Experţii în sănătate susţin importanţa "curăţeniei de primăvară" a organismului în vederea detoxifierii. Foarte multe persoane susţin că după o perioadă de post se simt mult mai bine şi mai pline de energie, fapt ce demonstrează că producerea energiei de către corp este şi rezultatul îmbunătăţirii capacităţii de detoxifiere, nu numai al consumului de alimente sănătoase. Totuşi, nu toată lumea se simte bine atunci când posteşte. Starea de rău poate să apară imediat sau după o anumită perioadă de post sau cură de slăbire restrictivă. Deseori, intervine aşa-numita "criză de vindecare", timp în care persoana se simte rău şi asta poate dura câteva zile la rând. Abia după această perioadă începe să se simtă mai bine. Această criză poate fi una cât se poate de reală. De îndată ce corpul începe să se elibereze şi să elimine materiile toxice, dacă ficatul nu face faţă, pot apărea simptome de intoxicare. De aici şi curele de detoxifiere mai moderne care recomandă posturi mai uşoare şi mai scurte. Persoana în cauză urmează un regim sărac în toxine şi bogat în nutrienţi-cheie, care întăresc capacitatea de detoxifiere a organismului. Dacă urmezi o astfel de cură o dată pe an, timp de câteva săptămâni, nivelul tău de energie va creşte.
Totuşi, dacă suferi de anumite boli cronice sau grave, nu este indicat un astfel de post, iar dacă vrei să-l ţii, trebuie să ceri un regim personalizat pentru tine,unui medic nutriţionist.
Unele persoane care sufereau de acnee sau sindromul oboselii cronice, s-au recuperat complet după o astfel de perioadă de dietă specială. Chiar dacă nu imediat, în câteva săptămâni după încheierea perioadei s-au văzut rezultatele programului de detoxifiere.
REGIMUL DE DETOXIFIERE A PIELII
ALIMENTE BENEFICE (care favorizează procesul de detoxifiere)
Primul pas îl reprezintă eliminarea sau reducerea încărcăturii toxice din alimentaţie. Ideal ar fi să facem asta tot timpul, însă şi o cură de două săptămâni poate fi deosebit de revigorantă. Unele alimente conţin şi produc toxine, altele au proprietăţi detoxifiante. Totuşi, majoritatea alimentelor produc atât efecte negative, cât şi efecte pozitive. Consumul de alimente organice din belşug ajută la reducerea cantităţii de toxine la care suntem expuşi.
Fructele care favorizează detoxifierea:
- caisele proaspete
- toate fructele de pădure
- pepenele galben
- citricele
- kiwi
- papaya
- piersicile
- pepenele verde
- mango
- strugurii roşii
- banane - doar una pe zi!
Legumele care favorizează detoxifierea:
- anghinarea
- ardeii graşi
- sfecla roşie
- varza de Bruxelles
- broccoli
- varza roşie
- morcovii
- conopida
- castravetele
- varza verde creaţă
- dovleacul
- spanacul
- cartofii dulci
- roşiile.
Excelente sunt şi seminţele încolţite de: fasole Mung, fasole Aduki, lucernă, năut, linte, floarea-soarelui. E de preferat ca aceste produse să fie organice.
Alimente care se pot consuma, dar în cantităţi reduse:
Aceste alimente nu trebuie să depăşească 1/3 din cantitatea de alimente consumată pe parcursul celor două săptămâni de dietă.
Cereale: orez brun, porumb, mei şi quinoa.
Peşte: somon, macrou, sardine şi ton.
Carne: carne organică de pui, curcan sau vânat, fără piele.
Uleiuri: foloseşte pentru gătit şi în loc de unt, ulei extravirgin de măsline, iar pentru salate, uleiuri din seminţe presat la rece. Din acest punct de vedere, uleiul de in presat la rece este cel mai bun.
Nuci şi seminţe: din alimentaţia ta zilnică nu ar trebui să lipsească o mână de nuci şi seminţe crude, nesărate. Le poţi măcina şi presăra peste o salată de fructe dacă nu le suporţi întregi. Se recomandă: migdalele, nucile braziliene, alunele de pădure, nucile pecan, seminţele de dovleac, de floarea-soarelui, susan şi in.
De evitat:
Următoarele alimente nu sunt nocive în general, dar trebuiesc evitate pe perioada celor două săptămâni de program de detoxifiere, deoarece fie sunt greu de digerat, fie irită stomacul, fie organismul le detoxifică cu greutate.
Cereale cu gluten: orz, ovăz, secară, grâu.
Carne şi produse lactate: laptele şi toate produsele lactate, ouăle şi carnea roşie organică.
Alimente dăunătoare:
Carnea roşie: carnea de vită, porc şi oaie.
Alimentele rafinate: pâinea albă, pastele, orezul.
Zahărul: orice aliment care conţine zahăr.
Sarea: orice aliment care conţine sare.
Grăsimile hidrogenate sau parţial hidrogenate: cele folosite deseori la fabricarea margarinei.
Alcoolul, ceaiul, cafeaua şi băuturile răcoritoare: inclusiv sucurile din cola şi fructe.
Alte toxine: evită pe cât posibil alimentele prăjite, pesticidele, combustibilii fosili şi medicamentele - majoritatea conţin substanţe nocive ce trebuie detoxifiate de organism.
Băuturi detoxifiante:
Băuturi interzise:
- alcoolul
- metilxantinele - un grup de substanţe chimice din care fac parte cafeina, tanina, teobromina şi teofilina. Acestea se găsesc în ciocolată, cafea şi ceai (ceaiul de mentă de exemplu) şi pot fi înlocuite cu cele de mai jos.
- Sucuri naturale din fructe - diluate întotdeauna cu o cantitate egală de apă
- Ceaiuri din plante - încearcă mai multe până găseşti unul care îţi place
- Ceaiul rooibos - nu conţine cafeină şi are acelaşi gust ca orice ceai normal
- Cafeaua din păpădie - poate înlocui cafeaua obişnuită în cele două săptămâni de detoxifiere. Apoi poţi încerca şi cafeaua de orz, cafeaua Caro (din orz, malţ de orz, cicoare şi secară) sau Teechino (din roşcovă, orz şi cicoare).
- Şampanie - Aqua Libra, Ame, Elderflower (la ocazii speciale)
- Apă pură - cea mai bună băutură dintre toate. Bea zilnic doi litri de apă pură, distilată, filtrată sau îmbuteliată. Apa nu îngreunează procesul de detoxifiere a organismului şi ajută la diluarea toxinelor pe măsură ce acestea sunt eliminate.
SUPLIMENTE NUTRITIVE PENTRU DETOXIFIEREA ORGANISMULUI
Aceste suplimente alimentare vor accelera rezultatele acestui program de detoxifiere şi întinerire.
Nutrienţii care ajută organismul în prima fază a detoxifierii sunt: vitaminele B2, B3, B6, B12, acidul folic, glutationul, aminoacizii cu lanţ ramificat, flavonoidele şi fosfolipidele. În plus, suplimentele cu antioxidanţi ajută la dezarmarea oxidanţilor intermediari periculoşi ce rezultă pe parcursul primei faze.
De asemenea, există un anumit tip de nutrienţi care contribuie la buna desfăşurare a proceselor în faza a doua de detoxifiere a organismului şi anume: glicina, taurina, glutamina şi arginina, precum şi precursorii lor (organismul îi poate transforma în alţii): cisteina, N-acetil cisteina şi metionina.
Poţi sprijini detoxifierea prin consumul de două ori pe zi a următoarelor suplimente nutritive:
Aceste suplimente alimentare vor accelera rezultatele acestui program de detoxifiere şi întinerire.
Nutrienţii care ajută organismul în prima fază a detoxifierii sunt: vitaminele B2, B3, B6, B12, acidul folic, glutationul, aminoacizii cu lanţ ramificat, flavonoidele şi fosfolipidele. În plus, suplimentele cu antioxidanţi ajută la dezarmarea oxidanţilor intermediari periculoşi ce rezultă pe parcursul primei faze.
De asemenea, există un anumit tip de nutrienţi care contribuie la buna desfăşurare a proceselor în faza a doua de detoxifiere a organismului şi anume: glicina, taurina, glutamina şi arginina, precum şi precursorii lor (organismul îi poate transforma în alţii): cisteina, N-acetil cisteina şi metionina.
Poţi sprijini detoxifierea prin consumul de două ori pe zi a următoarelor suplimente nutritive:
- multivitamine şi multiminerale
- un complex de antioxidanţi care să conţină cel puţin vitaminele A (betacaroten), C, E, glutation, acid lipoic, seleniu, zinc.
- vitamina C - 1000 mg
- armurariu - 100 mg
- MSM (metilsufonilmetan) - 1000 mg.
După
terminarea programului de detoxifiere, numit şi Dieta Clear Skin, poţi
completa regimul tău zilnic cu suplimente nutritive care să-ţi confere o
piele frumoasă, cu mai puţine riduri sau deloc. Dar nu uita că
suplimentele nutritive vin să reîntregească o alimentaţie adecvată şi un
stil de viaţă sănătos, nu să le înlocuiască.
Suplimentele nutritive cu caracter general, care îţi pot face o piele frumoasă şi luminoasă, sunt:
- Multivitamine şi minerale
- Vitamina C cu bioflavonoide
- Un complex de antioxidanţi care să conţină cel puţin vitaminele A, C, E, zinc, seleniu şi chiar acid lipoic, glutation, cisteină, licopină, extract de ceai verde, seminţe de struguri, coajă de pin sau afine.
- Un supliment cu acizi graşi esenţiali (seminţe de in, peşte sau ulei de ciuboţica-cucului sau un amestec de uleiuri).
- MSM (metilsulfonilmetan) - adică sulf, al patrulea mineral ce este menţionat în Biblie ca pucioasă. Acest mineral intră în componenţa cheratinei şi colagenului, substanţe care se găsesc în piele, unghii şi păr. Prin urmare, în loc să iei suplimente de colagen sau să dai bani pe creme scumpe pe bază de colagen, mai bine îi oferi organismului materia primă de care are nevoie ca să şi-l producă singur - MSM împreună cu vitamina C, de exemplu. Totodată, MSM este un detoxifiant grozav. Studiile arată că MSM ajută nu doar la menţinerea frumuseţii pielii, părului şi unghiilor, ci ajută şi la refacerea pielii în urma unor arsuri sau răni, la ameliorarea acneei, alergiilor, artritei şi altele similare. Poţi lua MSM de trei ori pe zi, câte 1000 mg (pentru început).
ALEGEREA SUPLIMENTELOR NUTRITIVE
Ca
în cazul oricărui alt produs, calitatea suplimentelor alimentare
variază în mod considerabil. Te sfătuiesc să nu alegi întotdeauna cele
mai ieftine suplimente, deoarece nu rezolvă nimic. Produsele ieftine pot
conţine nutrienţi care se absorb mai greu sau care nu au fost păstraţi
sau ambalaţi în condiţii optime. De altfel, am văzut că există pe piaţă
suplimente de vitamina C care conţin îndulcitori şi coloranţi. Nu cred
că acestea pot face parte dintr-o nutriţie optimă. Multe companii
declară că produsele lor nu conţin zahăr, gluten, drojdie, etc., altele
nu precizează nimic. Prin urmare, alege-le pe cele care dau lista
acestor ingrediente, asta ca să fii sigur.
ADMINISTRAREA SUPLIMENTELOR NUTRITIVE
Dacă
pe prospectul produsului nu e specificat ceva deosebit, atunci regula
generală este că, majoritatea vitaminelor şi mineralelor, trebuiesc
luate cu maximum 15 minunte îaninte sau după masă.
Ia majoritatea suplimentelor nutritive în prima parte a zilei şi nu lua vitamine din complexul B seara, dacă ai tulburări de somn.
Ia majoritatea suplimentelor nutritive în prima parte a zilei şi nu lua vitamine din complexul B seara, dacă ai tulburări de somn.
Dacă trebuie să iei mai multe suplimente de vitamina C sau B, ia-le pe parcursul zilei.
Pentru că nutrienţii acţionează sinergetic, recomandat este să iei vitamine din complexul B împreună cu un supliment din multinutrienţi.
Pentru că nutrienţii acţionează sinergetic, recomandat este să iei vitamine din complexul B împreună cu un supliment din multinutrienţi.
Dacă nu eşti sigur că faci bine ce faci, apelează la un medic nutriţionist ca să te îndrume în acest sens.
ÎNGRIJIREA PIELII DIN EXTERIOR
După ce afli ce tip de piele ai, cu ajutorul unui dermatolog sau a unei cosmeticiene, axează-te pe o gamă de produse de îngrijire, de preferinţă cât mai naturale. Regula cea mai indicată este: dă pe piele doar ceea ce ai putea mânca fără să-ţi dăuneze.
Eu nu sunt de principiul să folosim direct alimente din bucătăria noastră pentru a le aplica pe piele, deoarece acestea nu sunt sterile în primul rând, şi apoi pot fi prea concentrate sau prea puţin concentrate în exact ingredientele care ne fac bine, putând să ne producă alergii, infecţii, comedoane.
Acum se găsesc o grămadă de produse de calitate, dintre care preferatele mele sunt dermatocosmeticele.
Iată etapele de urmat zilnic în îngrijirea pielii şi pe care nu trebuie să le sari sub niciun motiv:
- curăţarea tenului dimineaţa şi seara, cu un demachiant sau apă micelară (ultima de preferat în timpul verii)
- folosirea unei creme hidratante (chiar şi tenul gras are nevoie de protecţie)
- protejarea pielii de razele soarelui şi aplicarea unor creme cu factor de protecţie pe parcursul zilei
- exfolierea în mod regulat a pielii pentru a îndepărat celulele moarte ( de 1-2 ori pe săptămână pentru tenul gras şi normal şi la 2 săptămâni pentru cel sensibil)
- hrănirea periodică a tenului prin aplicarea unor măşti cosmetice şi a unor seruri revitalizante.
Unele ingrediente trebuie evitate în cazul pielii sensibile, iar altele trebuie evitate întodeauna.
Iată mai jos lista ingredientelor de care trebuie să te fereşti:
- Uleiul mineral (derivat din petrol). Scop: hidratant, aderent, catifelează pielea. De ce trebuie evitat: lasă un exces de grăsime pe piele, persistent, ce poate duce la apariţia acneei.
- Lanolina (derivat din lâna de oaie sau din fibre sintetice). Scop: este o ceară folosită ca hidratant. De ce trebuie evitat: poate duce la apariţia acneei sau a alergiilor şi poate conţine substanţe cancerigene.
- Miristatul de izopropil (derivat din alcool gras). Scop: cremele care conţin acest derivat conferă senzaţia de piele mătăsoasă. De ce trebuie evitat: poate duce la apariţia acneei, penetrează şi blochează foliculii de păr, duce la apariţia punctelor negre.
- PABA (acidul paraaminobenzoic, vitamină din complexul B). Scop: agent de protecţie împotriva soarelui. De ce trebuie evitat: poate duce la apariţia dermatitelor în cazul celor cu pielea sensibilă.
- Alcool SD (alcool special denaturat). Scop: astringent, antiseptic, dizolvă substanţele grase. De ce trebuie evitat: usucă, irită şi deshidratează (înlătură umezeala şi sebumul).
- Parfumurile artificiale. Scop: maschează mirosurile, conferă mirosul specific după care este recunoscut un anumit produs. De ce trebuie evitat: poate duce la apariţia alergiilor, creşte sensibilitatea pielii la lumină.
- Coloranţi (roşii) D şi C (obţinuţi din gudron de huilă). Scop: colorează un anumit produs. De ce trebuie evitat: poate duce la apariţia acneei.
- Acidul urocanic (derivat din uleiuri animale şi vegetale). Scop: aderent, folosit deseori la fabricarea cremelor pentru plajă. De ce trebuie evitat: irită pielea şi poate fi cancerigen.
- Fenolul (acidul carbolic). Scop: antiseptic, folosit deseori la fabricarea cremelor de ras. De ce trebuie evitat: provoacă usturimi, urticarii şi erupţii cutanate.
SURSA: Patrick Halford, Natalie Savona. Ghid pentru o piele frumoasă şi sănătoasă.
http://www.terapii.net/2014/07/dieta-pentru-detoxifierea-si.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+SerenasWorld+%28Serena%27s+world%29
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu