Cunoscuta pentru calitatile sale medicinale, menta este o planta aromatica perena, care da mancarii un gust deosebit si care poate fi crescuta cu succes atat la ghiveci, in interior, cat si in gradina. Aceasta este rezistenta si se raspandeste foarte usor, motiv pentru care este una dintre cele mai cunoscute mirodenii din intreaga lume.
Crestere
Menta prezinta o tulpina puternic ramificata, ce poate ajunge la o inaltime de pana la un metru. Frunzele sale sunt oval-lanceolate, de un verde inchis, cu pedunculi scurti. Menta este de mai multe tipuri, cele mai cunoscute soiuri fiind Mentha piperita si Mentha spicata. Mentha piperita prezinta flori mici, violet, ce infloresc in intreaga perioada de crestere, in vreme ce Mentha spicata are flori cu o coloratura alba-purpurie, ce apar de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei.
Desi iubeste soarele, menta poate fi crescuta atat in conditii cetoase, umede, cat si in locuri insorite. Daca este posibil, lasati planta intr-o zona luminata cat mai mult, pentru a se putea dezvolta corespunzator. Temperatura optima este situata intre 18 si 20 de grade Celsius, aceasta influentand continutul de ulei volatil. In ceea ce priveste apa, menta trebuie sa fie udata destul de des, insa nu prin aspersiune, intrucat risca sa fie atacata de rugina. In prima jumatate a perioadei de vegetatie, se va mari cantitatea de apa.
Menta incepe sa vegeteze la inceputul primaverii, cand temperatura se afla in jurul celei de 5 grade. Solul este recomandabil sa fie afanat, bine drenat, cu un ph cu valori intre 5 si 7. Cunoscuta pentru raspandirea sa foarte rapida, menta se poate inmulti atat prin rizomi, cat si prin seminte. Multi gradinari o cultiva, intrucat, datorita mirosului sau puternic, alunga unele specii de insecte daunatoare.
Calitati medicinale
Pe langa gustul sau aromat, pentru care este adaugata in mancare de foarte multi bucatari, menta mai este utilizata pentru calitatile sale medicinale deosebite. Aceasta este bogata in ulei volatil, cat si in vitamina C, saruri minerale si tanin si prezinta proprietati antiinflamatorii, astringente si antiseptice. Menta este recomandabila in cazul tulburarilor digestive, precum voma, diaree, balonari sau chiar calculi biliari ori probleme la nivelul pancreasului. De asemenea, este benefica in cazul in care aveti crampe menstruale sau sunteti balonata, favorizand eliminarea gazelor intestinale.
Pe de alta parte, se recomanda consumul mentei daca exista vreo raceala, bronsita, sinuzita, migrene sau dureri reumatice, iar folosita la masaj, alunga oboseala si calmeaza durerile. In acelasi timp, medicii dermatologi recomanda utilizarea mentei sub forma de ulei, pentru a scapa de punctele negre si de acnee.
Sursa: condo.kudika
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu