’’Deștept mai e poporul ăsta! În viața lui de zi cu zi, țăranul român
s-a bazat pe o mulțime de intuiții, certificate astăzi de știință. Asta e
inteligență curată!’’
Este
remarca cercetătorului Ștefan Manea, care vine pe fondul unei discuții
referitoare la capacitățile excepționale ale usturoiului, legumă de bază
în bucătăria tradițională românească.
’’În usturoi există două substanțe aliina și alinoza despărțite de o
membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenția de a face un mujdei,
cunoscut pentru savoarea pe care o dă mâncărurilor de carne și legume,
membrana de care vorbeam se sparge, cele două substanțe
interacționează și formează alicina.
Ei
bine, această alicină este fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de
boli, și recent s-a descoperit că și de cancer, mai ales de cancerul de
plămâni, boală cu o evoluție rapidă și fatală. Dar pentru ca alicina să
fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de
usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele și în loc
să ne fie de ajutor, substanța formată atacă un alt grup de enzime din
organismul nostru!’’– argumentează Ștefan Manea.
În
același timp este indicat ca mujdeiul de usturoi să fie făcut cu un
ulei de bună calitate, cum ar fi uleiul de măsline, substanțele din cele
două alimente acționând sinergic.
’’În aceeași idee pe care o expuneam mai sus – continuă ing.chimist
Ștefan Manea – nici pe ceapă nu se pune sare! Cel mult se tăvălește
bulbul rapid printr-o pânză subțire de sare și se mănâncă imediat, dar
bine ar fi să se renunțe complet la asta’’ ne îndeamnă aceasta.
Te poți bucura de nenumărate proprietăți ale usturoiului – printre care
prevenirea hipertensiunii, a diabetului, scăderea colesterolului rău,
dizolvarea cheagurilor de sânge care generează infarctul
miocardic și accidentele vasculare cerebrale – dacă vei consuma cel
puțin un cățel de usturoi zilnic, care poate avea între 2-4 grame.
Efectele se instalează după o cură de cel puțin trei luni.
Articol scris de Adriana Caranfi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu