Racelile si gripele sunt cele mai frecvente afectiuni care apar in sezonul rece.
Pe langa tratamentul medicamentos pe care medicul il recomanda, este
indicat sa consumi cat mai multe lichide, in special ceaiuri din plante.
Consumate calde si proaspete, indulcite cu miere si servite cu
scortisoara si felii de lamaie, ceaiurile din plante te vor ajuta sa te
simti bine si sa te vindeci mai repede.
Ceaiul de busuioc scade febra si energizare
Ceaiul de busuioc este calmant, tonifiant si reconfortant pentru
sistemul nervos. Are proprietati antibiotice, antimicrobiene, antitusive
si expectorante si este foarte util in tratarea febrei, tusei si a
durerilor de gat.
Poate fi folosit si ca diuretic, antiseptic si
antiinflamator si este benefic in tratamentul disfunctiilor stomacale,
insomniilor sau migrenelor.
Pentru raceala, toarna apa clocotita
peste o lingurita de busuioc uscat si lasa la infuzat cateva minute. Se
bea cald. Pentru durerile de gat este indicat sa nu se bea fierbinte,
deoarece irita gatul si intarzie vindecarea.
In ceaiul de busuioc mai poti adauga si putina menta si cateva cuisoare.
Administrat tot sub formă de ceai cald cu miere, busuiocul revitalizează
rapid organismul şi ne înviorează, ajutându-ne să stopăm viroza. Se bea
cald, înghiţind lent şi lăsându-l să alunece pe gât, abţinându-ne să
mâncăm în timpul tratamentului. O doză de soc constă în 6-7 căni cu
infuzie de busuioc îndulcit cu miere, băute la intervale de 15-30 de
minute una de alta.
Ceaiul de soc alunga raceala
Florile de soc au proprietati dieuretice, laxative, galactogoge si
antinevralgice si provoaca transpiratie abundenta, ajutand asfel la
scaderea temperaturii.
Ceaiul de soc este util in tratarea
racelilor, gripelor si bronsitelor. Impiedica curgerea nasului si a
ochilor si este recomandat a fi consumat la debutul racelii.
Ceaiul de flori se soc se prepara dintr-o lingurita de flori uscate
peste care se toarna apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 10 minute
si apoi se bea cald, cate o cana la fiecare ora. Plantele nu se fierb
in apa, deoarece pot deveni toxice.
Infuzia de prepară dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă
clocotită. Se lasă 5 minute şi se bea cald, câte 2 căni zilnic, timp de
10-12 zile sau mai mult, până la dispariţia răguşelii.
Ceaiul de maghiran elimina toxinele
Maghiranul este o planta bogata in vitaminele A si C si uleiuri
volatile. Stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea gazelor, mareste
pofta de mancare si combate insomniile.
Are proprietati tonice,
calmante si expectorante si este util in tratarea gstritelor, anorexiei,
circulatiei periferice defectuoase, durerilor musculare, gripelor si
racelilor. In cazrui de raceala, stimuleaza transpiratia si elimina
toxinele din organism.
Pentru a prepara ceaiul, adauga apa
clocotita peste doua lingurite de planta uscata si lasa la infuzat
cateva minute. Se bea caldut, indulcit cu miere. In acest ceai se poate
adauga si putina scortisoara.
Pentru a alunga răceala, ai nevoie de un organism puternic şi
detoxifiat. Infuzia de maghiran se prepară astfel: la o cană de apă
clocotită se pun între o linguriţă şi jumătate şi patru linguriţe de
pulbere de maghiran. Se lasă vasul acoperit 15-20 de minute, după care
se strecoară. Îndulcit cu miere, ceaiul se bea întotdeauna cald.
Ceaiul de macese intareste organismul
Ceaiul de macese previne infectiile respiratorii si racelile si
stmuleaza apetitul. Este bogat in vitamina C care intareste imunitatea
organismului.
Contine substantel active care au un efect de
decongestionare si eliberare a cailor respiratorii. Ajuta la
imbunatatirea rapida a starii de sanatate a organismului.
Ceaiul
de macese se prepara dintr-o lingurita de fructe care se fierb in apa
clocotita timp de 5- 10 minute. Se bea apoi caldut, indulcit cu miere.
Poti adauga si felii de lamaie.
Ceaiul de patlagina indeparteaza tusea
Ceaiul de patlagina este util pentru tratarea febrei, a tusei,
raguselilor si bolilor cailor respiratorii. Patlagina este bogata in
vitaminele A, C si K, uleiuri volatile si substante antibiotice.
Ceaiul este util si pentru eliminarea secretiilor bronhice si are proprietati emoliente si laxative.
Pentru raceala, ceaiul se prepara dintr-o lingura de frunze maruntite
peste care se toarna apa clocotita. Se lasa la infuzat 20 minute, dupa
care se bea indulcit cu miere.
Dacă afecţiunea a apărut deja, atunci trebuie să folosim antitusive, cum
ar fi: nalba-mare, potbalul, pătlagina. Putem să le preparăm ca şi
infuzii, folosind o lingură de frunze de plantă, la o cană de apă
clocotită. Se îndulceşte şi se beau 2 căni treptat în cursul unei zile.
Plantele pot fi folosite separat sau un amestec în părţi egale.
Ceaiul de tei are efect de calmare
O infuzie caldă de tei are efecte diuretice, ajutând la eliminarea
toxinelor din organism. Astfel, răceala sau gripa deja instalate pot fi
înlăturate mai uşor. Mai mult, calmează şi relaxează. Pentru prepararea
infuziei se foloseşte o lingură de flori la o cană de apă. Se beau trei
căni de ceai pe zi în caz de indigestie, stres, dureri de cap,
anxietate.
Ceaiul verde grăbeşte vindecarea
Numai bun de savurat, ceaiul verde nu ajută doar la topirea grăsimilor.
Datorită antioxidanţilor conţinuţi, ceaiul verde grăbeşte recuperarea
după o răceală sau gripă, previne apariţia reacţiilor alergice.
Cimbrul şi cimbrişorul sunt iarăşi două plante extrem
de benefice în cazul răcelilor şi gripei. Se folosesc sub formă de
ceaiuri şi infuzii. Thimolul, substanţa activă conţinută de cimbrişor,
acţionează ca un antiseptic natural, fiind de ajutor împotriva
viruşilor. Pentru stările febrile, asociate uneori cu tuse, se recomandă
ceaiurile de flori de soc, măceşe sau ciuboţica cucului, ultima plantă,
prin substanţele active conţinute, având efect de decongestionare şi
eliberare a căilor respiratorii.
Ceaiul de mere pentru febră
Dacă vă simţiţi rău din cauza răcelii, preparaţi un ceai calmant din
cojile uscate de mere. Acesta alungă eficient febra şi aduce somnul.
Surse: http://www.ele.ro/sanatate/tratamente-naturiste/5-ceaiuri-antiraceala-4225
http://www.gorjeanul.ro/sanatate-2/ceaiuri-care-te-scapa-de-raceala#.VJMiyNeOW8Z
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu