sâmbătă, 14 iunie 2014

11 condimente si plante aromatice vindecatoare


 
Condimentele si plantele aromatice se folosesc din cele mai vechi timpuri, insa puterile lor vindecatoare sunt inca putin cunoscute. Condimentele au puterea terapeutica de a activa intregul organism, de a intari sistemul imunitar, dea face inofensivi anumiti germeni patogeni sau de a armoniza functionarea glandelor endocrine. Iata cateva condimente si plante aromatice vindecatoare:

1. CimbrulOriginar din tarile mediteraneene, este recomandat pentru proprietatile sale antiseptice, cicatrizante, odorizante, calmante, rubefiante (activeaza circulatia), astringente. In scop terapeutic poate fi utilizat in tratarea enterocolitelor, eliminarea viermilor intestinali, stimularea functiei hepatice, ameliorarea si chiar vindecarea tusei convulsive. Se foloseste sub forma de infuzie, dintr-o lingurita de pulbere de planta la o cana de apa clocotita, care se bea cu inghitituri rare,. Pe parcursul a 2-3 ore.Supradozarea poate produce tulburari gastrointestinale, depresie sau hipertensiune.

2. CuisoareleSe numara printre alimentele cu puternice proprietati dezinfectante; in medicina alternativa se folosesc atat frunzele cat si fructele. Infuzia obtinuta din 2-3 cuisoare la o cana de apa se utileaza in cazuri de colici abdominale, disfunctii biliare sau prevenirea racelilor. 1-2 cuisoare mesecate zilnic produc antiseptizarea cavitatii bucale si pot avea un efect anesteziant in cazul durerilor de dinti.

3. Scortisoara
Terapia alternativa o recomanda pentru stimularea digestiei, combaterea gripei, a guturaiului, datorita proprietatilor sale antispasmodice, antiseptice, antivirale. De asemenea, scortisoara este folosita pentru ameliorarea afectiunilor circulatorii si cardiace, ca afrodiziac sau pentru tratarea unor dureri interne.

4. PiperulPiperul negru este desebit de eficient in tratarea unor afectiuni cum ar fi infectiile gatului, tusea, disfunctiile sexuale. Consumul de piper trebuie evitat in cazuri de gastrita hiperacida, in hipertensiune arteriala sau in stari de nervozitare.

5. Menta
Principiile active din frunzele de menta au proprietati bacteriostatice, antiseptice gastrointestinale, calmante ale colicilor hepatobiliare, antidiareice, antireumatice, sudorifice, usor analgezice. Se poate folosi sub forma de frunze proaspete, pentru condimentarea si aromatizarea salatelor de cruditati, sau ca infuzie. Menta este contraindicata bolnavilor de ulcer, iar folosita in exces provoaca iritarea tubului digestiv.

6. Mararul Este mentionat in vechi documente egiptene ca leac impotriva durerilor de cap si in afectiuni legate de circulatia periferica. Valoare terapeutica au mai ales semintele care se folosesc sub forma de pulbere, cu proprietati tonifiante si digestive. Infuzia din frunze si tulpini de marar se poate folosi cu bune rezultate in cazul maladiilor cardiovasculare, in arteroscleroza si in afectiuni renale.

7. Chimenul Se utilizeaza in primul rand pentru tratarea problemelor digestive, impotriva colicilor la copii, pentru combaterea balonarilor si stimularea poftei de mancare. Datorita proprietatilor lor de a fluidifica secretiile pulmonare si de a mari diureza, frunctele de chimen se utilizeaza ca adjuvant in tratarea bronsitelor si a afectiunilor renale cronice, sub forma de infuzii.

8. Leusteanul
Este cultivat inca din vremea romanilor. Proprietati condimentare au frunzele de leustean, iar proprietati medicinale au semintele si in special radacinile, care, datorita efectelor lor diuretice, sunt recomandate in edemele cardiorenale. Leusteanul are si proprietati hipotensive, carminative, emenagoge (ajuta la reglarea ciclurilor). Se poate folosi sub forma de infuzii din frunze, din seminte sau sub forma de decoct de radacini.

9. Tarhonul
Este o planta originara din Mongolia si Siberia centrala utilizat atat in preparatele alimentare cat si in terapeutica. Tarhonul are proprietati tonice - aperitive, stomahice, diuretice, vermifuge.Dat fiind ca fluidifica secretiile bronhice, este un bun expectorant.

10. Anasonul Se recomanda ca expectorant in bronsite, mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza, calmeaza colicile intestinale si stomacale la sugari si copii, face sa creasca diureza si ajuta la eliminarea gazelor din stomac. Infuzia preparata din 10 g de fructe la 100 g de apa fiarta ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

11. Coriandrul
Activeaza digestia si secretia biliara, combate migrenele, starile de oboseala, intareste memoria si are un efect benefic in cazul dificultatilor de concentrare.

sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu