LA CE ESTE BUNA PLANTA ANGHINAREA
Anghinarea este o planta mai rar cultivata. Se pare ca ea ar fi patruns
in Europa undeva prin anii 1400, mai intai in Franta. La inceput,
aceasta a fost folosita ca afrodisiac, cu toate ca expertii din ziua de
astazi nu au confirmat ca anghinarea ar fi avut astfel de proprietati.
Utilizarile anghinarii
In prezent, aceasta planta este folosita pe scara larga in stiinta
moderna. Dintre principalele sale utilizari se numara capacitatea sa de
scadere a nivelului colesterolului, fapt care o face extrem de eficienta
pentru cei care sufera de diabet. De asemnea, planta are un efect
benefic ca stimulent al digestiei, usurand asimilarea alimentelor de
catre organismul nostru. In plus, in afara de colesterol si acidul uric,
si ureea scade in cantitate daca se consuma anghinare in mod frecvent.
Aceasta planta este recomandata si pentru cei care sufera de
arteroscleroza, de balonare sau pentru cei care vor sa mai puna cateva
kilograme. Pe langa aceste proprietati, anghinarea este indicata si
pentru tratarea anemiei, a asteniei, dar si pentru unele deficiente ale
ficatului. Se stie faptul ca planta intareste glandele hepatice. Pentru
ca are in componenta o cantitate importanta de insulina, anghinarea
permite scaderea glucozei din urina.
Nu in ultimul rand, planta
are o utilitate deosebita si in industria alimentara, in special pentru
prepararea salatelor, a supelor, dar si a diferitelor paste si
tocaturi.
Mai jos vom vedea cum exact actioneaza anghinarea pentru tratarea afectiunilor.
In cazul arterosclerozei, aveti nevoie de 50 de grame de frunze din
aceasta planta, pe care le puneti intr-o jumatate de litru de apa, pe
care o puneti la fiert pentru jumatate de ora. La sfarsit, strecurati
lichidul si beti cate o cana din compozitie inainte de fiecare masa.
Principalul scop al decoctului este cresterea diurezei.
Pentru
tratarea albuminuriei renale, tocati 25 de grame de frunze de anghinare
si fierbeti-le in 500 de mililitri de apa, pentru un sfert de ora.
Strecurati lichidul si beti-l dimineata, la pranz si seara, inaintea
fiecarei mese.
Artrita se poate trata prin fierberea a 50 de
grame de radacini de anghinare intr-un litru de apa. Nu aveti nevoie
decat de un pahar inaintea fiecarei mese, iar cura este bine sa se tina
pentru cel putin 30 de zile. Alternativ, puteti folosi 100 de grame de
radacini din aceasta planta, pe care le fierbeti in 600 de mililitri de
apa pentru jumatate de ora. Dupa strecurare, beti in fiecare dimineata,
fara sa fi mancat ceva, un pahar din acest lichid. Dupa aceea, puteti sa
mai consumati o cana inainte de masa de seara. Eventual, o alta cana
este recomandata inainte de masa de pranz.
In cazul in care
suferiti de litiaza biliara, aveti nevoie sa tocati 300 de grame de
frunze de anghinare, pe care le veti pune intr-un litru si jumatate de
apa. Perioada de macerare necesara este de minim trei ore. La fel ca si
in cazul celorlalte afectiuni, veti bea cate un pahar din aceasta
compozitie inainte de fiecare masa.
Diabetul poate fi tratat
prin realizarea si consumarea unei solutii facute din 50 de grame de
frunze de anghinare, fierte in 750 de mililitri de apa, pentru un sfert
de ora. Trebuie sa beti doua cani pe zi: una dupa masa de dimineata si
una seara, inainte de culcare. Pentru indulcirea preapratului, puteti
folosi putina lamaie.
Pentru ciroza hepatica trebuie sa tocati
foarte marunt 100 de grame de anghinare si sa le lasati la macerat vreme
de 14 zile, in 200 de mililitri de alcool de 80 de grade. Folositi 20
de picaturi din aceasta solutie, pusa pe putin zahar, inainte de cele
trei mese zilnic. Ar fi bine sa tineti o cura si sa nu consumati prea
multa carne in aceasta perioada. In schimb, iaurturile si branzeturile
de toate felurile, cat si fructele si legumele, sunt cele mai indicate.
Pentru cei care au tensiune ridicata, se poate folosi un preparat pe
baza de anghinare. Fierbeti 15 grame de frunze din aceasta planta in
jumatate de litru de apa. Durata infuziei trebuie sa fie in jur de
jumatate de ora. Dupa aceea, veti bea cate o cana inainte de fiecare
masa. Cel mai bine este sa faceti infuzia dimineata si sa o tineti
calda, pentru a o putea consuma si la pranz si seara.
Ce mai este de retinut este faptul ca sucul de anghinare scade colesterolul si metabolismul ureei.
Care sunt contraindicatiile anghinarii?
Aceasta planta nu este recomandata tinerelor mame, intrucat se stie faptul ca anghinarea afecteaza calitatea laptelui acestora.
Pentru uzul extern, anghinarea este foarte benefica pentru tenul mai
gras. In acest sens, ea se amesteca cu miere si se pune pe fata
folosindu-se un tifon. Timpul necesar pentru ca planta sa actioneze este
e minimum 20 de minute. La sfarsit, va veti clati fata cu apa, iar
efectele vor fi vizibile in cel mai scurt timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu