Statisticile
spun ca romanii rontaie mai multe seminte decat americanii, considerati
cei mai mari consumatori de popocorn. Ne plac seminttele, mai ales cele
de floarea-soarelui si de dovleac. Nu numai la meciuri de fotbal sau
cand vrem sa ne lasam de fumat. Semintele legumelor si fructelor si-au
gasit o intrebuintare la romani mult mai valoroasa: leac pentru diferite
afectiuni. Semintele faceau parte din retetele magice ale
vindecatorilor de odinioara, iar azi sunt ingrediente pentru cele mai
eficiente preparate naturiste. Consumate crude, au efectul cel mai
puternic.
- Micile uzine de medicamente
Pe vremuri, taranii le considerau pastratoarele vietii, adevar
demonstrat si de medicina moderna care a descoperit ca, inainte sa se
transforme in plante verzi, semintele contin energii uriase si substante
benefice pentru organism. Terapia cu seminte nu presupune consumul
exclusiv al semintelor, ci in combinatie cu un regim sanatos bazat pe
legume si fructe. Pentru a fi eficiente terapeutic, semintele se mananca
neprajite, deoarece prin preparare termica, cea mai mare parte a
proprietatilor lor vindecatoare este distrusa. Din seminte se pot
prepara si remedii sub forma de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi,
cataplasme sau infuzii. Mai trebuie stiut ca semintele, desi par uscate
si moarte, sunt organisme vii, bogate in nutrienti. De aceea, consumul
seminttelor intre mese, in locul gustarilor, pe linga rolul extrem de
benefic, si satura. Nu intimplator terapia cu seminte este inclusa in
regimurile dietetice.
- Seminte de dovleac pentru inima
Dietologii din Japonia pun semintele de dovleac (bostan) pe
primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece ele contin 36-52%
grasimi, vitamine, microelemente si, mai ales, zinc. sunt recomandate in
lupta cu prostatita, constipatia si balonarea. sunt diuretice, intaresc
muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina
metalele grele din organism. Pentru tratarea acestor afectiuni, se
prepara laptele de bostan dintr-un pahar de seminte pisate intr-un vas
de lut si trei pahare de apa clocotita. Se strecoara, se stoarce bine
terciul si se bea lichidul obtinut de trei ori pe zi, cate 1/2 de pahar,
inainte de masa. In caz de limbrici (viermi intestinali), se prepara un
amestec din 30 g de seminte crude de bostan, cu pielita verde, 50-60 ml
de apa si o lingurita de miere de albine. Se ia pe nemancate, cate o
lingurita, timp de o ora, pana se epuizeaza toata doza, apoi se face o
clisma. In cosmetica, semintele de dovleac improspateaza tenul.
Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita (1:10) si
se fierb pana se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata pentru
15-20 minute. Specialistii in medicina naturista incurajeaza consumul
semintelor de dovleac, care desfunda vasele de sange, regleaza
colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, dar au si rol
adjuvant in cancer, leucemie, scleroza sau diverse boli greu
vindecabile. Se mai recomanda in alimentatia persoanelor cu boli
hepatice, cardiovasculare, femeilor insarcinate si copiilor.
- Susanul previne osteoporoza
Semintele de susan contin vitaminele A, B, C, E. Pentru
intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere
preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute
inainte de masa. Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan
rasnite si apa. Se schimba pansamentele de 2-3 ori pe zi, pana la
vindecare. Susanul poate inlocui sarea. Se amesteca 5 linguri de seminte
de susan, cu 3 linguri seminte de in si o lingura de sare de mare,
prajita in prealabil intr-o tigaie uscata. Amestecul se pastreaza
intr-un borcan inchis bine. Semintele de susan contin si proteine, cu
50% mai mult decat se afla in carne. Sunt foarte bogate in calciu si
inlocuiesc cu succes laptele. Consumul de susan previne osteoporoza.
Semintele au o mare valoare energetica, aduc un aport insemnat in
afectiunile de nutritie, sunt laxative, emoliente, antitumorale si ajuta
la detoxifierea ficatului si a rinichilor, intaresc sistemul imunitar,
cresc fertilitatea si sunt afrodisiace. Semintele de susan sunt o sursa
buna de seleniu, magneziu si fosfor, avand un continut scazut de
colesterol si sodiu.
Va continua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu