joi, 4 aprilie 2013

BUSUIOCUL - plantă magică și vindecătoare -

BUSUIOCUL

- plantă magică și vindecătoare -

Busuiocul este o plantă originară din India, cunoscută și folosită încă în urmă cu 3 milenii, și care s-a bucurat de o răspândire rapidă în toată lumea. La indieni, se spune despre busuioc că este planta lui Krishna și a lui Vishnu, iar bunii hinduși nu se culcă fără o rămurică de busuioc pusă pe piept, menită să-i ducă în timpul somnului pe tărâmurile paradisiace. La romani și mai târziu la italieni, busuiocul era considerat iarba dragostei și a fertilității, înflorirea lui fiind celebrată prin serbări și ritualuri. La greci și în aproape toate țările creștine, busuiocul are aproape aceleași semnificații ca și în India, fiind considerat plantă sacră. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, și tot cu un buchet de busuioc se împrăștie apa sfântă, pentru alungarea Necuratului ori pentru sfințirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protecția divină asupra casei și ocupanților săi. Dar dincolo de dimensiunea spirituală și magică, busuiocul mai are o calitate importantă - aceea de plantă vindecătoare. Să precizăm, în primul rând, că frunzele acestei plante sunt un excepțional tonic pentru sistemul nervos, contribuind la întărirea memoriei.


La noi în țară, busuiocul este exclusiv o plantă de cultură. Semințele se plantează în ghivece de Dragobete (24 februarie), și se țin la fereastră până de Sf. Gheorghe (23 aprilie), când se transplantează în grădină. Recoltarea lui începe la sfârșitul lui iunie și continuă până toamna târziu, când cade prima brumă. Se taie doar vârfurile înflorite de busuioc (fără partea lemnoasă), de mai multe ori pe timpul verii. După fiecare tăiere, planta dă și mai mulți lujeri, care la rândul lor vor înflori. După culegere, vârfurile de busuioc se usucă într-un strat cu o grosime de maximum 2 cm, până când tulpinile și frunzele devin ușor casante. Depozitarea se face în pungi de hârtie sau în săculețe de pânză, în locuri întunecoase, uscate și răcoroase.

Preparate din busuioc

Pulberea. Se obține prin măcinarea cu râșnița a inflorescențelor de busuioc uscate. O linguriță rasă de pulbere (cca 1,5 g) se ține câteva minute sub limbă, după care se înghite cu apă. Se ia pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi.
Infuzia fierbinte. Se folosește în terapia naturală (deși nu are bogăția de principii active a infuziei combinate) pentru efectele antispastice, element foarte important în tratarea unor tulburări digestive și a unor afecțiuni respiratorii (bronșită, tuse convulsivă, viroze respiratorii). Se prepară simplu, prin opărirea unei lingurițe de tulpini înflorite și mărunțite cu o cană de apă clocotită, după care se lasă un sfert de oră să se infuzeze și se filtrează. Se bea fierbinte, așa încât efectul antispastic, hipertermiant și relaxant să fie maxim.
Infuzia combinată. Combină extracția la rece cu infuzia fierbinte, ajutând la conservarea principiilor active. Se prepară astfel: 2-3 lingurițe de flori și frunze de busuioc mărunțite se lasă la înmuiat în ½ cană apă, de seara până dimineața, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opărește cu încă o ½ cană de apă fierbinte 20 de minute, după care se filtrează; se combină cele două extracte; se beau 3 căni/zi, cu un sfert de oră înainte de mese.
Tinctura. Se umple pe jumătate un borcan cu pulbere de iarbă de busuioc, completându-se restul cu alcool de 50°. Se închide ermetic și se lasă la macerat 8 zile, după care tinctura se filtrează prin tifon, și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.
Uleiul volatil. Termeni sinonimi pentru uleiul volatil sunt ulei eteric, ulei aromatic sau ulei esențial. Este un preparat ce se obține doar prin procedee industriale și se găsește în magazinele și în farmaciile naturiste. Se va folosi doar uleiul de busuioc pe care este specificat „uz intern”. Se administrează câte 3 picături dizolvate într-o linguriță de miere sau puse într-o lingură de apă, de 2-4 ori pe zi, în cure de 5-14 zile. La copiii între 8 și 12 ani, doza se înjumătățește, iar la cei între 5 și 8 ani, se administrează o singură picătură, de 2 ori/zi.
Băile terapeutice. Două mâini de busuioc se lasă la înmuiat într-o oală cu 3-5 litri de apă călduță, timp de 12 ore (de dimineața până seara), după care se filtrează. Maceratul obținut se pune deoparte, iar planta rămasă se mai opărește 1 un litru de apă, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se filtrează. Se toarnă ambele preparate în cada de baie, peste apa fierbinte. Băile cu busuioc durează 20-30 minute, având efecte tonice fizice și psihice, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și ferindu-ne în mod special de bolile asociate cu frigul sau cu umezeala.

Boli prevenite cu ajutorul busuiocului

Toxiinfecție alimentară - punerea unei singure picături de ulei de busuioc într-un litru de apă, care se bea pe parcursul unei zile, ne pune la adăpost de multe infecții cu bacterii luate din alimente. Mai ales în timpul sezonului cald, acestea produc toxiinfecții alimentare, traduse prin simptome cum ar fi vomă, diaree puternică, febră. Și condimentarea cu busuioc a mâncărurilor este recomandată, mai ales în timpul verii, deoarece substanțele volatile din busuioc păstrează alimentele nealterate mai mult timp și ne feresc de infecțiile tubului digestiv.
Ateroscleroză - unul din secretele efectelor benefice ale bucătăriei mediteraneene asupra aparatului cardiovascular este chiar busuiocul. Alături de oregano, este principalul condiment folosit în aromatizarea sosurilor pentru paste, a salatelor, a multor tipuri de pizza. Substanțele antioxidante conținute previn formarea plăcilor de aterom și mențin elasticitatea vaselor sanguine.
Infarct - administrarea zilnică de busuioc ca plantă medicinală sau ca mirodenie în mâncare, previne infarctul. Busuiocul nu doar protejează arterele coronare de depunerile de colesterol, dar ajută și la ținerea sub control a tensiunii arteriale și are o complexă acțiune la nivelul sistemului nervos central, protejând întregul sistem cardiovascular de efectele stresului.
Astm bronșic - ca aliment, în salate, în sosuri ori în supe, busuiocul protejează aparatul respirator de apariția reacțiilor alergice, împiedică recidiva infecțiilor bronhio-pulmonare, protejează căile respiratorii de procesele inflamatorii ce duc la apariția astmului.
Iradiere - două principii active din busuioc, orientina și vicenina (flavonoide hidrosolubile), protejează celulele organismului în fața acțiunii mutagene a radiațiilor ultraviolete, a radiațiilor beta și gamma. Ca atare, pe timpul verii, când suntem mai vulnerabili la radiațiile solare, dar și când suntem expuși la radiații din alte surse, administrarea zilnică a busuiocului e foarte utilă pentru prevenirea mutațiilor celulelor, a proceselor de malignizare. Se ia pulbere de busuioc, câte 4-8 g/zi, în cure de 30 de zile.
Infecția cu papilomavirusuri cancerigene - un studiu publicat în Journal of Phytomedicine în 2004 arată că animalele de experiență infectate cu tulpini de papilomavirusuri cu potențial cancerigen ridicat și tratate cu frunze de busuioc au avut o rată mult mai mică de apariție a formațiunilor tumorale, față de lotul martor.

Tratamente interne

Stres psihic intens, tulburări neurovegetative - se țin cure de câte 20 de zile, timp în care se administrează câte  ½ - 1 litru infuzie de busuioc combinată/zi. Mai multe observații făcute de medicii care au administrat busuioc pacienților cu acest gen de tulburări conduc la concluzia că această plantă produce imunizare la stres. Mecanismele prin care busuiocul ne protejează corpul și psihicul de efectele nefaste ale tensiunilor emoționale încă nu sunt cunoscute. Cercetătorii susțin că principiile active din busuioc ajută la o mai bună oxigenare celulară, ceea ce permite organismului și în special sistemului nervos central să se adapteze la condițiile de stres. Observațiile clinice arată însă că, la mulți pacienți, busuiocul induce o stare de optimism, care nu poate fi explicată doar prin simpla oxigenare.
Sindromul oboselii cronice - se amestecă 4 linguri de pulbere fin măcinată de busuioc cu 12 linguri de miere și 4 linguri de polen proaspăt. Se administrează zilnic câte 4-6 lingurițe de amestec, în cure de 10 zile, urmate de alte 5 de pauză, după care tratamentul se poate relua. Este un remediu cu efecte complexe, care tonifică sistemul nervos, are acțiune antidepresivă, ajută la relaxarea și refacerea rapidă din punct de vedere psihomental.
Eforturi mentale prelungite - se bea o cană de infuzie combinată de busuioc, în doză unică. După administrare, se face o pauză de 5-10 minute, după care munca intelectuală poate fi reluată. Infuzia combinată de busuioc este un remediu care îmbunătățește rapid circulația cerebrală, favorizează menținerea trează a atenției pe perioade îndelungate de timp și alungă oboseala. Un alt remediu cu efecte foarte bune în acest sens este infuzia combinată din busuioc și mentă. Menta din acest amestec adaugă și o îmbunătățire a clarității mentale.
Adjuvant în depresie, nevroze - se recomandă amestecul, în proporții egale, de pulberi de busuioc și de sunătoare, din care se ia câte o linguriță, de 5 ori/zi. Tratamentul se face 8 săptămâni, urmate de altele 2 de pauză, după care se reia. Terapeuții care au aplicat tratamentul cu busuioc susțin că administrarea acestei plante îndepărtează anxietatea și pesimismul, stabilizează emoțiile, facilitează exprimarea sentimentelor și a individualității în general. Combinația busuioc + sunătoare este foarte utilă contra stărilor de depresie, astenie și melancolie.
Dureri de cap - se administrează o linguriță de pulbere de busuioc, în care se pune o picătură de ulei esențial din aceeași plantă. Este un remediu recomandat în durerile de cap care apar din cauza oboselii, a hipotensiunii, precum și în migrenele biliare sau asociate cu constipația. Busuiocul elimina durerile de cap prin efectul de îmbunătățire a circulației cerebrale, prin deblocarea colecistului și a tranzitului intestinal.
Viroze respiratorii, gripă - se bea infuzie fierbinte de busuioc, câte 3 căni pe zi, în fiecare cană de preparat adăugându-se și 2 picături ulei volatil de busuioc. Un studiu făcut în Taiwan arată că mai mulți compuși din busuioc au efecte antivirale puternice, mai ales asupra adenovirusurilor. Tratamentul cu busuioc previne complicațiile gripei, reduce stările de disconfort (dureri de cap, tuse) din timpul bolii.
Bronșită cronică și acută, accese de tuse - se recomandă combinația de ulei volatil de busuioc și de mentă, în proporția 1:1. Din acest amestec, se iau câte 3 picături, de 4-6 ori/zi, în cure de 7-21 zile. Uleiul volatil de busuioc are efect antispastic asupra căilor respiratorii, anihilează multe din bacteriile și virusurile ce produc bronșita, grăbește vindecarea și reduce simptomele neplăcute ale bolii. Administrarea acestui amestec previne crizele de sufocare și astmul.
Rinită cronică, sinuzită - se recomandă câte o linguriță de pulbere de busuioc, în care se pune o picătură de ulei esențial din aceeași plantă, administrată de 3-4 ori pe zi. Se face o cură de 14 zile, timp în care principiile active ale plantei vor ajuta la decongestionarea căilor respiratorii, la eliminarea infecțiilor bacteriene și la recăpătarea simțului olfactiv. Observațiile arată că după curele cu busuioc mulți pacienți și-au recăpătat mirosul pierdut din cauza bolii.
Artrită reumatoidă - se face o cură cu infuzie combinată de busuioc, câte 1 litru/zi, în cure de 45 de zile. Flavonoidele și anumiți compuși volatili (cum ar fi eugenolul) din busuioc au efecte antiinflamatoare articulare puternice, reducând durerea și rigiditatea articulară.
Vomă, stări de greață - se ia câte ½ linguriță de pulbere de busuioc, de 4-6 ori/zi. Este un tratament simplu, care de cele mai multe ori elimina stările de greață. Uleiul volatil din plantă acționează la nivelul papilelor gustative și al sistemului nervos central, favorizând și secreția de salivă și sucuri gastrice, eliminând inapetența, dispepsia și flatulența. Ca atare, e un tratament foarte util și contra indigestiei, balonării și colicilor abdominale. În cazul colicilor, se recomandă mai ales infuzia fierbinte de busuioc, cu un foarte bun efect antispastic digestiv.
Infecție cu giardia - se administrează ulei volatil de busuioc, din care se iau câte 3 picături puse pe o bucățică de pâine, de 3 ori/zi, înainte de mesele principale. Cura durează 21 de zile, după care se fac teste coprologice și, dacă mai e cazul, tratamentul se reia după 10 zile.
Toxiinfecție alimentară, diaree - se administrează câte o linguriță pulbere de busuioc, în care se pun 1-3 picături de ulei esențial din aceeași plantă, de 3-4 ori/zi până la vindecare. Acest tratament distruge toate bacteriile ce produc aceste afecțiuni, între care: Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica.
Adjuvant în dizenterie - într-o cană de infuzie combinată de busuioc se pun 4-5 picături de ulei volatil. Se administrează 4 asemenea doze/zi, în cure de 10 zile. Busuiocul are un puternic efect antibiotic, distrugând un spectru foarte larg de bacterii nocive pentru tubul digestiv.
Cistită - se beau câte 3 căni/zi de infuzie combinată de busuioc dimineața, la prânz și seara, în care se pun câte 3 picături din uleiul volatil de busuioc. Tratamentul se face 7-14 zile și are efecte antibiotice, antimicotice și antivirale puternice. Busuiocul stimulează și diureza, reduce inflamația la nivelul căilor urinare, previne complicațiile infecțiilor reno-urinare.
Pietre la rinichi - se prepară un suc din frunze de busuioc, îndoit cu apă și îndulcit cu miere. Un pahar pe zi, luat regulat timp de până la 6 luni, va elimina pietrele prin tractul urinar.
Infecții cu bacterii rezistente la antibiotice - uleiul volatil din busuioc este una din substanțele cu cel mai larg efect antibiotic, fiind eficient atât contra bacteriilor gram-pozitive, cât și a celor gram-negative. Tratamentul cu ulei de busuioc, spre deosebire de cel cu antibiotice clasice, nu favorizează apariția micozelor (din contră, are efect antifungic) și nu slăbește sistemul imunitar. Ca atare, în cazul în care antibioticele de sinteză nu dau rezultate, se recomandă o cură cu ulei volatil de busuioc, din care se iau 2-4 picături, de 4 ori/zi, timp de 14 zile.
Diabet - pentru vindecarea pe cale naturală a acestei boli, medicina ayurvedică folosește o pudră obținută din rădăcini uscate și măcinate de busuioc. O linguriță plină din această pudră se ține peste noapte într-un pahar cu apă și se bea în fiecare dimineață. Cura, bineînțeles, trebuie însoțită de un regim alimentar adecvat, adică strict vegetarian și cu hrana cât mai puțin preparată termic.

Tratamente externe

Eczeme infecțioase - se pun comprese cu tinctură de busuioc pe zonele afectate, timp de 1-2 ore zilnic. Busuiocul are efect antibiotic și antifungic foarte puternic, eliminând infecțiile.
Coșmaruri, tulburări de somn - dacă la români există tradiția de a dormi cu busuioc sub pernă pentru a-ți afla ursitul, la triburile din nordul Africii ramurile de busuioc se pun sub pernă și la capul patului pentru a aduce vise frumoase și a face somnul odihnitor. Etnologii care au cules date despre această procedură terapeutică tradițională spun că metoda funcționează fără greș.
Crampe menstruale - se umezește un tifon cu infuzie combinată de busuioc. Compresa se aplică pe zona abdominală inferioară, deasupra punându-se o sticlă cu apă cât de caldă puteți suporta. Aplicația se face timp de 30 de minute (schimbând eventual sticla cu apă caldă, pentru a menține temperatura ridicată). Efectele antispastice și calmante ale durerii sunt prompte.
Cistite recidivante, bronșită cronică - se fac băi complete, adăugându-se în cadă 2 litri de infuzie combinată și 10 picături de ulei volatil de busuioc. Tratamentul are efecte hipertermiante (crește temperatura corpului, ceea ce permite combaterea eficientă a infecțiilor bacteriene), antibiotice și tonice generale.

Busuiocul și frumusețea

Ten seboreic - se șterge seara tenul cu infuzie combinată de busuioc, apoi se pune o compresă cu aceeași infuzie, pe obraji și frunte. Tratamentul împiedică infectarea porilor, anihilează bacteriile care contribuie la agravarea acneei și curăță eficient tenul.
Adjuvant contra căderii părului - în ¼ cană de infuzie de busuioc se pun 1-2 picături ulei volatil din aceeași plantă. Cu preparatul obținut se masează scalpul zilnic. Este un tratament care activează circulația la nivelul foliculilor piloși și elimină și micozele de la nivelul pielii capului.

Busuiocul ca aliment

În bucătăria mediteraneană, busuiocul este un condiment foarte apreciat. Proaspăt sau uscat, se pune în supe, în sosurile de tomate și în sosurile albe, cu care se mănâncă pastele, pizza și unele salate. De asemenea, busuiocul este foarte apreciat în bucătăria asiatică, ca aromatizant în salatele de fructe, în compoturi și chiar în dulcețuri. Adăugat în salate, busuiocul se combină cu frunze de pătrunjel sau de mentă, cu roșii tăiate mărunt și cu frunze de salată verde. În Nordul Africii și în Orientul Mijlociu se prepară o băutură energizantă, punând într-o sticlă 1 litru de apă, 4 linguri de miere și 1-2 rămurele uscate de busuioc. Se lasă totul să macereze timp de 12 ore, după care preparatul obținut se filtrează și se bea în mai multe reprize.
Sfat: Adăugați busuiocul doar în momentul în care mâncarea este gata, altfel își va pierde aroma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu