Varza alba 10-15 kg, cam 10-12 bucati - de marime medie si sa nu fie foarte tare la apasare - varza buna de toamna
Marar intreg uscat 4 buc
Boabe de porumb 3 pumni
Radacina de hrean 5 buc se poate si mai mult
Gutui 5 buc pentru aroma, optional, si mere
Sare pentru muraturi 20 linguri, proportia de moare este de 1 lingura de sare la 1 litru de apa rece, plus inca putina sare, vedeti in reteta
Apa 15 l depinde de marimea butoiului
Pasi de urmat
1Pregatiti
toate ingredientele pentru reteta - varza curatata de frunzele murdare
si spalata, mararul taiat betze mai scurte, la fel cu celelalte
componente.
5Varza se pune in butoi, aveti grija sa fie cu cotorul in sus, sa nu va curga sarea.
Alternati straturile de varza cu mere, gutui, marar, hrean si porumb.
Alternati straturile de varza cu mere, gutui, marar, hrean si porumb.
6Cand
se umple butoiul cu varza si restul de ingrediente, acoperiti-l cu
capac si lasati 7-8 ore, sau peste noapte. In acest timp varza se mai
inmoaie si absoarbe bine sare.
7Dupa acest timp faceti saramura si o turnati in butoi - cantitatea variaza in functie de marimea butoiului, a verzei, etc.
La fiecare litru de apa(am pus de la robinet) se pune 1 lingura de sare ca in poza. Amestecati bine si turnati in butoi cat este nevoie.
La fiecare litru de apa(am pus de la robinet) se pune 1 lingura de sare ca in poza. Amestecati bine si turnati in butoi cat este nevoie.
9Si
dupa 1 zi vine procedura cu aerisitul(pitrocitul) - atent se introduce
un furtun de cauciuc(se poate pune de la inceput, cand aranjati varza)
pana la fundul butoiului si in fiecare zi timp de 1 saptamana se sufla
in saramura. Eu suflam cam timp de 5 minute - procedura asta grabeste
procesul de fermentare si impiedica formarea formarea "florii" pe
saramura.
10Peste saramura se pune o piatra grea pe o farfurie sa
preseze varza si se fileteaza capacul la butoi.
Aveti grija sa fie frig afara la balcon, cam un inceput de noiembrie, sa nu va fermenteze prea tare.
Aveti grija sa fie frig afara la balcon, cam un inceput de noiembrie, sa nu va fermenteze prea tare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu