ȚELINA
Sucul de țelină este foarte nutritiv și unul din cele mai hidratante
alimente pentru corp pe care le putem consuma. Deoarece are calități
puternic alcalinizante, echilibrează pH-ul corpului, foarte important
pentru menținerea sănătății. Încă din antichitate, țelina a fost
considerată o plantă medicinală și a fost utilizată pentru a trata multe
probleme de sănătate. Mineralele, vitaminele și substanțele nutritive
conținute sunt în proporție foarte echilibrată. Frunzele de țelină sunt
foarte bogate în vitamina A, în timp ce tulpina este o sursă excelentă
de vitaminele B1, B2, B6 și C, precum și de potasiu, acid folic, calciu,
magneziu, fier, fosfor, sodiu și aminoacizi esențiali.
Acest
super-aliment conține și o concentrație importantă de fitohormoni,
precum și uleiuri esențiale speciale, care conferă țelinei mirosul
caracteristic. Aceste uleiuri au un rol important în reglarea sistemului
nervos și au un efect relaxant.
Țelina este bogată în sodiu,
de o calitate diferită decât cel din sarea de masă. Aceasta conține
compuși anorganici, nesolubili, care pot duce la dezvoltarea
varicelor,întărirea pereților vasculari, și alte probleme de sănătate.
Cu cât sarea, inclusiv cea de mare, este mai albă, înseamnă că a fost
procesată, iar mineralele și nutrienții conținuți au fost distruși.
Sodiul conținut în țelină este organic (viu), solubil și este esențial
pentru corp. Sarea organică permite corpului să utilizeze și ceilalți
nutrienți ce intră în corp. Fiecare celulă din corp este „scăldată” în
mod constant într-o soluție de sare, iar dacă nivelul salin nu este
optim, apare deshidratarea. De aceea, sucul de țelină este o băutură
rehidratantă perfectă pentru atleți.
Alte beneficii ale sucului de țelină
-Bun împotriva cancerului – este cunoscut faptul că țelina conține cel
puțin 8 grupuri de substanțe anicancerigene. Un studiu efectuat de
Universitatea Rutgers din New Jersey a demonstrat prezența în țelină a
unor componente ce împiedică creșterea și migrarea celulelor canceroase
în corp. Conține, de asemenea, acizi fenolici ce blochează acțiunea unor
substanțe asemănătoare hormonilor, numite prostaglandine, ce
favorizează creșterea tumorală. Cumarinele, alți fitonutrienți din
țelină, ajută la prevenirea acțiunii distructive asupra celulelor a
radicalilor liberi, preîntâmpinând dezvoltarea cancerului de colon și
stomac.
-Scade colesterolul – studii de laborator au indicat că
butil-ftalida din țelină poate reduce nivelul de LDL colesterol (rău).
Conform rezultatelor studiilor efectuate la Universitatea din Chicago,
consumul a 2 tije de țelină pe zi poate reduce colesterolul cu 7
procente. Țelina favorizează creșterea secreției de acizi biliari, cu
rol în dizolvarea colesterolului din corp.
-Ajută la digestie –
conținutul mare de fibre, precum și nutrienții speciali eliberați din
acestea prin stoarcerea țelinei, au un rol mare în întreținerea și
favorizarea mișcărilor peristaltice ale intestinului. Această
caracteristică face țelina un laxativ foarte bun. Ajută, de asemenea,
la relaxarea stărilor nervoase cauzate de laxativele chimice.
-Diuretic – Potasiul și sodiul conținuți în sucul de țelină sunt
excelenți reglatori ai echilibrului apei în corp, stimulând producerea
de urină și favorizând eliminarea fluidului în exces din corp.
-Antiinflamator – poliacetilena este un antiinflamator excelent, ușurând
simptomele în artrita reumatoidă, osteoartrită, gută, astm bronșic și
bronșită. Un alt studiu publicat atestă că un fitonutrient puternic,
numit luteolină previne activarea focarelor din creier răspunzătoare
pentru inflamarea organelor. Luteolina inhibă, de asemenea, producția în
exces al factorului de necroză tumorală alfa (TNF-alpha), direct
răspunzător de producerea inflamației. Sucul de țelină este cel mai
eficient și mai nutritiv mod de a consuma țelina, de aceea persoanele cu
suferințe inflamatorii pot consuma acest suc de câte ori doresc, fără
risc de supradozare.
-Scade tensiunea arterială – potențialul
țelinei de a scadea tensiunea arterială a fost recunoscut demult de
medicina chinezească. Studiile au indicat că consumul zilnic a sucului
de țelină timp de o săptămână, scade semnificativ tensiunea arterială.
Un compus numit ftalidă ajută la relkaxarea pereților arteriali,
dilatând vasele și permițând sângelui să curgă fără obstacole. Ftalidele
reduc și hormonii de stres, a căror acțiune este de a produce
vasoconstricție. Ftalidele reduc tensiunea arterială cu 12-14 procente
dar, în mod surprinzător, nu reduc mai mult tensiunea scăzută.
-Insomnia – Mineralele și uleiurile esențiale din sucul de țelină au un
efecte relaxant asupra sistemului nervos, fiind benefic pentru
insomniaci. Nivelul crescut de magneziu ajută relaxarea și obținerea
unui somn odihnitor.
-Scăderea în greutate – consumul zilnic de suc de țelină ajută la atenuarea poftei de a mânca dulce.
-Eliminarea și prevenirea calculilor (pietrelor) – Sucul de țelină este
un excelent stimulator al eliminării de toxine din corp, favorizând
spargerea și eliminarea calculilor urinari și ai veziculei biliare.
Acest delicios suc previne reformarea pietrelor la cei care au mai avut
această problemă.
-Îmbunătățește sexualitatea – Sucul natural
de țelină este benefic în caz de lipsă a libidoului, și totuși nu dă
supraexcitație, cum o fac alte medicamente. Țelina echilibrează sistemul
și nu îl stimulează.
(traducere Edith Kadar)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu