marți, 21 octombrie 2014

DESPRE ZANE IN MITOLOGIA ROMANEASCA

Artemis si cele doua surori de lapte , fiicele lui Aisepos si Britolagis formeaza in mitologia romaneasca treimea Ursitoarelor sau Ursitelor, carora aromanii le spun Mire,Albe, Harasite sau Casmete.Denumirea de ursite vine din geto-dacicul ARSIETAE - prevestitoarele, Prorocitele.
Zanelor sau Ielelor tracii le mai spuneausi SAN-TIANA sau ZAN-TIALA - '' Femei minunate'', de unde romanii au mostenit Sanzienele.
Geto-dacii o mai numeau pe Artemis si ARRUTELA - '' Conducatoarea'', de unde mitologia noastra a retinut-o pe Irodia, Doamna Ielelor.
Un alt supranume al acestei cete divine era si REPO-DERNES - '' Cele ce ii ajuta pe cei cazuti in razboi'. Tot lor li se mai zicea si ZEIRENE - '' Cele Milostive''. De la aceste denumiri tracice a ramas la romani sarbatoarea populara a Repotinelor sau Cerinelor.Aceste fecioare sfinte, care-i conduceau in cer pe razboinicii cazuti in lupta, sunt evocate si intr-un text magic, in versuri, de pe un mormant tracic descoperit in satul Kiolmen ( Bulgaria).
In mitologia romaneasca , numarul zanelor nu se mai stie, ci variaza de la un tinut la altul, inregistrandu-se si nume individuale:
ANA, BUGIANA, CATRINA, DUMERNICA,FOIOFIA, LACARGIA, LEMNICA,LIODIANA, MAGDALINA,MARINA, OGRISTEANA, PASCUTA, ROSIA, RUDEANA,RUJA,RUXANDA, SIMIOANA, SANDALINA, TIRANDA, TRANDAFIRA, ZALINA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu