prin administrarea sa grabindu-se vindecarea afectiunilor respiratorii acute.
Este apoi, un excelent indulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat si copiilor.
Are un bogat continut in vitamina C, fiind recomandat in tratarea asteniilor
si a starilor de stres. Diluat cu apa minerala, poate fi o excelenta bautura tonica
si racoritoare, pentru o zi calduroasa de vara.
Mugurii de brad se culeg la inceputul lunii iunie, din zone montane nepoluate (preferabil). Mugurii trebuie sa fie foarte tineri, moi, de un verde deschis si cu dimensiuni cuprinse intre 3 si 4 cm.
Ingrediente
- 1 kg muguri de brad
- 1 litru apa
- 1 kg zahar
- 2-3 linguri suc de lamaie
- Mugurii de brad se curata de codite si se spala foarte bine in mai multe ape.
- Se pun intr-un vas si se acopera cu apa. Se lasa la fiert timp de 1 ora.
- Vasul se acopera si se lasa sa se raceasca bine, apoi se strecoara lichidul.
- Mugurii se arunca, iar lichidul ramas se masoara si se pune la fiert din nou, impreuna cu zaharul si sucul de lamaie proaspat stors.
- Cantitatile recomandate sunt de 1 kg de zahar, la 1 litru de lichid.
- Siropul se fierbe aprox. o ora sau pana cand se obtine o consistenta legata, ca la dulceata, si o culoare maroniu – roscata.
- Siropul de brad se toarna fierbinte in sticle spalate si sterilizate inainte.
- Sticlele se acopera cu dopuri etans, iar cand se racesc, se depoziteaza la rece.
Siropul din muguri de brad se poate prepara si la rece
- Mugurii de brad se pun intr-un borcan de sticla,
in straturi alternante cu zahar (miere).
Ultimul strat sa fie de zahar (miere). - Borcanul se inchide ermetic si se pastreaza in loc intunecat si rece,
amestecand din cand in cand in el, timp de o luna. - Dupa o perioada va incepe sa se formeze siropul deschis la culoare.
- Cand se formeaza destul sirop si se topeste tot zaharul, siropul se scurge, se trece printr-un tifon si se toarna in sticle sau borcane mai micute. Acestea se inchid etans, apoi se depoziteaza in loc racoros.
- Siropul din muguri de brad pe care l-am preparat la rece, l-am depozitat in borcane micute, pe care le-am pastrat la frigider.
- Din cele doua borcane de 800 grame cu muguri de brad si straturi de zahar am obtinut 200 ml sirop pur de brad.
- In acelasi timp am pus la macerat si muguri de brad in miere. Din aceste borcane am obtinut ceva mai mult sirop. Pe acesta insa, l-am consumat primul, pentru ca a avut tendinte de a fermenta. Probabil am gresit undeva…
- Siropul pregatit cu zahar a trecut cu succes testul
timpului. Astfel ca, suntem deja in ianuarie, au trecut aproape 6 luni,
iar siropul si-a pastrat claritatea, mirosul si, cu siguranta,
proprietatile.
Iata si cum arata:
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu