Maghiranul (Origanum Majorana) este o plantă perenă nativă din regiunea
mediteraneană şi face parte din familia mentei, fiind de altfel bine înrudit cu
oregano. Iubeşte clima caldă și un sol bine drenat. Uleiul de maghinan se
extrage prin distilare din frunzele proaspete sau uscate ale plantei.
Proprietăţi şi beneficii
Beneficiile de sănătate ale uleiului esenţial de Maghiran pot fi atribuite proprietăţilor sale multiple: analgezice, antispasmodice, afrodisiace, antiseptice, antivirale, bactericide,carminative, cardiace, diaforetice, digestive, diuretice, expectorante, fungice, hipotensive, laxative, calmante, sedative, aperitive, vasodilatatoare, regeneratoare și cicatrizante. Uleiul de maghiran are o aromă picantă rustică, de pădure.Afecţiuni ale tiroidei, tumori canceroase.
Foarte puternic este uleiul de maghiran în tratarea bolilor glandei tiroide. Maria Treben recomanda un leac din maghiran proaspăt macerat în ulei de măsline. Se pune planta într-o sticlă şi se toarnă deasupra ulei. Se lasă 10 zile la căldură. Cu uleiul obţinut se unge zona glandelor bolnave, apoi se aplică frunzele fărâmiţate pe deasupra şi se leagă cu o pânză.
Boala se va ameliora treptat.
1. Sedativ şi tonic nervos
Are un efect calmant, relaxant şi sedativ asupra mintii şi a corpului. Eliberează starea de stres şi anxietate, inducând un sentiment de bucurie în cazuri de furie sau de tristeţe.
Această proprietate poate fi de ajutor persoanelor care au suferit un șoc sau un eșec în viață. Uleiul de maghiran întăreşte sistemul nervos, ne menține activo și protejează împotriva bolilor nervoase.
2. Analgezic
Uleiul de maghiran este cel mai puternic analgezic natural. Reduce durerea asociată cu inflamaţiile, gripa, răceala şi febra, durerile de mușchi, de dinți, sau de cap. Cel mai mare avantaj este că uleiul de maghiran nu are efecte secundare negative, spre deosebire de analgezice convenţionale disponibile în farmacii.
3. Antiviral
Uleiul esenţial de maghiran şi-a dovedit eficacitatea în tratarea infecţiilor şi bolilor cu viruşi, este raceala, gripa, oreionul, pojarul sau chiar variola.
4. Expectorant
Uleiul esenţial de maghiran combate tusea şi depunerea de flegmă, eliberează sinusurile şi congestia nazală, curăţă tractul respirator, bronhiile şi plămânii şi tratează laringita şi faringita.
5. Cardiac, hipotensiv, vasodilatator
Datorită efectului de încălzire asupra sistemului circulator, uleiul de maghiran lărgeste şi relaxează vasele de sânge, uşurează fluxul sangvin, îmbunătăţeşte circulaţia, elimină tusea şi flegma, reducând totodată durerile de artrită sau reumatism. Ajută la scăderea tensiunii
arteriale și reduce riscul de atacuri de cord sau hemoragii cerebrale.
6. Antispasmodic
Uleiul esenţial de maghiran este de ajutor în tratarea tuturor tipurilor de spasme.
Ameliorează spasmele de la nivelul sistemului respirator, spasmele intestinal
sau musculare de la nivelul membrelor. Ajută de asemenea la tratarea convulsiilor, întinderi de muşchi şi crampe.
7. Carminativ
Efectele carminative ale uleiului de maghiran se referă la gestionarea gazelor intestinale.
Acesta relaxează musculatura în regiunea abdominală şi oprește formarea de gaze, remediind totodată problemele digestive: flatulenţă, indigestie, greață, vărsături, dureri de stomac, dureri în piept sau chiar hipertensiune arterială.
8. Digestiv
Seminţele de maghiran sunt recomandate ca un remediu eficient pentru uşurarea digestiei. Uleiul de maghiran stimulează secreţia de
sucuri gastrice şi acizi biliari.
Aroma sa stimulează, glandele salivare și astfel ajută la a digerare
mai bună alimentare în gură. În cele din urmă, stimulează circulația peristaltică a intestinelor.
9. Diuretic
Creşte frecvenţa de urinare și cantitatea de urină, contribuind astfel nu numai la eliminarea excesului de apă, de sodiu, acid uric, sau săruri biliare și alte elemente toxice din organism, ci şi la scăderea tensiunii arteriale, curăţarea rinichilor și reducerea grăsimii. Nu se va consuma prea mult ulei de
maghiran, deoarece poate apărea desihdratarea.
10. Diaforetic
Diaforetic înseamnă o proprietate care ajută la eliminara transpiraţiei şi totodată a toxinelor, sărurilor de sodiu și a excesului de apă din organism, precum şi la scăderea febrei.
11. Bactericid
Uleiul de maghiran ucide bacteriile şi protejează împotriva intoxicațiilor alimentare, febrei
tifoidă, malariei, colicilor, infecţiilor bacteriene din colon, sistemul digestiv, tractul urinar și alte părți ale sistemului excretor sau de la nivelul pielii.
12. Antiseptic
Proprietățile antiseptice ale uleiului de maghiran ajută la vindecarea rănilor externe şi interne, şi protejează împotriva dezvoltării tetanosului. Este un ingredient magic strcurat în diverse loţiuni antiseptice şi creme pentru ten.
13. Anafordisiac
Uleiul de maghiran este exact opusul unui afrodisiac natural. Acesta suprimă şi ajută la controlul dorinţele sexuale. Această proprietate este benefică pentru cei care suferă de impulsuri sexuale extreme sau anormale.
Alte beneficii:
Ajută la vindecarea rănilor, durerilor de cap, durerilor menstruale, sinuzitei, bronşitei,astmului, stresului oxidant şi insomniei, oboselii, durerilor musculare şi articulare.
Cum se administrează?
Uleiul de maghiran poate fi inhalat, utilizat în masaje și în băi prin adăugarea a câteva picăturiîn apă. În aromaterapie, uleiul esenţial de maghiran se asociază bine cu ulei de bergamota,
lemn de cedru, muşeţel, chiparos, eucalipt sau arbore de ceai.
Ulei de maghiran – efecte adverse
Uleiul de maghiran nu are efecte adverse, dar femeile însărcinate ar trebui să evite administrarea lui.sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu