Plantarea insotita este o tehnica straveche de plantare a diferitelor culturi in stransa apropiere, ceea ce poate furniza beneficii fiecareia dintre culturile respective. De exemplu, plantarea celor trei faimoase surori, tehnica larg utilizata de bastinasii din America de Nord, implica plantarea fasolei pentru fixarea azotului in sol, porumb pentru ca fasolea sa aiba pe ce urca, si dovleac pentru umbrirea solului.
Intr-o gradina, patrunjelul exceleaza in a respinge insectele daunatoare si a atrage pe cele benefice. Gandacilor le displac frunzele de patrunjel si le vor evita, un efect ce poate fi extins prin imprastierea de frunze de patrunjel sau ceai din aceste frunze pe culturile din apropiere. Daca lasati ca patrunjelul sa infloreasca si sa dea seminte, va atrage viespile pradatoare si sirfidele, care vor omora omizile si alti pradatori ai gradinii.
In special rosiilor le prieste sa fie cultivate langa patrunjel, intrucat aceasta planta atrage viespile, care omoara viermele cu corn. Patrunjelul plantat langa tufisurile de trandafiri vor face trandafirii mai mirositori.
Dupa ce patrunjelul si-a facut treaba de eliminare a daunatorilor din grandina, il puteti transforma in suc impreuna cu telina, merele si morcovii, pentru a face un suc superdetoxifiant. Patrunjelul este bogat in clorofila, care ajuta si ea la curatarea sangelui si eliminarea mirosului neplacut al corpului si al gurii.
O avertizare totusi: nu plantati patrunjelul si menta laolalta, caci nici una dintre ele nu se va dezvolta bine.
Sursa:25 de fapte uimitoare despre hrana(25 Amazing Facts About Food), autori Mike Adams si David Gutierrez.
http://viataverdeviu.ro/patrunjelul-protejeaza-gradina-impotriva-daunatorilor-2/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu