Cum se cultiva brocoli?
Exista doua posibilitati de a cultiva brocoli: din rasaduri sau din seminte puse direct in gradina. Pentru a avea o recolta timpurie de brocoli, adica in iunie-iulie, trebuie folosite rasaduri, pe care le puteti obtine din seminte puse la germinat in vase (in sera sau in alte spatii potrivite pentru rasaduri, cu lumina si caldura). Semintele de brocoli germineaza in aproximativ o luna- o luna si jumatate. Dupa ce rasar si fiecare plantuta are cate doua frunze, se raresc, pentru a le facilita cresterea. Transplantarea lor, in gradina, se va face in aprilie (mai, cel tarziu – in functie si de evolutia vremii, la inceput de primavara), cand rasdurile sunt destul de puternice, iar in mediul exterior, temperaturile sunt, ziua, peste 15 grade Celsius, iar noaptea, nu scad sub 10 grade. Se va pregati, in gradina, un sol bogat in nutrienti, bine lucrat (afanat), cu un bun drenaj si insorit. Inainte cu o luna, este bine sa se incorporeze, in sol, ingrasamnat organic. Se vor aranja randuri (usor inaltate) care sa faciliteze dezvoltarea radacinilor si udarea. Rasadurile se vor planta la o distanta de 40-50 de centimetri intre ele, iar intre randuri se vor lasa 50-70 de centimetri. Pentru aceasta operatie (transplantarea) se va alege o zi frumoasa, fara vant, dar nu cu mult soare, astfel incat rasadurile sa se poata adapta la temperaturile din exterior.
Semintele se pot planta si direct in gradina, in aprilie-mai, dupa ce pamantul se incalzeste suficient, recolta, in acest caz, fiind ceva mai tarzie. Plantele de brocoli vor rasari dupa 40-50 de zile. Imediat dupa semanare (la o adancime de 1-2 centimetri), se va uda in ploaie fina, avand grija ca pamantul sa fie usor umed (fara excese de apa sau seceta), iar apa sa nu fie foarte rece. Udarea constanta a culturii de brocoli este esentiala pentru dezvoltarea frumoasa a plantei.
Cand se recolteaza brocoli?
Brocoli este gata pentru a fi culeasa (la doua –trei luni de la cultivare), cand capatana (de fapt, inflorescenta) care se formeaza are o culoare verde-albastrie, buchetele din care este formata sunt stranse, compacte, ferme, florile nedeschise (florile de brocoli sunt mici si galbene). Fiecare planta produce cate o capatana de brocoli de 300-400 de grame. Prima recolta presupune taierea capatanii centrale, dar planta poate fi lasata in continuare, in pamant, pentru ca buchetele laterale se vor dezvolta si ele. Daca productia este mai mare decat ceea ce aveti nevoie, la un moment dat, brocoli se pastreaza, fara a o spala, la rece, in stare proaspata, in jur de trei saptamani.
Brocoli – Boli si daunatori
Brocoli poate fi atacat de aceiasi daunatori si poate suferi de aceleasi boli ca si varza si conopida: afidele, larvele, fluturii, bacteriile, limacsii, melcii. Trebuie controlata constant cultura de brocoli, pentru a evita pierderile definitive. Daca apar, totusi, acesti daunatori, apelati la un insecticid biologic (se gaseste in comert), folositi-l cu precautie, in dozele prescrise pe ambalaj. Si mai bine ar fi (ca sa nu folositi insecticid), cu rezultate sigure, sa plantati in vecinatatea culturii de brocoli, cateva tufe de plante aromatice – rozmarin, busuioc, lavanda, menta – care vor alunga daunatorii. Astfel de plante sunt utile si pentru celelalte culturi din gradina si sunt foarte frumoase si placute din toate punctele de vedere. Dintre boli, frecvente sunt cele ale radacinilor, cand solul este prea acid. Un remediu eficace este, in asemenea situatii, apa de var. Brocoli poate fi afectata si de mană, caz in care se vor indeparta frunzele bolnave si se va evita umiditatea de pe frunze.
Se pare ca cea mai rezistenta specie de brocoli este Brassica oleracea botrytis (Broccoli romanesco), originara din Italia, cu o forma foarte interesanta, dar deosebita de cea pe care o stim din comert, fiind alcatuita din inflorescente piramidale, dispuse in spirala. Botanistii au constatat, in cazul acestei specii, existenta unor caracteristici “matematice” – numarul spiralelor cu varfurile inflorescentelor orientate in sesul acelor de ceasornic este egal cu cele orientate invers si numarul fiecarei serii este echivalent cu Sirul lui Fibonacci. Probabil ca natura nu va inceta niciodata sa ne uimeasca prin perfectiunea ei.
In gradina, brocoli nu se simte bine in vecinatatea ridichiilor, nici a capsunilor, in schimb, se impaca foarte bine cu rosiile, cartofii, sfecla rosie, castravetii. Prin urmare, este foarte simplu ca, acum, primavara, in momentul in care va pregatiti gradina pentru a o cultiva cu legume, sa adaugati pe lista preferintelor si brocoli. Va creste ca oricare alta planta (leguma) si gustul ei va fi superior celei pe care o puteti achizitiona din magazin (evident, din import). Cu siguranta, brocoli din gradina personala va fi un produs eco si o sursa de sanatate exceptionala.
Galerie imagini Brocoli:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu