Nu
am mai mancat niciodata aceasta prajitura pana astazi. O sa intrebati
de ce este atat de inteligenta? In primul rand, ingredientele sunt
extrem de comune-lapte, oua, unt, zahar, faina iar in al doilea rand, ai
o singura compozitie pe care o pui la cuptor iar prajitura finala are 3
straturi-la baza un strat asemanator unui flan, la mijoc un strat
cremos iar la suprafata vei avea un strat asemanator pandispanului. Este
aproape magica! J
Chiar este amuzanta prajitura, mai ales daca o faci in forma rotunda, pentru ca intr-o singura miscare ai un “tort instant”!
Dificultate-mediu
Timp-15min pt amestecatul ingredientelor si 1h si 20min pentru copt
Cost-ieftin
Ingrediente
- Faina 115 g
- Zahar 150g
- Lapte 3,5%, 500ml, caldut
- 4 oua la temperatura camerei
- Unt 125g topit si racit la temperatura camerei
- Apa de la gheata- 1 lingura
- 1 lingura de zeama de lamaie
- Vanilie sau esenta de vanilie
Mod de preparare
Incepi
prin a topi untul. Il poti pune intr-o craticioara si topi pe foc. Il
tii pe foc pana se topeste cam jumatate din el, dupa care il dai de-o
parte si amesteci, astfel incat se va topi si jumatatea cealalta si il
aduci la temperatura camerei in acelasi timp. Il poti lichefia si la
microunde, daca ti-e mai simplu asa.
Se separa ouale, galbenusurile de albusuri, in 2 vase diferite.
Bati
galbenusurile cu zaharul pana se obtine o spuma-aproximativ 2 minute cu
mixerul. Adaugi o lingura de apa foarte rece, de la gheata si mai
amesteci 30 de secunde. Se adauga untul topit, la temperatura
camerei-este foarte important sa nu fie fierbinte, pentru ca te vei
alege cu o omleta daca este prea fierbinteJ-putin cate putin, amestecand cu mixerul.
Incalzeste putin laptele, doar cat sa ajunga putin mai cald decat temperatura camerei.
Se
adauga peste spuma de galbenusuri. Se amesteca cu un tel. Compozitia ta
este foarte lichida, dar nu te speria, asa trebuie sa fie. Adauga putin
cate putin faina, amestecand bine cu telul. Adauga esenta de vanilie,
sau daca vrei poti adauga coaja de lamaie sau alta aroma preferata.
Stiu ca suna ciudat, dar esti aproape gata!
Bate
albusurile spuma cu mixerul, impreuna cu o lingura de zeama de lamaie.
Zeama de lamaie ajuta ca albusurile sa se bata mai usor si stabilizeze
spuma odata formata.
Se
adauga abusurile batute spuma peste compozitia ta fluida, dar NU
amesteca cu telul ci cu o spatula. Amesteca bland, astfel incat sa nu
distrugi norisoii de spuma alba, care sunt foarte importanti pentru ca
vor alcatui stratul de suprafata, de pandispan.
Pune
compozitia intr-o forma-eu am ales una rotunda- nu prea mare, dar inlta
macar de 5 cm, tapetata cu hartie de copt. Versi usor compozitia si vei
vedea ca la suprafata vei aea spuma de albus. Asa trebuie sa fie, nu
amesteca!
Se coace cu cuptorul la temperature minima, timp de 1 ora si 20 de minute.
Se
scoate de la cuptor, se lasa sa se odihneasca si sa ajunga la
temperatura camerei, dupa care se scoate din forma, se scoate hartia de
copt si se pudreaza cu zahar. Se lasa la rece inainte de a fi servita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu