Cum folosim in terapia
naturista plantele, legumele, fructele si tot ce ne ofera natura pentru a
ne pastra sanatatea, a ne infrumuseta sau pentru a ne trata de bolile
care suferim.
Esente si tincturi
Esenta
sau tinctura se obţine prin introducerea unor părţi ale plantelor
tocate cat mai marunt (radacini, tulpini, flori, frunze ), proaspăt
culese în alcool rafinat de 38-40 de grade. De obicei se folosesc
frunzele, florile, sau fructele respectivelor plante.
Sticla în
care au fost introduse plantele şi alcoolul se păstrează circa două
săptămâni la loc luminos şi călduros, după care tinctura poate fi
folosită în doze mici, zilnice de 4-15 picături, luate fie pe zahăr, fie
picurate în ceai sau in unele retete se amesteca cu glicerina, seu sau
ulei de masline.
Vinul medicinal
Se
obtine lăsând 40-50 de grame de plante maruntite intr-un litru de vin
alb, timp de 8-10 zile, dupa care se filtrează si daca se doreste se
poate si indulci. O reteta de vin medicinal deosebit de bun pentru
tratarea bolnavilor cardiaci este acela pe baza de patrunjel.
Se ia
un litru de vin alb, două linguri de oţet de vin, sau de mere, se
incalzeste putin si se adaugă 10-12 tulpini de patrunjel. Se lasa pe foc
timp de zece minute, până ce începe să facă spuma, fara insa a ajunge
sa dea in clocot. Se strecoara, după care se adaugă 300 g de miere de
albine.
Se pastreaza in sticlute mici inchise la culoare si se va lua, ca tratament doua, trei linguri pe zi.
Siropurile medicinale
Sunt
soluţii apoase de extract de plantă îndulcit. Se face o infuzie, un
decoct, sau un macerat de planta, din care facem siropul. In această
solutie apoasa dizolvam zaharul, aproximativ 600 g la 350 ml.
O
alta metoda de preparare: doi pumni plini de plante spalate se trec prin
masina de tocat sau se toaca bine cu un cutit. Se adauga acestui terci
de plante putina apa ca sa nu se intareasca, 300 grame de zahar
nerafinat si 250 grame de miere. Se lasa totul sa fiarba la foc mic, cu
amestecare continua, pina cind se formeaza un lichid viscos, care se
toarna fierbinte in borcane si se pastreaza la frigider.
Dizolvarea
zahărului si a mierii se poate face si la rece, in acest caz timpul
fiind mai lung ( depinde de reteta si plantele folosite ). Siropul facut
pe foc trebuie strecurat cat este fierbinte, după care se toarna in
sticlute de capacitate mica, iar la nevoie se ia cate o lingurita de
sirop.
Unguente sau alifii
In
retetele din batrani unguentul se face din untură curata de porc,
aproximativ 200-250 de grame, care se pune la incins pe foc intr-un vas,
iar deasupra se presară unu, doi pumni de plantă, flori, frunze, sau
tulpini, tăiate mărunt ( daca folositi o reteta in care cantitatea de
planta este la gramaj, se respecta indicatiile ).
Când untura începe
să facă spumă, se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă să stea până
a doua zi, când amestecul se încălzeşte puţin, doar până ce devine
fluid. Se strecoară apoi printr-o pânză curată, având grijă să se
stoarcă foarte bine resturile de plante.
Preparatul astfel
obţinut se păstrează în borcanele inchise la culoare si bine închise.
Unguentul se foloseste extern si are o largă întrebuinţare în
tratamentul mai multor boli sau pentru infrumusetarea corpului.
In
alte retete se foloseste untul vegetal (unt de nuca, shea, cacao,
avocado etc), atat pentru calitatile nutritive cat si pentru intarirea
produsului. Eu folosesc Ghee ( unt clarefiat ),
un produs traditional indian care este nemaipomenit in tratarea multor
boli. Pentru a iesi un unguient mai inchegat dar si pentru calitatile
sale terapeutice, se adauga ceara curata de albine. Ceara fiind si un
bun conservant.
Daca doresti sa prepari supozitoare atunci adaugi
mai multa ceara de albine, iar compozitia rezultata se toarna in forme
mici speciale. Daca nu gasesti forme speciale pentru supozitoare, atunci
toarna compozitia in tavite cu forme pentru gheata. Se baga la
congelator pentru o ora sau doua pana se intaresc apoi se taie in bucati
care se modeleaza cu mana. Se ia fiecare supozitor si se ambaleaza in
folie transparenta de bucatarie si se pastreaza in cutiute de carton la
frigider. Supozitorul facut acasa nu trebuie sa depaseasca marimea celui
pe care il gasiti in farmacii.
In retete se mai pot folosi ingrediente suplimentare: miere de albine, propolis, argila, vitamina E si A, uleiuri esentiale.
Uleiurile medicinale
Se
prepară exact la fel ca şi esenţele, doar că alcoolul este înlocuit cu
ulei. Uleiul folosit trebuie sa fie de calitate superioara, nerafinat
din seminte (in, canepa, floarea soarelui, struguri), nuci si alune
(migdale dulci, macademia, palmier), etc.
Cel mai utilizat ulei
pentru infuzia plantelor medicinale este uleiul de masline “extra
virgin” care este de cea mai buna calitate. Uleiurile mai putin grase
cum ar fi cele de migdale, seminte de struguri, seminte de piersica sunt
folosite pentru uleiurile infuzate folosite in cosmetica si sunt
minunate pentru masaj, creme, lotiuni.
Florile, sau frunzele
plantei din care dorim sa ne preparăm un ulei medicinal se spala de praf
se usuca cu un servet ( se lasa sa se usuce de surplusul de apa intr-un
loc intunecos, ferit de soare ) apoi, se toaca mărunt. Se introduc
într-o sticlă inchisa la culoare, se toarnă deasupra ulei cât să la
acopere, dupa care se lasa la macerat timp de doua, trei saptamani la
loc luminos si calduros.
Dupa doua saptamani, strecoara uleiul
printr-o panza, stoarce bine planta si pastreza intr-o sticla inchisa la
culoare, intr-un loc racoros si intunecat. Uleiul astfel obtinut se
intrebuinteaza in aplicatii interne si externe.
Sursa http://terapii-naturiste-reiki.blogspot.ro/2012/04/tincturi-esente-unguente-cum-se-fac.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu