un ciorchine ce imita forma inimii, iar fiecare boaba de strugure seamana izbitor cu o celula de sange. Deloc coincidenta si nu intamplator, strugurii reprezinta hrana ideala pentru inima si sange, contribuind la vitalizarea lor.

Ghimbirul  seamana izbitor de mult cu stomacul uman, iar ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca unul din beneficiile sale cele mai mare este acela de a ajuta digestia. Remediu pentru raul de miscare, ghimbirul este utilizat de peste 2000 de ani in medicina traditionala chinezeasca pentru a scapa de greata si a calma durerile de stomac.
Foto 1: wikipedia / Foto 2: Sxc.hu
Morcovul – Taie un morcov in feliute si vei observa ca sectiunile respective seamana izbitor de mult cu ochiul uman. Vei recunoaste in sectiunea transversala a morcovului o retea de linii care imita perfect irisul si pupila ochiului uman. Nu este un mit faptul ca morcovii pot contribui la mentinerea sanatatii ochilor. Conform Sasson Moulavi, director medical al institutului ‘Smart for Life Weight Management Centers din Boca Raton, Florida’, gratie continutului de vitamine si antioxidanti precum betacaroten (precursorul vitaminei A pe care ochiul nostru o foloseste pentru a stimula celulele specializate din retina), morcovii micsoreaza riscul de degenerare maculara, principala cauza a pierderii vederii la oamenii in varsta.
Foto +foto homepage: Sxc.hu
Bananele, castravetele si zucchini contin nutrienti care au un efect benefic asupra organelor sexuale masculine
Nu degeaba consumul de arahide a fost interzis barbatilor de catre biserica in timpul Evului Mediu. Se pare ca ca arahidele (alunele de pamant) au o influenta pozitiva asupra libidoului si asupra testiculelor. Cati dintre noi stiu ca arginina, principalul component al faimoasei Viagra, provine din alunele de pamant? Ca invelisul alunelor de pamant este asemanator spermatozoizilor? In plus, alunele de pamant sunt bogate in vitamina E si B6, scazand riscul bolilori de inima.


Rosia- Este rosie si formata din patru camera. Inima este la randul sau rosie si formata din patru camere. Rosia, aceasta leguma de culoare sangelui, are o structura similara cu cea a inimii umane. Coincidenta sau nu, rosia este bogata in licopen, o substanta chimica ce reduce considerabil riscul bolilor de inima si vase, in special a celor coronariene, dar si a anumitor forme de cancer.

Nucile – Nuca seamana si ea in mod izbitor cu un mic creier uman, subdivizat in emisfera dreapta si emisfera stanga, creierul mare si creierul mic, iar cutele si incretiturile ei sunt similare neocortexului. Iar ceea ce este frapant si fascinant este faptul ca nuca, atat de asemanatoare ca forma creierului uman, ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Nu i se spune degeaba “hrana pentru creier”. Nucile reprezinta o sursa semnificativa de acizi grasi omega 3, ce permit mentinerea functiilor creierului la capacitatea optima. Consumul lor regulat previne dementa si boala Alzheimer. De stiut ca nucile inlesnesc dezvoltarea a peste 3 duzine de neurotransmitatori pentru functiile creierului. Mai mult, in urma unor experimente facute pe soareci, cercetatorii de la Universitatea Tufts din Boston au constatat ca nucile au anulat anumite indicii ale imbatranirii creierului.
Foto 1: Sxc.hu /Foto 2: Wikipedia - AndonicO

Telina (tulpina/lujer), Bok Choy (o planta din familia verzei cunoscuta si sub numele de varza chinezeasca deoarece este cultivata in China inca din antichitate), rubarba si alte plante arata precum oasele umane (pe sectiune transversala). Deloc surprinzator, aceste alimente sunt apreciate pentru rolul pe care il au in intarirea si fortificarea oaselor. Au in compozitia lor 23% sodiu. Iar oasele au si ele in compozitia lor tot 23% sodiu. “Telina este o sursa grozava de siliciu, iar siliciul este parte a structurii moleculare ce da tarie oaselor”, spune doctorul Sasson Moulavi intr-un articol publicat pe www.womansday.com .

Fasolea boabe – Nu suntem nici primii si nici ultimii care au observat infatisoarea similara a boabelor de fasole cu cea a rinichilor. Iar consumul de fasole contribuie intr-adevar la functionarea optima a rinichilor. In plus, boabele de fasole contin fibre solubile si insolubile, protein, vitamina B6, zinc, magneziu, fier etc.
Foto 1: Sxc.hu / Foto 2: Shutterstock.com
Coincidenta sau nu, atat vanata, cat si perele si fructul de avocado au forma uterului si a colului uterin, iar beneficiile lor vizeaza indeosebi sanatatea sistemului reproducator feminin. Conform cercetarilor, consumarea unui singur fruct de avocado pe saptamana are efecte miraculoase asupra organismului. Contribuie la mentinerea in limite normale a hormonilor, favorizand totodata eliminarea kilogramelor acumulate in timpul sarcinii.

Avocado are intr-adevar forma uterului uman. Uimitor, el protejeaza uterul. Consumul lui contribuie la mentinerea sanatatii reproductive si la preventia cancerului cervical. Continand acid folic, fructul de avocado reduce riscul displaziei cervicale care poate degenera in cancer de col uterin.
Si ce spuneti de faptul ca unui fruct de avocado ii sunt necesare 9 luni de zile de la stadiul de floare pana la cel de fruct matur? Ce spuneti de faptul ca in fiecare din alimentele enumerate mai sus se gasesc peste 14.000 de constituenti chimici fotolitici nutritivi, dintre care stiinta moderna a studiat si numit doar 141?

Smochinele cresc in perechi (doua cate doua) si interiorul lor este plin de seminte. Seamana cu organele genitale masculine si actioneaza benefic asupra lor. Unii cercetatori sunt de parere ca smochinele pot creste motilitatea spermei barbatilor, combatand in schimb sterilitatea masculina. Totodata, se crede ca smochinele, prin consumarea lor, pot creste numarul de spermatozoizi si le pot prelungi durata de viata. In plus, sunt o sursa grozava de potasiu, magneziu, fier si calciu. In islam, smochinele sunt considerate un fruct al paradisului.

Cartofii dulci au o infatisare similara pancreasului uman si echilibreaza indicele glicemic in cazul bolnavilor de diabet. Spre deosebire de cartofii albi care au un indice de 29, cartofii dulci au in indice de 17. La fel se intampla si cu porumbul.

Faptul ca maslinele au o forma asemanatoare ovarelor poate fi mai mult decat o coincidenta. Maslinele participa la mentinerea sanatatii ovarelor si la buna lor functionare. Conform unor cercetari efectuate in Italia, grasimile sanatoase, vitaminele si mineralele care se gasesc in masline reduc considerabil riscul aparitiei cancerului ovarian si a celui la san. Consumul de masline previne si aparitia bolilor de inima.

Grepfruit-ul, portocalele si alte fructe citrice au o infatisare similara glandelor mamare ale femeii, contribuind, surprinzator sau nu, la mentinerea sanatatii sanilor si la o buna circulatie a limfei la nivelul sanilor. In plus, miracol al naturii sau pura coincidenta, cercetarile recente au aratat ca grepfrut-ul contine si limonoide, un grup de fitonutrienti ce contribuie la inhibarea celulelor canceroase ce pot aparea la nivelul sanilor. Asadar, consumarea fructelor citrice poate preveni cancerul mamar.
Foto 1: Sxc.hu /Foto 2: Wikipedia - Patrick J. Lynch

Moluste comestibile – Ca forma si ca structura, molustele comestibile sunt asemanatoare testiculelor. Ele au un efect benefic asupra organelor sexuale masculine gratie continutului de zinc si de acid folic. Atat zincul, cat si acidul folic pot contribui la imbunatatirea calitatii spermei la barbati.


Cepele arata exact ca celulele trupului. Iar cercetarile moderne ne arata ca ceapa are un efect important in curatarea si eliminarea toxinelor din toate celulele trupului. Totodata, ceapa provoaca lacrimi care spala straturile epiteliale ale ochiului.
Este bogata in vitamina C si B6, in fier, biotina, sodiu (un oligoelement important) si este renumita pentru rolul sau in mentinerea optima a imunitatii organismului.
Bulbul de ceapa este protejat de mai multe straturi suprapuse pentru a proteja partile interioare de obiectele exterioare.
La fel de protector actioneaza si atunci cand ne protejeaza sistemul imunitar de agresiunile externe.